Ház, táj
Ház, táj

A 130 éves Budai Arborétumról

A 130 éves Budai Arborétumról

Agrofórum Online

A Budai Arborétum története gyakorlatilag elválaszthatatlanul összekapcsolódik a kertészeti oktatás kialakulásával Magyarországon. Október 13-15. között került megrendezésre az „Őszkert” 2023 Őszi Kertészeti Napok, melynek keretein belül az arborétum fennállását is ünnepelték a résztvevők.

2023. október 13-án az Őszi Kertészeti Napok keretében tudományos emlékülést tartottak a 130 éves Budai Arborétum és mindazok tiszteletére, akik fáradhatatlanul dolgoztak az arborétum mai szépségének és örökségének megteremtéséért. A szakmai programba a délelőtti órákban a Budai Arborétum fejlődéséről és küldetéséről, kiemelkedő dendrológiai értékeiről és a madárbarát kert programról volt szó, majd délben sor került egy emlékfa elültetésére az arborétumban. Ezt követően több időpontban, szakvezetéssel bejárhatták a vendégek az egész gyűjteményt. A vezetők Sütöriné dr. Diószegi Magdolna egyetemi adjunktus, Dr. Kohut Ildikó egyetemi adjunktus, illetve Dr. Ördögh Máté egyetemi adjunktus voltak az Egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékéről.

A szakmai nap során délelőtt 10 órától egészen 16 óráig növényvédelmi szaktanácsadást is igénybe lehetett venni a Növényvédelmi Intézet munkatársaitól. Amennyiben a segítséget kérők megfelelő növényi mintával is készültek, úgy a növény egészségi állapotáról pontosabb diagnózissal is tudták segíteni a látogatókat.

A szaktanácsadás és a „tárlatvezetés” mellett workshopokkal és bemutatókkal is készültek a szervezők, különféle átfogó témákban: a gyümölcsök egészségvédő értékeiről, a szüret utáni tennivalókról, a gyógynövényekkel kapcsolatos őszi teendőkről, a házi gombatermesztésről, bogyósgyümölcsűek telepítéséről, otthoni lepkenevelésről és lugasgondozásról is vihettek haza a résztvevők egy nagy adag tudást.

Kép forrása: kertk.szie.hu

A szervezők (MATE Budai Campus Főigazgatóság, MATE TTDI Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, MATE Kertészettudományi Intézet) és a társszervezők is (Magyar Tudományos Akadémia, KÉB Dísznövény Albizottsága, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, Szőlészeti Tanszék, MATE Növényvédelmi Intézet) nemcsak a jelen értékeire, de a múlt örökségének megőrzésére is nagy hangsúlyt fektettek. Az a bizonyos történelem pedig valahogy így kezdődött…

Réges-régi múlt…

A kertészeti oktatás kialakulása dr. Entz Ferenc, a szabadságharc orvosának kezdeményezésére kezdődött meg 1853-ban. Ebben az évben alapították meg a Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézetet a Gellért-hegy déli lábánál. Ma ugyanitt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai épületegyüttesét (vagy ahogy a mai napig sokan emlegetik, a Kertészeti Egyetemet) fonja körbe az immár 130 éves Budai Arborétum.

Az arborétum területét Budán a Ménesi út két részre osztja: az Alsó és a Felső kertre, amelyek korban és jellegben is eltérnek egymástól. A XIX. század végén pusztító filoxérajárványig ezen a területen szőlőskertek terültek el. A filoxéravészt követően kezdték el a Felső kertet betelepíteni arborétum létrehozása céljából 1893 telén. Az arborétum tervezője és vezetője ekkor a német származású kertész-dendrológus, Räde Károly volt. Több mint ezerféle fa és cserje, valamint kilencven különböző évelő faj került az akkor 3 hektáros területre.

Az 1920-as években 1 hektárral bővült az arborétum kiterjedése, melynek hasznosítási tervét dr. Rerrich Béla, a kor kiváló építésze készítette. Az ekkori növénygyűjtemény 1370-féle fa- és cserjefajból állt.

Kép forrása: kertk.szie.hu

A világháborúk pusztításait követően 1949-ben felújítási munkálatok indultak meg, amelyek elsősorban dr. Nádasi Mihály nevéhez fűződtek. Az Alsó kert eredetileg a tanintézet kertészeti telepe volt, és a Felső kerttel ellentétben a háborút követő évtizedekben több lépcsőben alakult arborétummá.

Gyönyörű jelen

Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem kétezer fás szárú dísznövényfajt és -fajtát, több száz hagymás évelő növényt és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magába. Különösen értékes kincsei közé tartozik – a teljesség igénye nélkül – a nyírlevelű körte, az imafüzérfa, a perzsa varázsfa, a berkenye tölgy és az örökzöld liliomfa.

Köszönet illeti a Budai Arborétum minden alapítójának, gondozójának és őrzőjének munkáját, hogy ilyen páratlan kincseket sikeresen megőriztek a számunkra!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Beszéljünk a gabonavírusokról!

2022. szeptember 23. 09:12

A gabonavírusok kalászos gabonáinkat a tenyészidőszak egésze alatt fenyegető kórokozók, amelyek jelentőségét gyakran alábecsüljük.

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

2018. április 24. 06:50

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

Kertbarátok figyelem: lemosó permetezés a kertben

2024. február 23. 08:40

A Kárpát-medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt. Eljött a lemosó permetezés ideje is. Tanácsok Zsigó György növényorvos tollából.