Milyen kártevő “fogta össze” a rózsa levelét?

Milyen kártevő “fogta össze” a rózsa levelét?

Agrofórum Online

G. Nándor kérdése: Kertemben a rózsa levelét valamilyen kártevő félbehajtva károsítja. Mi okozhatja az érdekes jelenséget? Hogyan védekezhetek a kártevő ellen?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A rózsája levelét egy kártevő állat „fogta össze”, ez a rózsalevél gubacsszúnyog „munkája”. A rózsának több jelentős állati kártevője van, amelyek a lombozatán okoznak kárt, a levéltetvek, a takácsatkák, a rózsadíszbogár, a rózsalevéldarazsak, a szabóméhek, a gubacsdarazsak. Bár a gubacsszúnyogokból hazánkban több mint 250 faj ismeretes, a kertészeti növényeket 70 faj „látogatja”, rózsa szempontjából a gubacsszúnyog nem tartozik a jelentős kártevői közé, de azért érdemes rá figyelni.

Rózsalevél gubacsszúnyog kártétele

A rózsalevél gubacsok általában a felső zsenge hajtásokon található leveleken vannak. A rózsalevél gubacsszúnyog az általa hüvelyszerűen kialakított levélbe helyezi el tojásait, gyakran több levélkébe is. A levélkék hüvelyszerűek lesznek, egy darabig zöldek maradnak, majd később gyakran vörösesbarnára színesednek és így feltűnőbbé válnak, majd lehullanak. A gubacs hasformájú levélrészében kezdetben fehér, akár 50 darab, körülbelül 2 mm hosszúságú később narancsszínű lábatlan lárva található. A kikelő lárvák a gubacs védelme alatt a levélből táplálkoznak, fejlődnek. Augusztus szeptemberben a lárvák kirágják magukat a hüvelyből és ledobják magukat a földre, majd bebábozódnak az avarban. A következő év késő tavaszán kelnek ki a kb. 1,5 milliméter nagyságú gubacsszúnyogok, piros-barna színűek hátsó részükön keresztbe fekete csík van. A nőstény a tojásokat a főérbe helyezi el a levél színén vagy a levél fonákán. Évenként csak egy nemzedéke fejlődik.

A rózsalevél gubacsszúnyog nemcsak termesztett rózsán fordul elő, hanem a vadrózsán (Rosa canina) is.

Rózsalevél gubacsszúnyog lárva

Megelőzés és integrált védekezési mód.

A kártétel általában nem jelentős csak esztétikailag jelent gondot. Közvetlen védekezés nem szükséges. Elég, ha a bábozódás előtt a károsodott leveleket összegyűjtjük és megsemmisítjük.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Ma ünnepli 100. születésnapját Bálint gazda - Portré

2019. július 28. 05:36

Július 28-án ünnepli 100. születésnapját Bálint György, az ország Bálint gazdája. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréját olvashatja cikkünkben.