Mitől foltos az őszibarack levele?

Mitől foltos az őszibarack levele?

Agrofórum Online

Sz. Imréné kérdése: Az őszibarackfáim levelén apró, kerek, sárgás foltosodás figyelhető meg, hogyan előzhetném meg továbbterjedését?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos:

A betegség az őszibarack sztigminás betegsége (Stigmina carpophila) vagy más néven levéllyukasztó betegségnek is hívják. A kórokozó a csonthéjas kultúrákon, többek között a kajszin is megjelenhet. Őszibarackon főként a levélen de a hajtáson, gyümölcsön is megjelenhetnek a tünetek.

A levélen pár mm átmérőjű, kerek, sárgászöld, majd később elbarnuló foltok láthatók. A foltok szegélye, rendszerint keskeny és barna, majd az idő múlásával a foltok közepe kiesik, szegélyük azonban megmarad. A hajtásokon a rügyek körül 5–10 mm ovális, barna foltok jelennek meg, majd a nyár vége felé a folt közepe fokozatosan kivilágosodik.

A fertőzött vesszők bőrszövete felrepedezhet, ha a folt a vesszőt körülöleli, akkor a vessző elszárad. A tünetek idővel a gyümölcsökön is megjelennek. A terméseken 1–2 mm átmérőjű, kerek, liláspiros színű foltok jelennek meg, később közepük kiemelkedik, szélük pedig liláspiros színét megtartja.

A kórokozó a lehullott levelekben és fertőzött fás részeken telel, ami a fertőzés forrása is lehet. Az áttelelő képletei akár 2 évig is fertőzőképesek maradnak, a hideget és kedvezőtlen körülményeket is jól viselik. Terjedésének a csapadékos tavasz rendkívül kedvező. Az ellene való védekezést már a fák metszésekor megkezdhetjük a beteg vesszők eltávolításával.

Fontos a lemetszett fás részek megsemmisítése is. A rügypattanás előtt végzett nagy lémennyiségű rezes (rézoxiklorid) lemosó permetezéssel kora tavasszal hatékonyan védekezhetünk. A fiatal levelek már virágzáskor fertőződhetnek, ezért is fontosak a bimbós állapotban, a virágzás előtt és a közvetlen sziromhullás után végzett permetezések.

Ebben az időszakban a moníliás betegséggel egybekötve e kórokozó ellen is védekezhetünk. A vegetációs időszakban a vegyszeres védekezésre használhatóak pl. mankoceb, kaptán, klórtalonil, folpet, ciprodinil, tebukonazol hatóanyagú szerek. Nagyobb mértékű megbetegedés esetén ősszel, közvetlenül lombhullás előtt célszerű rézhidroxid vagy rézoxiklorid tartalmú szerrel permetezni.

A lehullott levelet összegyűjtésével csökkenthetjük a fertőzési forrást, hatásos lehet talajba forgatásuk, bomlásuk elősegítése is.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.