Növényvédelem
Növényvédelem

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

Agrofórum Online

Ahogyan azt már egy korábbi cikkemben írtam, számos olyan burgonyafajta van forgalomban, amelyek egyes burgonyabetegségekkel szemben ellenállóak, rezisztensek. Ettől függetlenül nem árt tisztában lenni, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Első helyen egy gombabetegséget, a szeptóriás levélfoltosságot említenék meg, amelyet könnyen fel lehet ismerni. Jellegzetes, kisméretű, kör alakú, sötét színű foltok jelentkeznek a burgonya levelén szeptóriás fertőzöttség esetén először az alsó leveleken, majd innen terjed a kór a növényen egyre feljebb. A betegség előrehaladtával a foltok száradni kezdenek, majd a levelek lehullanak a növényről. A betegség tünetei elsősorban a leveleken jelentkeznek, a burgonyagumón ritkán látható bármilyen elváltozás. A betegség terjedésének a párás, nedves környezet kedvez, ezért a megelőzés érdekében az öntözést lehetőség szerint a növények tövénél végezzük, a leveleket ne érje nedvesség. A fertőzött növényeket égessük el és alkalmazzunk legalább 2 éves vetésforgót.

Egy másik, gyakran előforduló betegségnek, a burgonya levélsodródásának okozója egy vírus, amely komoly károkat képes okozni a burgonyaállományban. Ez a betegség is könnyen felismerhető, a fertőzött növények levelei a csúcsoktól kezdődően sodródnak, esetenként az érintett levelek elszíneződése is megfigyelhető. Ezen kívül a levélsodródásban szenvedő növények visszamaradnak a fejlődésben, törpenövés alakul ki. A betegség elleni védekezés nem egyszerű, ugyanis elsősorban a levéltetvek ellen kell fellépni. A vírus ugyanis a levéltetvek által terjed, szívogatásuk során a vírus a növénybe kerül. Megoldás még a rezisztens fajták termesztése is.

A baktériumos szártőrothadás és nedves gumórothadás megjelenése és pusztítása egy baktériumnak köszönhető. A betegség terjedésének a hűvösebb, csapadékos körülmények kedveznek, a beteg növények alsó szárrésze fekete színű rothadásnak indul, majd az érintett szár elhal. A betegséget okozó baktérium sérüléseken keresztül képes bejutni a burgonyanövény belsejébe, majd belülről kezdi szétrothasztani a növény szárát. A gumóban a betegség kellemetlen szagú rothadás formájában jelentkezik, amely már a földben végbemehet, de előfordul, hogy csak tárolás folyamán kásásodik be a gumó belseje. Védekezni a betegség ellen az ellenálló fajták termesztésével lehet (például Desirée), illetve a munkafolyamatok során figyelni kell arra, hogy ne okozzunk sérülést a növényeknek, vagy a gumóknak.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Inváziós kártevők: a vadgesztenyelevél-aknázómoly

2019. június 10. 08:46

A hazánkba érkező inváziós kártevő fajok jelentős része szántóföldi növényeinket, vagy a kertészeti kultúrákban a gyömölcsfáinkat vagy éppenséggel a zöldségféléket károsítják.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?