Milyen növény alkalmas a szőlősorok talajának takarására?

Milyen növény alkalmas a szőlősorok talajának takarására?

Agrofórum Online

Cs. Marianna kérdése: Milyen talajtakaró növény alkalmazását javasolják a szőlőültetvények soraiban, sorközeiben?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A pirók ujjasmuhart nem kell a szőlőültetvényből eltávolítani, mert a szőlősgazdának hasznára válhat. Számos kedvező tulajdonsága miatt alkalmas lehet a szőlősorok vagy sorközök takarására.

Pirók ujjasmuhar

Ez a növény nem konkurense a szőlőnek, ugyanakkor az általa termelt kémiai anyag (allelokemikália) miatt a gyomok nagy részét elnyomja. Egynyári növény és a tavasz végén csírázik. Tápanyag-konkurenciája nem nagy. Megfelelő növényszám esetén nem nő nagyra, nem kell kaszálni vagy mulcsozni. Nem gazdanövénye a szőlőt károsító agrobaktériumnak, gombabetegségeknek, kártevő állatoknak.

Pirók ujjasmuharral takart szőlősorok

Évenkénti vetést nem igényel, mert nagyon jó a maghozama (egy-egy növény több tízezer magot érlelhet), megfelelő körülmények között felszaporodik. Magvai fokozatosan érnek, hosszú időn át ellátják a talajt szaporítóanyaggal. Nagyon jó a csírázó képessége (valamikor termesztett növény volt). Szárazságtűrő képessége kiváló. Víz konkurenciája nem nagy, mert gyökerei nem hatolnak mélyre. Egy-egy tő képes nagyra terebélyesedni, és nagy területen minden más növényt kipusztítani maga körül. A kifejlett növény lekönyöklő és legyökerező szárú, erősen bokros, közepes termetű szára nem túl magas (15-30) cm.

Pirók ujjasmuhar talajborítás

Egész nyáron borítja a talajt. Az alaposan legyökerezett alsó rész rövidesen új hajtásokat hoz. Ily módon nyár végéig ugyanazon a növényen vannak érett termések és virágzó hajtások is. A fagy beálltával olyan, mint a szalmamulcs, ezáltal a talaj víztartóképességét növeli. Tartós talajborítás esetén a talaj szervesanyagtartalma növekszik. A kis mennyiségű csapadékot, pl. harmatot (ami mennyisége miatt nem kerül le a szőlőtőke gyökereihez) is hasznosítja, szemben a mechanikailag művelt területtel. Mindazokkal az előnyökkel rendelkezik (az eróziót és a deflációt, valamint a talaj tömörödöttségét csökkenti), amivel az egyéves takarónövények. Laza talajokon a sor vagy sorközfüvesítésnél pár év alatt uralkodó növénnyé válhat.

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

2019. január 20. 14:34

Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.