Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A zöldségfajok szüreti idejét általában a vetés/ültetés ideje, termesztésének módja és persze az időjárási körülmények stb. is befolyásolják. A fent említett befolyásoló tényezők mellett a fajta tulajdonságai is mérvadók, hiszen tenyészidőszakának hossza egyaránt meghatározza szüretének idejét. Az érést jelzi a fajtára jellemző termésszín, alak és méret elérése egyaránt, mely már társul a kellő beltartalmi tulajdonságokkal is. A sütőtökök fajtáinak érése az ősz közeledtével már megkezdődik és az őszi időszakban ez folyamatosnak is tekinthető.
Az érett sütőtökre jellemző, hogy felületének színezettsége egyöntetű, kocsánya száraz és kemény, így könnyedén leszedhető. A sütőtök húsának íze viszont akkor mondható a legfinomabbnak, ha termését már megcsípte a dér. Az érett sütőtököket kocsánnyal együtt kell lemetszeni vagy levágni, a termések felületét eközben egyéb sérülésektől megóvni. Érdemes a szedést csapadékmentes időszakban végezni, így ugyanis a termések kisebb mértékben lesznek szennyezettek a talajtól, tisztításukról a későbbiekben sem kell gondoskodnunk.
A szennyeződésektől és sérülésektől is mentes, egészséges sütőtökök akár huzamosabb ideig, akár három vagy négy hónapig is tárolhatók. Érdemes a tököket egymás mellé helyezni, újságpapírral vagy szalmával bélelt ládákba, melyekben szellőzésük is biztosítható. A tárolásra alkalmas helyiségnek viszont hűvösnek kell lennie, száraz levegőjűnek, jól szellőzőnek és fagymentesnek. A melegebb körülmények között tárolt termények is eltarthatók, viszont csak rövidebb ideig. A nedvesebb helyiségben való tartás pedig azért nem ajánlatos, mert ennek hatására a tökök gyorsan rothadásnak indulnak, ezért kerülendő egymásra, rétegekbe való elhelyezésük is, hiszen a romlás az összeérő terméseknél nagyon gyorsan tud haladni. Akárcsak a többi betárolt zöldség és gyümölcs esetében, úgy a töknél is érdemes időközönként, kb. kéthetente meggyőződni azok állapotáról, az esetlegesen rothadók eltávolításáról, így ugyanis a továbbfertőzés, nagyobb mennyiség megromlása megakadályozható.