Milyen növény alkalmas a szőlősorok talajának takarására?

Milyen növény alkalmas a szőlősorok talajának takarására?

Agrofórum Online

Cs. Marianna kérdése: Milyen talajtakaró növény alkalmazását javasolják a szőlőültetvények soraiban, sorközeiben?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A pirók ujjasmuhart nem kell a szőlőültetvényből eltávolítani, mert a szőlősgazdának hasznára válhat. Számos kedvező tulajdonsága miatt alkalmas lehet a szőlősorok vagy sorközök takarására.

Pirók ujjasmuhar

Ez a növény nem konkurense a szőlőnek, ugyanakkor az általa termelt kémiai anyag (allelokemikália) miatt a gyomok nagy részét elnyomja. Egynyári növény és a tavasz végén csírázik. Tápanyag-konkurenciája nem nagy. Megfelelő növényszám esetén nem nő nagyra, nem kell kaszálni vagy mulcsozni. Nem gazdanövénye a szőlőt károsító agrobaktériumnak, gombabetegségeknek, kártevő állatoknak.

Pirók ujjasmuharral takart szőlősorok

Évenkénti vetést nem igényel, mert nagyon jó a maghozama (egy-egy növény több tízezer magot érlelhet), megfelelő körülmények között felszaporodik. Magvai fokozatosan érnek, hosszú időn át ellátják a talajt szaporítóanyaggal. Nagyon jó a csírázó képessége (valamikor termesztett növény volt). Szárazságtűrő képessége kiváló. Víz konkurenciája nem nagy, mert gyökerei nem hatolnak mélyre. Egy-egy tő képes nagyra terebélyesedni, és nagy területen minden más növényt kipusztítani maga körül. A kifejlett növény lekönyöklő és legyökerező szárú, erősen bokros, közepes termetű szára nem túl magas (15-30) cm.

Pirók ujjasmuhar talajborítás

Egész nyáron borítja a talajt. Az alaposan legyökerezett alsó rész rövidesen új hajtásokat hoz. Ily módon nyár végéig ugyanazon a növényen vannak érett termések és virágzó hajtások is. A fagy beálltával olyan, mint a szalmamulcs, ezáltal a talaj víztartóképességét növeli. Tartós talajborítás esetén a talaj szervesanyagtartalma növekszik. A kis mennyiségű csapadékot, pl. harmatot (ami mennyisége miatt nem kerül le a szőlőtőke gyökereihez) is hasznosítja, szemben a mechanikailag művelt területtel. Mindazokkal az előnyökkel rendelkezik (az eróziót és a deflációt, valamint a talaj tömörödöttségét csökkenti), amivel az egyéves takarónövények. Laza talajokon a sor vagy sorközfüvesítésnél pár év alatt uralkodó növénnyé válhat.

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.

Támogatják a szőlőkabóca elleni megelőző védekezést

2019. február 14. 07:46

A támogatás mértéke legfeljebb 12 000 Ft/ha azzal, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.