Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

Agrofórum Online

Augusztusban talán az év legszebb időszaka várja a kertészeket, ugyanis az egész éves megterhelő munka gyümölcseit ilyenkor lehet learatni számtalan haszonnövény esetében. A betakarítás mellett azonban számos feladat vár még a gazdákra a következő hónapban is, vetés és permetezés is színesíti az augusztusi munkálatokat.

A kertekbe augusztusban beköszönt a bőség, a legtöbb zöldséget ebben a hónapban takaríthatják be a szorgos gazdák. A hagymafélék betakarítási ideje is erre a hónapra esik, célszerű azonban néhány dologra odafigyelni a vöröshagyma és a fokhagyma felszedése, betárolása során: a két említett növényt akkor célszerű kiszedni a földből, amikor leveleik már barnulni kezdenek. Ekkor a földből kiszedve a talaj felszínén javasolt hagyni, amíg a hagyma külső héja meg nem szárad teljesen. Esős időszak esetén a szárítást természetesen fedett helyen kell végezni, majd gondos tisztítás után tároló helyére kell tenni.

A hagymafélék mellett persze számtalan más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben. A cukkinik alá tehetünk szénát, vagy akár egy darab téglát is, hogy az érésben lévő zöldségek ne a nedves talajjal érintkezzenek, ezzel megelőzve az esetleges rothadásokat.

A szüret mellett még vethetünk is, gyorsan fejlődő levélzöldségeket még sikerrel termeszthetünk, ilyen például a legtöbb salátaféle, valamint a sóska is, de akár a korai fejes káposztát is el lehet vetni már augusztusban. A még talajban maradó növények esetében azonban nem szabad megfeledkezni a további munkákról, az öntözésre továbbra is kellő figyelmet kell fordítani.

A gyümölcsösben is van még dolog, a későbbi termésű alma- és körtefajták növényvédelmét nem szabad elhanyagolni, megfelelő időközönként a permetezést el kell végezni egyes betegségek ellen (például alma- és körtevarasodás). Figyeljünk a túlságosan megterhelt ágakra, ha ilyet találunk, támasszuk alá, nehogy letörjön. A korai almát viszont már nem kell permetezni, inkább a betakarítással kell foglalkozni esetében. Szedhetjük emellett a szedret, a kései málnát, valamint a kajszibarackot is. A bogyósokat szüret után metsszük meg, a száraz vesszőket távolítsuk el. Szamóca ültetésre is az augusztus a legalkalmasabb hónap, ilyenkor javasolt az új szamócás kerteket kialakítani.

Az üvegházban kiemelt figyelmet kell fordítani továbbra is a különböző gombák által okozott betegségek megelőzésére. Az üvegházakban igen magas lehet a páratartalom, ez pedig kedvez a gombák szaporodásának, a betegségek terjedésének. Figyeljünk hát oda az öntözésre, valamint az üvegházak szellőztetésére és persze vegyszeresen is lehet védekezni a gombás betegségek ellen.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról, figyelemmel a talajszennyezésre

2019. január 31. 04:38

A réz már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Ez a hatóanyag több helyen támadja a gomba szervezetét, először is a mitokondriális elektrontranszporton keresztül. A réz ellen rezisztencia nincsen. A kontakt gombaölő szer viszont csak megelőző jelleggel hatékony, azaz a gomba támadásakor már a növény felületén kell lennie.