Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Agrofórum Online

Augusztusban talán az év legszebb időszaka várja a kertészeket, ugyanis az egész éves megterhelő munka gyümölcseit ilyenkor lehet learatni számtalan haszonnövény esetében. A betakarítás mellett azonban számos feladat vár még a gazdákra a következő hónapban is, vetés és permetezés is színesíti az augusztusi munkálatokat.

A kertekbe augusztusban beköszönt a bőség, a legtöbb zöldséget ebben a hónapban takaríthatják be a szorgos gazdák. A hagymafélék betakarítási ideje is erre a hónapra esik, célszerű azonban néhány dologra odafigyelni a vöröshagyma és a fokhagyma felszedése, betárolása során: a két említett növényt akkor célszerű kiszedni a földből, amikor leveleik már barnulni kezdenek. Ekkor a földből kiszedve a talaj felszínén javasolt hagyni, amíg a hagyma külső héja meg nem szárad teljesen. Esős időszak esetén a szárítást természetesen fedett helyen kell végezni, majd gondos tisztítás után tároló helyére kell tenni.

A hagymafélék mellett persze számtalan más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben. A cukkinik alá tehetünk szénát, vagy akár egy darab téglát is, hogy az érésben lévő zöldségek ne a nedves talajjal érintkezzenek, ezzel megelőzve az esetleges rothadásokat.

A szüret mellett még vethetünk is, gyorsan fejlődő levélzöldségeket még sikerrel termeszthetünk, ilyen például a legtöbb salátaféle, valamint a sóska is, de akár a korai fejes káposztát is el lehet vetni már augusztusban. A még talajban maradó növények esetében azonban nem szabad megfeledkezni a további munkákról, az öntözésre továbbra is kellő figyelmet kell fordítani.

A gyümölcsösben is van még dolog, a későbbi termésű alma- és körtefajták növényvédelmét nem szabad elhanyagolni, megfelelő időközönként a permetezést el kell végezni egyes betegségek ellen (például alma- és körtevarasodás). Figyeljünk a túlságosan megterhelt ágakra, ha ilyet találunk, támasszuk alá, nehogy letörjön. A korai almát viszont már nem kell permetezni, inkább a betakarítással kell foglalkozni esetében. Szedhetjük emellett a szedret, a kései málnát, valamint a kajszibarackot is. A bogyósokat szüret után metsszük meg, a száraz vesszőket távolítsuk el. Szamóca ültetésre is az augusztus a legalkalmasabb hónap, ilyenkor javasolt az új szamócás kerteket kialakítani.

Az üvegházban kiemelt figyelmet kell fordítani továbbra is a különböző gombák által okozott betegségek megelőzésére. Az üvegházakban igen magas lehet a páratartalom, ez pedig kedvez a gombák szaporodásának, a betegségek terjedésének. Figyeljünk hát oda az öntözésre, valamint az üvegházak szellőztetésére és persze vegyszeresen is lehet védekezni a gombás betegségek ellen.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Időszerű a gabonák vírusait átvivő rovarok elleni védekezés

2019. október 22. 06:36

A levéltetvek és kabócák betelepülése az ősz folyamán kedvező (nem szeles, esős) időjárás mellett szinte folyamatos és ezt a tevékenységet csak a tél eleji erős fagyok képesek lezárni.

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

2018. március 3. 10:32

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.