Gyümölcs
Gyümölcs

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

NÉZZE MEG AZ AGROFÓRUM METSZÉSISKOLA VIDEÓJÁT:

 • Az őszibarack kompakt váza formája három vagy négy vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.
 • A csúcsrügyből visszametszés nélkül neveljük a vázágakat, így meredeken felfelé törő szerkezetet kapunk, ezen helyezkednek el a gallérágak.
 • Az őszibarack esetében a legértékesebb termőrészek az egyéves hosszú vesszők, a metszés során ezeket igyekszünk meghagyni. Ezek a vesszők legalább 40-50 centiméter hosszúak, de 1 méternél nem nagyobbak, és jól berakódottak virágrügyekkel. Az őszibaracknál a termés a virágrügyekből képződik, amelyek a vesszők oldalán, a nóduszokon helyezkedik el..
 • Ha nincsen megfelelő számú egyéves hosszú vessző, akkor gyengébb elemeket hagyhatunk, például kétéves letermett vesszőket.
 • Amikor a rügyek duzzadnak, már megkezdődhet a metszés, hiszen ilyenkor megindul a nedvkeringés, a sebek gyorsabban beforrnak, tehát nincsen olyan nagy veszélye a gutaütésnek mint télen. De a tenyészidőszakban az őszibarack bármikor metszhető, különösen ajánlott a pirosbimbós állapot.
 • Hány szálvesszőt hagyjunk? A szakirodalom szerint mérjük meg a fa törzsének területét. Egy négyzetcentiméterre nagyjából egy darab szálvessző maradjon. Ha az őszibarack fa 100 négyzetcentiméter, akkor nagyjából 100 darabot hagyunk.
 • A metszést fentről lefelé és kívülről befelé érdemes elvégezni.
 • A teljes értékű termővesszők lehetőleg ne távolodjanak el a vázszerkezettől, a visszametszést lehetőleg kerüljük.
 • Lehetőség szerint mindig az eredeti vezérvesszőt válasszuk, neveljük, azok konkurenseit távolítsuk el. A másodrendű elágazásokat érdemes megritkítani. Lehetőleg azokat az egyéves erős vesszőket hagyjuk meg, ami közvetlenül a vázágból nőttek ki.
 • Ha a kétéves letermett gallyakat le tudjuk váltani egyéves vesszőkre, akkor azokat tőből eltávolítjuk. Amennyiben nem lehetséges a leváltásuk, az adott évben még maradhatnak, termésképzésre alkalmasak.
 • Ha van elegendő egyéves hosszú vessző, akkor a gyengébb elemektől megszabadulhatunk.
 • Az őszibarackot elég erősen metszik, hogy a terméshozás mellett legyen megfelelő hajtásnövekedés, és a következő évben is lehessen szálvesszős metszést végezni.

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az almafát? Erről az alábbi két videónk szól:


Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Augusztusi őszibarackok

2019. február 13. 05:36

Az őszibarack fő fogyasztási szezonja hazánkban augusztusban van. A szüreti időszaka ugyan június közepétől szeptember végéig tart, de júniusban és júliusban a cseresznye, a meggy, a kajszi, a bogyósok, szeptemberben pedig az alma, a körte és a szilva jelentős konkurenciát jelent számára. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte a teljes szezonban, de augusztusban feltétlenül főként a hazai kertekben termett őszibarackot fogyasztottuk.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.