Milyen lárva károsítja a füge termését?

Milyen lárva károsítja a füge termését?

Agrofórum Online

Cs. Jenő kérdése: A füge termésében apró, fehér lárvákat találtam. Milyen kártevő lehet ez?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

A füge növényt sokáig úgy ismertük, hogy nincs károsítója, így nevelése különösebb növényvédelmi kezelést nem igényelt. Az utóbbi években több kártevője is megjelent: leveleit az évente 2 nemzedéket nevelő fügemoly lárvái rágják, károsítják. A hazánkban már mindenhol megtalálható és felszaporodott zöld vándorpoloska a füge leveleit és az érő terméseit is szívogatja.

A terméseit ezen kívül a többi bogyós gyümölcsűekkel (málna, szeder, eper, áfonya, bodza, szőlő) együtt az invazív, idegenhonos pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) is fertőzi, ennek lárváit látta a füge termésekben.

Pettyesszárnyú muslica lárva

Ez a muslica, bár szabad szemmel nehezen különíthető el a bomló növényi maradékokon, háztartásokban ismert, gyakori közönséges ecetmuslicától, életmódját tekintve igen eltér attól. A kártevő nőstényei fűrészes tojócsövükkel felvágják, majd az érés elején lévő egészséges gyümölcsök húsába helyezik petéiket. Az ott kifejlődő lárvák és bábok fogyasztásra alkalmatlanná teszik a gyümölcsöt. A peterakás helye, a héjon ejtett seb kis lyuk formájában észlelhető. Az okozott sebzés helyén másodlagosan parazita gombák és baktériumok hatolnak be, amik a gyümölcs romlását, színváltozást is előidéző rothadását okozzák. Kedvező meleg nyári körülmények között 2 hét alatt a petékből kifejlődhet az új muslica nemzedék.

Megfigyelték kártételét egészséges gyümölcsökön – bogyósok mellett – csonthéjasokon (cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszibarack) is. Felszaporodásuk nyár közepétől várható, a novemberi fagyokig magas egyedszámmal vannak jelen kifejlett egyedei. Ősszel a potenciális tápnövények számának csökkenése miatt a még található, későn érő gyümölcsökre telepednek át, így a fügére.

Muslica bábok

Vizsgálatok szerint fagypont alatti hőmérsékletet a muslicák nem élik túl. Tárolókban, ahol télen sem süllyed a hőmérséklet 0 fok alá, áttelelhet. A fertőzött füge termésekkel kapcsolatban, mivel Ön nem termesztő, csak fogyasztó, de kertje van, a következőket javaslom betelepedésük megelőzésére:

  • Ne kerüljön komposztra a fertőzött füge, mert ott védett helyen, enyhe télen át tud telelni, és megtelepedik, felszaporodik új helyén. Ne dobják el a kertben a fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöt, ne maradjon a talaj felszínén, ott is áttelelhet enyhe télen.
  • Jövő évtől érdemes csapdával figyelni jelenlétét, a behurcolás kizárását. Beváltak a házilag is elkészíthető palackcsapdák, melybe házi ecetet, vörösbort és/vagy gyümölcsszörpöt szoktak tölteni. A műanyag palackokon fúrt 3-4 mm átmérőjű lyukakon a vonzó illatra a muslica belerepül, kijönni már nem tud. A rovar a sárga színű ragacsos lapokra is rárepül, azokkal is gyéríthető egyedszáma és egyben követhető jelenléte. Csapdák elhelyezése 1-1,5 méter magasságban és félárnyékban javasolt. Fügén kívül számos, főleg vékony héjú, érés kezdetén lévő gyümölcsfélét is károsít, annak megfelelően kell a csapdákat kihelyezni, és ősz végéig fenntartani, üzemeltetni.
  • Pettyesszárnyú muslica ellen a spinozad hatóanyagú rovarölő szerek engedélyezettek, sajnos fügére – jelenleg – nincs engedélyezett növényvédő szer.

Pettyesszárnyú muslica csapda

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

Az étkezési paprika növényvédelme - növénykórtani problémák (2/1.)

2019. március 28. 09:17

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet.

Inváziós kártevők: a négyfoltos fénybogár

2019. március 31. 05:36

A fénybogarak egyik jellegzetes határozó bélyege a bunkós végű csáp, amely segítséget nyújthat a gyors azonosításban.

Milyen kárt okozhat a diófákon az almamoly?

2019. június 5. 04:38

K. Annamária kérdése: Azt hallottam, hogy az almamoly a diófákat is megtámadhatja. Milyen károkkal kell ebben az esetben számolnunk és hogyan védekezhetünk?