Gyümölcs
Gyümölcs

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Az őszibarack metszése szakszerűen – Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

NÉZZE MEG AZ AGROFÓRUM METSZÉSISKOLA VIDEÓJÁT:

 • Az őszibarack kompakt váza formája három vagy négy vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.
 • A csúcsrügyből visszametszés nélkül neveljük a vázágakat, így meredeken felfelé törő szerkezetet kapunk, ezen helyezkednek el a gallérágak.
 • Az őszibarack esetében a legértékesebb termőrészek az egyéves hosszú vesszők, a metszés során ezeket igyekszünk meghagyni. Ezek a vesszők legalább 40-50 centiméter hosszúak, de 1 méternél nem nagyobbak, és jól berakódottak virágrügyekkel. Az őszibaracknál a termés a virágrügyekből képződik, amelyek a vesszők oldalán, a nóduszokon helyezkedik el..
 • Ha nincsen megfelelő számú egyéves hosszú vessző, akkor gyengébb elemeket hagyhatunk, például kétéves letermett vesszőket.
 • Amikor a rügyek duzzadnak, már megkezdődhet a metszés, hiszen ilyenkor megindul a nedvkeringés, a sebek gyorsabban beforrnak, tehát nincsen olyan nagy veszélye a gutaütésnek mint télen. De a tenyészidőszakban az őszibarack bármikor metszhető, különösen ajánlott a pirosbimbós állapot.
 • Hány szálvesszőt hagyjunk? A szakirodalom szerint mérjük meg a fa törzsének területét. Egy négyzetcentiméterre nagyjából egy darab szálvessző maradjon. Ha az őszibarack fa 100 négyzetcentiméter, akkor nagyjából 100 darabot hagyunk.
 • A metszést fentről lefelé és kívülről befelé érdemes elvégezni.
 • A teljes értékű termővesszők lehetőleg ne távolodjanak el a vázszerkezettől, a visszametszést lehetőleg kerüljük.
 • Lehetőség szerint mindig az eredeti vezérvesszőt válasszuk, neveljük, azok konkurenseit távolítsuk el. A másodrendű elágazásokat érdemes megritkítani. Lehetőleg azokat az egyéves erős vesszőket hagyjuk meg, ami közvetlenül a vázágból nőttek ki.
 • Ha a kétéves letermett gallyakat le tudjuk váltani egyéves vesszőkre, akkor azokat tőből eltávolítjuk. Amennyiben nem lehetséges a leváltásuk, az adott évben még maradhatnak, termésképzésre alkalmasak.
 • Ha van elegendő egyéves hosszú vessző, akkor a gyengébb elemektől megszabadulhatunk.
 • Az őszibarackot elég erősen metszik, hogy a terméshozás mellett legyen megfelelő hajtásnövekedés, és a következő évben is lehessen szálvesszős metszést végezni.

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az almafát? Erről az alábbi két videónk szól:


Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

2019. március 20. 04:36

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.