Milyen növényvédő szerrel védekezhetünk eredményesen földibolha ellen?

Milyen növényvédő szerrel védekezhetünk eredményesen földibolha ellen?

Agrofórum Online

Földibolha elleni védekezésünk fejes káposztánál idén sikertelen volt. Tudnának ajánlani megfelelő növényvédő szert ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A földibolha elleni védekezés eredményessége nem csupán a rovarölő szer fajtájától függ, jókor, jó módszerrel, esetleg többféle módon érdemes védekezni ellene.

Bár több földibolhafaj él hazánkban, valószínű, hogy a közönséges (káposzta) földibolha (Phyllotreta cruciferae) károsít a kertjében. Ez a földibolha a keresztesvirágúakat keresi fel elsőnek, és csak azokat károsítja.

A földibolhák a számukra táplálékul szolgáló növényeket a bennük található glükozinolátról ismerik fel. Ez a vegyület vonzza őket. A zöldségfélék közül valamennyi káposztaféle (brokkoli, káposzta, karfiol stb.), valamint a retek, torma, rukkola, tarlórépa, mustár növény, vizitorma, zsázsa is, valamint az olajáért termesztett őszi káposztarepce is gazdanövénye. Virágok között a holdviola, a mézvirág, a nyári viola, a repcsény, a sarkantyúka, a sárgaviola, míg gyomnövények között a pásztortáska, a tarsóka, az útszéli zsázsa is tápnövényei. Ezeknek a növényeknek ismerete azért fontos, mert ezek bármelyikén felszaporodhatnak, és azok elpusztulásával, vagy a termesztett növény felszámolásával az ott élő bogarak rajokban elvándorolnak, új tápnövényeket keresnek maguknak. Nyáron is ez történik, az olajrepcenövényeket betakarítják, az élelem nélkül maradt földibolhatömeg migrálni indul. Ez az oka a váratlan bogárinváziónak.

Földibolhák tormalevélen

Kertben, bár szinte minden növényre rátelepednek ezek a kis bogarak, csak a felsorolt növényeket károsítják. Apró 1-2 mm-es lyukakat rágnak a leveleken, szinte csipkézik, először a levél széleken, később beljebb haladva. A rágás mértéke gyakran meghaladhatja a levélfelület 50-60%-át is. A földibolhák 2-3 mm-es, keskeny testű, sötét színű bogarak, jól ugranak és repülni is tudnak. Tapasztalat szerint, ahogy váratlanul megtelepednek, olyan gyorsan és váratlanul, tovább is vándorolnak

A védekezés része lehet úgynevezett védelmi (csali) növényként sarkantyúvirágok ültetése, mely bár nem a keresztesvirágúak családjába tartozik, de glükozinolátot tartalmaz, mint a káposztafélék. Ezeken figyelik a földibolhák megjelenését, és ha szükséges, csak ezeket permetezik a hatásos rovarölő szerekkel. A csalogató növények gyakran áldozatul esnek a bogárinváziónak, de ültetésük ezt a célt szolgálja.

A földibolhákat a sárga szín vonzza, ezt a tulajdonságukat már régóta alkalmazzák a sárga színű vízzel töltött tálak kihelyezésével: a sárgára odarepülő bogarak a vízbe hullanak, a vízhez adagolt mosogatószer (detergens) megakadályozza vízből való kiszabadulásukat. A növények lombszintjének magasságában elhelyezett tálak fogása gyérítő hatású. A hagyományos sárga ragacsos rovarcsapda lapok is eredményesen fogják a földibolhákat, amennyiben a védendő növények lombkoronájának szintjébe helyezik.

A földibolhákat vonzza a sárga szín

Kereskedelmi forgalomban kaphatók földibolhák fogására alkalmas csapdák is, melyek sárga színű lap mellett már csalogató illatanyagot is tartalmaznak, így fogásuk lényegesen eredményesebb. (http://www.csalomoncsapdak.hu/5kartevoklatinnevszerint/phyllotretaspp.htm)

Megfigyelések szerint a védendő növények és környezetük fahamuval történő beszórása is hatásos ellenük. A közönséges földibolha száraz időjárásnál szokott felszaporodni. A károsított növények öntözésével kedvezőtlen körülményeket teremtünk számukra, ezt a módszert is érdemes alkalmazni.

Találékony hobbikertészek beszámoltak arról, hogy kézi morzsaszedő porszívóval hatékonyan irtották a növényekről a földibolhákat. Egy próbát megér!

A földibolhainvázió esetén, gazdanövényeik védelmére a következő szabad forgalmú rovarölő szerek engedélyezettek: deltametrin (Decis, Deltam), lambda cihalotrin (Karate Zeon 5 CS, Kaiso garden, Full), alfa-cipermetrin (Fendona), cipermetrin (Cyperkill 25 EC, piretrinek (Pyregard), acetamiprid (Mospilan 20, Spilan), azadirachtin (Neemazal). Felhasználás előtt ellenőrizzük az előírt élelmezésügyi várakozási időt, annak betartása érdekében. A rovarölő szerek csak akkor tudják hatásukat kifejteni, ha rátapadnak a viaszos levelekre. Ehhez tapadásfokozó adalékanyagot kell felhasználni a permetezésnél.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

Az almamoly elleni biológiai védekezés lehetősége

2021. augusztus 16. 06:36

Az almamoly esetében néhány kulcsfontosságú növényvédő szer elvesztése, a rezisztencia megjelenése, és egyes szermaradékokkal kapcsolatos aggályok miatt szükségessé vált alternatív növényvédelmi megközelítések kidolgozása.

Közösen értékelik újra a glifozát hatóanyagot

2019. március 16. 14:18

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését és mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be.

Tavaszi növényvédelem kalászosokban

2020. február 26. 08:02

Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez.