Milyen kártevő támadta meg az almafa leveleit?

Milyen kártevő támadta meg az almafa leveleit?

Agrofórum Online

K. András kérdése: Almafám leveleit az épnek látszó felület alatt apró lárvák károsítják. Milyen kártevőről lehet szó?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az alma levelén aknázómoly kártétele látható. Az aknázómolyok a lombfelület csökkentésével, korai lombhullás előidézésével okozhatnak kárt. Ezzel nemcsak az adott évi termést, hanem a következő év hozamát is veszélyeztethetik. Leggyakoribb képviselői az almalevél aknázómoly, az almalevél-sátorosmoly, az almalevél-törpemoly és a lombosfa-fehérmoly. Az aknázómolyok lárvái a levéllemezben károsítanak, azonban a levéllemez bőrszövete sértetlen marad, alatta rágásterület látható, a lárva ürülékével.

Aknázómoly a sértetlen bőrszövet alatt

A feltárt sértetlen bőrszövet alatt az aknázómoly lárvája, ürüléke látható

Az aknázómolyok általában kicsik, keskeny szárnyúak, feltűnő mintázatúak. Az aknázómolyok rendszertanilag több családba tartoznak, de életmódjuk, kártételük hasonló. Számos természetes ellenségük van (főleg fürkészdarazsak), általában kártételi küszöbszint alattira korlátozzák.

Az aknázómolyok időnként jelentősen felszaporodhatnak, akkor szükséges lehet ellene a közvetlen védekezés. Általában 3 nemzedékes kártevők, fontos az első nemzedék elleni hatékony védelem. Jó, ha a széles hatásspektrumú rovarölő szereket mellőzzük, mert ezzel a hasznos élő szervezeteket kíméljük. Az aknázómolyok túlszaporodását az apróbb fürkészdarazsak gyakran megakadályozzák. A lehullott levelek megsemmisítésével az áttelelő bábok jelentős részét elpusztíthatjuk.

Az aknázómoly bábingje

Feromoncsapdákat célszerű használni, április elejétől kell kitenni az aknázómolyok rajzásmegfigyelésére. A feromoncsapdákat 1-1,5 méter magasan a koronába, lehetőleg a lombos fára akasszuk. Az első nemzedék ellen akkor kell védekezni, ha az előző év szeptemberében a leveleken átlagosan háromnál több aknát találunk. A 2. nemzedék ellen akkor, ha júniusban több mint 0,5-1 aknát találunk. Célszerű megvizsgálni az aknákat: ha a lárvák fertőzöttek a természetes ellenségeikkel, akkor nincsen különösebb feladatunk. Az aknázómolyok ellen jó hatékonysággal használhatók azok a készítmények, amelyek a levéllemezbe felszívódnak, így az abban károsító lárvákat elpusztítják.

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

2019. október 19. 06:38

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?

Tömegesen hullik a dió levele - mi okozza ezt?

2019. augusztus 26. 10:06

S. László kérdése: Az utóbbi hetekben tömegesen hullottak le a diófám levelei, olyan mintha ősz lenne. Mi okozhatja?

Labdarózsa: mi pusztítja a leveleket?

2019. május 8. 08:45

S. László kérdése: Labdarózsa bokrom leveleit apró, sárgás színű hernyók rágják. Alig maradtak ép levelek. Mit tehetek a kártevővel?