Milyen kártevő „fogta össze” a rózsa levelét?

Milyen kártevő „fogta össze” a rózsa levelét?

Agrofórum Online

G. Nándor kérdése: Kertemben a rózsa levelét valamilyen kártevő félbehajtva károsítja. Mi okozhatja az érdekes jelenséget? Hogyan védekezhetek a kártevő ellen?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A rózsája levelét egy kártevő állat „fogta össze”, ez a rózsalevél gubacsszúnyog „munkája”. A rózsának több jelentős állati kártevője van, amelyek a lombozatán okoznak kárt, a levéltetvek, a takácsatkák, a rózsadíszbogár, a rózsalevéldarazsak, a szabóméhek, a gubacsdarazsak. Bár a gubacsszúnyogokból hazánkban több mint 250 faj ismeretes, a kertészeti növényeket 70 faj „látogatja”, rózsa szempontjából a gubacsszúnyog nem tartozik a jelentős kártevői közé, de azért érdemes rá figyelni.

Rózsalevél gubacsszúnyog kártétele

A rózsalevél gubacsok általában a felső zsenge hajtásokon található leveleken vannak. A rózsalevél gubacsszúnyog az általa hüvelyszerűen kialakított levélbe helyezi el tojásait, gyakran több levélkébe is. A levélkék hüvelyszerűek lesznek, egy darabig zöldek maradnak, majd később gyakran vörösesbarnára színesednek és így feltűnőbbé válnak, majd lehullanak. A gubacs hasformájú levélrészében kezdetben fehér, akár 50 darab, körülbelül 2 mm hosszúságú később narancsszínű lábatlan lárva található. A kikelő lárvák a gubacs védelme alatt a levélből táplálkoznak, fejlődnek. Augusztus szeptemberben a lárvák kirágják magukat a hüvelyből és ledobják magukat a földre, majd bebábozódnak az avarban. A következő év késő tavaszán kelnek ki a kb. 1,5 milliméter nagyságú gubacsszúnyogok, piros-barna színűek hátsó részükön keresztbe fekete csík van. A nőstény a tojásokat a főérbe helyezi el a levél színén vagy a levél fonákán. Évenként csak egy nemzedéke fejlődik.

A rózsalevél gubacsszúnyog nemcsak termesztett rózsán fordul elő, hanem a vadrózsán (Rosa canina) is.

Rózsalevél gubacsszúnyog lárva

Megelőzés és integrált védekezési mód.

A kártétel általában nem jelentős csak esztétikailag jelent gondot. Közvetlen védekezés nem szükséges. Elég, ha a bábozódás előtt a károsodott leveleket összegyűjtjük és megsemmisítjük.

Ezek a növények szorítják ki a műanyag cserepes társaikat

2024. február 3. 14:10

A Blackmore Company dániai, hollandiai, olaszországi, németországi és amerikai, coloradói partnerével együttműködve kifejlesztette a Plant-IT-Friendly (növénybarát) kiskereskedelmi cserepeket a kertészeti termékek számára, melyek 12 cm-es és annál nagyobb növények számára készültek.

30 milliárdos pályázat kertészeknek

2020. szeptember 4. 17:06

Az egész évben folyamatos, biztonságos primőrkínálat biztosítása érdekében a kertészeti ágazat az eddigi támogatások mellett 30 milliárd forintos keretösszegű  további fejlesztési forrásra számíthat – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Szentesen, a IX. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: felerősödött a peronoszpórás fertőzés a szőlőültetvényekben

2023. június 21. 08:40

Június utolsó dekádjára a nyárias meleg, fülledt idő a jellemző. A nappalok kifejezetten melegek, 30 °C körüliek, éjszakánként sem hűl le a hőmérséklet 15 fok alá. A jelentős hőmérsékleti különbség miatt erős az éjszakai harmatképződés, de reggelente gyors a felszáradás. A jelenlegi nyári meleg, megfelelő vízellátás mellett gyors fejlődést biztosít a melegigényes növények számára. A kórokozók terjedése kissé lelassult, viszont a kártevők aktivitása megnőtt.