Válaszukat kérném házikerti témában. Mikor kell az áttelelő fokhagymát elültetni?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Magyarország éghajlati körülményei a fokhagymatermesztés számára megfelelőnek tekinthetők. Az ősz folyamán elültetett dughagymák a telet szinte minden gond nélkül át tudják vészelni, hidegebb évjáratokban viszont a hótakaró megléte nyújt számukra megfelelő védelmet. Talaj szempontjából a fokhagyma számára inkább a kötöttebb talajok tekinthetők optimálisnak. Az ültetés előtt mintegy 25 cm-es mélységben érdemes a talajt felásni, majd a vetőágyat 10-15 cm-es mélységben aprómorzsás szerkezetűre előkészíteni.
Az őszi változat vetésideje október közepére tehető, míg tavasszal mihamarabb, március elején sort kell keríteni a dughagymák elültetésére. A fokhagyma, a vöröshagymánál tápanyagigényesebb növényfajnak mondható, így a talaj előkészítése során műtrágyát érdemes kijuttatni, majd a vegetációs időszakban főként a nitrogén utánpótlásáról is gondoskodni legalább 2 alkalommal, de a fejesedés időszakában mindenképp.
A tőtávolság 8-10 cm-es, míg a sortávolság kb. 25 cm-es legyen. Az ültetés mélységét a talaj kötöttségéhez mérten kell megválasztani, kötöttebb talajokon sekélyebb, míg lazább talajokon mélyebb ültetést válasszunk (3-6 cm)! Fontos, hogy soha ne kerüljenek a hagymák túlzottan sekélyen a talajba, ugyanis a fokhagyma képes növekedése során a talajból kinőni. A hagymákat ültetés előtt feltétlenül át kell válogatni, csak az ép, egészséges, nem fonnyadt hagymák kerüljenek a talajba. A hagyma gerezdekre való szétszedését is csak közvetlenül az ültetés előtt érdemes megtenni, azok kiszáradását, gyökér felőli részének penészedését így megelőzni.
Az ültetés után gondoskodjunk a terület gyommentesen tartásáról, kelés után pedig kapálással a talaj lazításáról is! A fokhagyma sok esetben, vízpótlás nélkül is eredményesen termeszthető, viszont aszályos évjáratban 2-3 alkalommal, nagyobb vízmennyiség kijuttatásával tudjuk elősegíteni a hagymatestek fejlődését. Az ősszel ültetett hagymákat kb. június végén, míg a tavasziakat júliusban tudjuk szedni. Az érést jelzi a levelek száradása, megdőlése. A kiásás, kiszedés után a hagyma több hétig tartó száradása következik, melyet a válogatás és a tisztítás követ. A fokhagyma tárolására válasszunk szellős, fagymentes, de hűvös helyiséget!
Kiemelt kép: Pixabay