Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

Agrofórum Online

S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Ezeket a tüneteket a szőlő lisztharmat okozta a vesszőn. A vesszőn található vörösesbarna, barnáslila szabálytalanul elágazó foltoknak az áttelelés szempontjából nincs jelentőségük. Ez fontos jelzés, arra hogy az előző évben az ületvényben szőlőlisztharmat fertőzés volt, és arra hívja fel figyelmünket, hogy időben védekeznünk kell a betegség ellen.

Lisztharmat okozta foltok a szőlővesszőn

A gomba a fertőzött rügyekben részben gombafonál formájában, részben termőtestben telel át. A termőtestek a szőlővessző kérgén is áttelelnek. Az elsődleges fertőzés a rügyekben áttelelő gombából indul ki. A fertőzött rügyekből fejlődő hajtások fehér gombaszövettel vannak bevonva. A lisztharmat a spórák képzésével, majd kibocsájtásukkal korán új fertőzést okoznak.

Lisztharmat okozta foltok a rügyön

Kérdés az, hogy a védekezést mikor kell elkezdeni, hogyan és mivel. A lisztharmat komoly gondot okozhat a szőlőtermesztőnek, mert a virágzás után a fertőzött bogyók azonnal elszáradnak, a kisebb fertőzött bogyók zöldek maradnak, a nagyobb bogyók kirepednek úgy, hogy a magvak láthatóvá válnak. Erősebb fertőzés esetén az ültetvényt dohos gombaszag jellemzi. A bogyókon és a kocsányon előforduló kisebb lisztharmatfertőzés is jelentősen befolyásolja a bor tiszta ízét. A lisztharmat elleni védekezést nagy körültekintéssel kell végrehajtani.

Úgy a kultúrtechnikai, mint a kémiai beavatkozást a lisztharmatgomba látható megjelenése előtt kell elvégeznünk. A megelőző védekezés a vékony lombfal. A zöldmunkát időben és szakszerűen kell elvégezni. Amennyiben vannak elsődlegesen fertőzött hajtások, azokat hajtásválogatáskor kell eltávolítani.

Szőlőlisztharmat elleni kémiai védekezést már a szőlő rügyfakadáskor kell kezdeni. Erre az egyik, legjobb védekezőszer a nedvesíthető kéntartalmú gombaölő szer. Ennek a kezelésnek jó megelőző hatása is van a lisztharmat ellen. Ezt a permetezést abban az esetben is el kell végezni, ha az előző évben nem volt lisztharmatfertőzés. A nedvesíthető kén korai alkalmazása esetén a ragadozóatkák nem károsodnak, ez azért figyelemre méltó, mert ezek az atkák a káros atkák természetes ellenségei.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.