Gyümölcs
Gyümölcs

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

NÉZZE MEG AZ AGROFÓRUM METSZÉSISKOLA VIDEÓJÁT:

 • Az őszibarack kompakt váza formája három vagy négy vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.
 • A csúcsrügyből visszametszés nélkül neveljük a vázágakat, így meredeken felfelé törő szerkezetet kapunk, ezen helyezkednek el a gallérágak.
 • Az őszibarack esetében a legértékesebb termőrészek az egyéves hosszú vesszők, a metszés során ezeket igyekszünk meghagyni. Ezek a vesszők legalább 40-50 centiméter hosszúak, de 1 méternél nem nagyobbak, és jól berakódottak virágrügyekkel. Az őszibaracknál a termés a virágrügyekből képződik, amelyek a vesszők oldalán, a nóduszokon helyezkedik el..
 • Ha nincsen megfelelő számú egyéves hosszú vessző, akkor gyengébb elemeket hagyhatunk, például kétéves letermett vesszőket.
 • Amikor a rügyek duzzadnak, már megkezdődhet a metszés, hiszen ilyenkor megindul a nedvkeringés, a sebek gyorsabban beforrnak, tehát nincsen olyan nagy veszélye a gutaütésnek mint télen. De a tenyészidőszakban az őszibarack bármikor metszhető, különösen ajánlott a pirosbimbós állapot.
 • Hány szálvesszőt hagyjunk? A szakirodalom szerint mérjük meg a fa törzsének területét. Egy négyzetcentiméterre nagyjából egy darab szálvessző maradjon. Ha az őszibarack fa 100 négyzetcentiméter, akkor nagyjából 100 darabot hagyunk.
 • A metszést fentről lefelé és kívülről befelé érdemes elvégezni.
 • A teljes értékű termővesszők lehetőleg ne távolodjanak el a vázszerkezettől, a visszametszést lehetőleg kerüljük.
 • Lehetőség szerint mindig az eredeti vezérvesszőt válasszuk, neveljük, azok konkurenseit távolítsuk el. A másodrendű elágazásokat érdemes megritkítani. Lehetőleg azokat az egyéves erős vesszőket hagyjuk meg, ami közvetlenül a vázágból nőttek ki.
 • Ha a kétéves letermett gallyakat le tudjuk váltani egyéves vesszőkre, akkor azokat tőből eltávolítjuk. Amennyiben nem lehetséges a leváltásuk, az adott évben még maradhatnak, termésképzésre alkalmasak.
 • Ha van elegendő egyéves hosszú vessző, akkor a gyengébb elemektől megszabadulhatunk.
 • Az őszibarackot elég erősen metszik, hogy a terméshozás mellett legyen megfelelő hajtásnövekedés, és a következő évben is lehessen szálvesszős metszést végezni.

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az almafát? Erről az alábbi két videónk szól:


Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

Frisspiaci cseresznye termesztése „kompakt váza” koronán

2019. március 24. 06:18

Hazánkban egyre több termelő kacérkodik a cseresznyetermesztés gondolatával. Vonzó az érésidejéből adódó korai árbevétel, a viszonylagos magas eladási ár, valamint a régmúltra visszanyúló termesztési hagyomány.

Gyümölcstermesztési tapasztalatok Görögországban

2019. március 23. 04:36

A FruitVeB szakmai szervezésében egy kis létszámú csapattal, a szakmai utakkal kevéssé bejárt észak-görögországi, Thesszalonikitől északnyugatra elterülő, Pella körzetében jártunk, ahol a görög gyümölcstermesztést tanulmányoztuk.

A gesztenye krifonektriás kéregkárosodása és az ellene való védekezés lehetőségei

2019. március 22. 06:47

A Cryphonectria parasitica gombát az USA-ban először 1904-ben írták le. Európába valószínűleg amerikai közvetítéssel került be, a járványszerű pusztítás Észak-Olaszországból indult.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.