Növényvédelem
Növényvédelem

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

Agrofórum Online

Ahogyan azt már egy korábbi cikkemben írtam, számos olyan burgonyafajta van forgalomban, amelyek egyes burgonyabetegségekkel szemben ellenállóak, rezisztensek. Ettől függetlenül nem árt tisztában lenni, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Első helyen egy gombabetegséget, a szeptóriás levélfoltosságot említenék meg, amelyet könnyen fel lehet ismerni. Jellegzetes, kisméretű, kör alakú, sötét színű foltok jelentkeznek a burgonya levelén szeptóriás fertőzöttség esetén először az alsó leveleken, majd innen terjed a kór a növényen egyre feljebb. A betegség előrehaladtával a foltok száradni kezdenek, majd a levelek lehullanak a növényről. A betegség tünetei elsősorban a leveleken jelentkeznek, a burgonyagumón ritkán látható bármilyen elváltozás. A betegség terjedésének a párás, nedves környezet kedvez, ezért a megelőzés érdekében az öntözést lehetőség szerint a növények tövénél végezzük, a leveleket ne érje nedvesség. A fertőzött növényeket égessük el és alkalmazzunk legalább 2 éves vetésforgót.

Egy másik, gyakran előforduló betegségnek, a burgonya levélsodródásának okozója egy vírus, amely komoly károkat képes okozni a burgonyaállományban. Ez a betegség is könnyen felismerhető, a fertőzött növények levelei a csúcsoktól kezdődően sodródnak, esetenként az érintett levelek elszíneződése is megfigyelhető. Ezen kívül a levélsodródásban szenvedő növények visszamaradnak a fejlődésben, törpenövés alakul ki. A betegség elleni védekezés nem egyszerű, ugyanis elsősorban a levéltetvek ellen kell fellépni. A vírus ugyanis a levéltetvek által terjed, szívogatásuk során a vírus a növénybe kerül. Megoldás még a rezisztens fajták termesztése is.

A baktériumos szártőrothadás és nedves gumórothadás megjelenése és pusztítása egy baktériumnak köszönhető. A betegség terjedésének a hűvösebb, csapadékos körülmények kedveznek, a beteg növények alsó szárrésze fekete színű rothadásnak indul, majd az érintett szár elhal. A betegséget okozó baktérium sérüléseken keresztül képes bejutni a burgonyanövény belsejébe, majd belülről kezdi szétrothasztani a növény szárát. A gumóban a betegség kellemetlen szagú rothadás formájában jelentkezik, amely már a földben végbemehet, de előfordul, hogy csak tárolás folyamán kásásodik be a gumó belseje. Védekezni a betegség ellen az ellenálló fajták termesztésével lehet (például Desirée), illetve a munkafolyamatok során figyelni kell arra, hogy ne okozzunk sérülést a növényeknek, vagy a gumóknak.

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.

Új (gondolat)vetés a csávázásban

2019. augusztus 13. 08:20

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ezidáig a talajlakó és gyökérzetet támadó és a talajfelszín feletti növényi részeket károsító rovarfajok ellen egyidőben és egy helyen – csávázással – lehetett védekezni. Jelenleg kalászosaink föld feletti részeit károsító levéltetvek, kabócák elleni beavatkozást el kell választani a talajban élő lárvák elleni védekezéstől.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

2018. február 22. 08:37

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

2019. január 14. 10:02

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.