Miért pusztul a fű a kertben nagy hóborítás után?

Miért pusztul a fű a kertben nagy hóborítás után?

Agrofórum Online

K. Piroska kérdése: Előző teleken, a nagy mennyiségű hó után, a gyepünkön erős fűpusztulás lépett fel. Nagy területen elhaltak, elrohadtak a fűszálak. Hogyan tudom megelőzni a betegség megjelenését?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

 Kedves Érdeklődő!

A hópenész nevű betegséget a Microdochium (Fusarium) nivale nevű gomba okozza. Nem csak télen, hanem egész évben fertőzi a gyepet, tavasztól őszig az úgynevezett „dollárfolt” betegség néven ismert megbetegedést váltja ki. Jelen cikk csak téli kártételére tér ki. A kórokozó a fű károsítása mellett súlyos pusztítást idéz elő az őszi vetésű gabonáknál (elsősorban búza) is, téli hó alatti zsenge leveleiket fertőzi meg.

A hópenész elnevezés beszédes, jelzi, hogy hótakaróhoz kötött a betegség. Amikor havazás lép fel, és a hótakaró tartósan megmarad, a betegségre számítani lehet. A gomba alacsony hőmérsékleti igényű, optimális fejlődését 12-19 ºC, nedves talaj és magas légnedvesség (páratartalom) biztosítja. Amikor a hótakaró hetekig a füvön marad, felszíne alkalmilag megolvad, és vékony jégréteg fedi, a gyep levegőzése megszűnik, a gomba felszaporodik, erős fertőzés alakul ki. A kórokozó a – 20 ºC-ot is túléli.

Tünetei a következők: a levelek foltokban vizenyőssé válnak, ezt gyors levélszövet elhalás követi, színük mattá változik, a levelek a talajra fekszenek. A foltokban, gyakran finom fehéres, szürkés gombaszövedék fejlődik ki. Rövid időre rózsaszínű gombabevonat is megjelenhet. A gomba spórái a gyep levelein, szártövén, a talajban, a talajra hullott elhalt leveleken mindenhol jelen vannak, széllel, vízzel, fű ápolása során a művelő eszközökkel, cipők talpára tapadva is terjedhetnek.

Hópenész gombamicéliuma

Hatékony védekezés ellene a megelőzés.

A gyep talaját rendszeresen, a tél beállta előtt is lazítani kell, ami a talaj levegőzését és az akadálytalan vízelvezetést biztosítja. Ősszel, tél előtt kerülni kell a magas nitrogéntartalmú műtrágyát, helyette kálium túlsúlyos műtrágya alkalmazása javasolt. A gyep tápanyagpótlását ősszel és tél beállta előtt speciális összetételű műtrágyával kell ellátni, ősszel ne a szokásos műtrágyával kezeljük a füvet. Kerülni kell a filces, sok törmeléket tartalmazó talajfelszínt, azok a talaj levegőzését gátolják.

Kertekben az utakról, járdákról eltakarított hótömeget ne halmozzuk fel nagy magasságban, ne alkossunk hófalakat, a hókupacok lassan olvadnak el, alattuk a hosszan tartó levegőtlen körülmények között a gomba felszaporodik és fertőzni fogja a legyengült gyepet. Ha több hétig hópaplan borítja a gyepet, a hótakarót fel kell törni éles hegyes eszközzel (pl. vasvilla), hogy a gyep levegőzése helyreálljon. Ahol év közben is foltos fűpusztulást észleltek, még ősszel érdemes a gyepnél – megelőzésképpen – Pythium oligandrum vagy Trichoderma harzianum hatóanyagú biológiai gombaölő szerek valamelyikével kezelést végezni.

Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

2019. december 3. 06:37

G. Szidónia kérdése: Muskátli növényeim levelein ősszel rozsdabarna színű, apró „párnák” nőttek. Gyorsan felszaporodtak, elterjedtek, és leszáradtak a levelek. Azóta bevittem teleltetni a növényeket. Kigyógyíthatóak a tövek, vagy jövőre újból megjelenik a betegség?

Hogyan védekezzünk a darazsak ellen?

2023. szeptember 12. 09:40

A darazsak ellen többféle megoldás létezik, akár csapdázással, akár egy speciális gombafaj kipermetezésével igen hatékonyan lehet ellenük védekezni.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

2019. január 25. 15:30

S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?