Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Agrofórum Online

Augusztusban talán az év legszebb időszaka várja a kertészeket, ugyanis az egész éves megterhelő munka gyümölcseit ilyenkor lehet learatni számtalan haszonnövény esetében. A betakarítás mellett azonban számos feladat vár még a gazdákra a következő hónapban is, vetés és permetezés is színesíti az augusztusi munkálatokat.

A kertekbe augusztusban beköszönt a bőség, a legtöbb zöldséget ebben a hónapban takaríthatják be a szorgos gazdák. A hagymafélék betakarítási ideje is erre a hónapra esik, célszerű azonban néhány dologra odafigyelni a vöröshagyma és a fokhagyma felszedése, betárolása során: a két említett növényt akkor célszerű kiszedni a földből, amikor leveleik már barnulni kezdenek. Ekkor a földből kiszedve a talaj felszínén javasolt hagyni, amíg a hagyma külső héja meg nem szárad teljesen. Esős időszak esetén a szárítást természetesen fedett helyen kell végezni, majd gondos tisztítás után tároló helyére kell tenni.

A hagymafélék mellett persze számtalan más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben. A cukkinik alá tehetünk szénát, vagy akár egy darab téglát is, hogy az érésben lévő zöldségek ne a nedves talajjal érintkezzenek, ezzel megelőzve az esetleges rothadásokat.

A szüret mellett még vethetünk is, gyorsan fejlődő levélzöldségeket még sikerrel termeszthetünk, ilyen például a legtöbb salátaféle, valamint a sóska is, de akár a korai fejes káposztát is el lehet vetni már augusztusban. A még talajban maradó növények esetében azonban nem szabad megfeledkezni a további munkákról, az öntözésre továbbra is kellő figyelmet kell fordítani.

A gyümölcsösben is van még dolog, a későbbi termésű alma- és körtefajták növényvédelmét nem szabad elhanyagolni, megfelelő időközönként a permetezést el kell végezni egyes betegségek ellen (például alma- és körtevarasodás). Figyeljünk a túlságosan megterhelt ágakra, ha ilyet találunk, támasszuk alá, nehogy letörjön. A korai almát viszont már nem kell permetezni, inkább a betakarítással kell foglalkozni esetében. Szedhetjük emellett a szedret, a kései málnát, valamint a kajszibarackot is. A bogyósokat szüret után metsszük meg, a száraz vesszőket távolítsuk el. Szamóca ültetésre is az augusztus a legalkalmasabb hónap, ilyenkor javasolt az új szamócás kerteket kialakítani.

Az üvegházban kiemelt figyelmet kell fordítani továbbra is a különböző gombák által okozott betegségek megelőzésére. Az üvegházakban igen magas lehet a páratartalom, ez pedig kedvez a gombák szaporodásának, a betegségek terjedésének. Figyeljünk hát oda az öntözésre, valamint az üvegházak szellőztetésére és persze vegyszeresen is lehet védekezni a gombás betegségek ellen.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Parlagfű elleni vizsgálatok levél alá történő permetezési technikával, napraforgóban

2018. október 9. 14:41

A levél alá történő permetezési technika régóta ismert, az 1960-1970-es években alkalmazták tág térállású kultúrákban az alapkezelések hibáinak korrigálására. Ennek, a csaknem elfeledett alkalmazási módnak az újraértelmezését a térinformatikával támogatott módszerek teszik lehetővé, melyek segítségével elkerülhetők a fitotoxikus káresetek.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.