Mire ügyeljünk a paradicsomból való magfogás során?

Agrofórum Online

Idén nagyon ízletes paradicsomot sikerült termesztenünk vásárolt palánták ültetésével. Szeretném ezt a minőséget jövőre is szavatolni. Mire ügyeljünk a paradicsomból való mag begyűjtése során? Hogyan kell tárolni a magokat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A magfogás, bármely zöldségfajról, vagy akár dísznövényről legyen is szó, nem tekinthető nehéz feladatnak, viszont nem árt egy-két dologra ennek során tekintettel lennünk. A zöldségnövények esetében, így a paradicsomnál is, kiemelt szerepe van annak, hogy csak olyan termésből gyűjtsünk magokat, melyek épek, egészségesek, fogyasztásra is alkalmasak. A beteg termésekből ugyanis csak ritka esetben nyerhetők ki olyan magok, melyekből életerős növényeket tudunk majd nevelni.

A hibrid, vagyis F1 magokból származó növényekről sem érdemes magokat gyűjteni, hiszen belőlük származó utódnemzedék növényei nem lesznek homogének, akár több, jelentős tulajdonságukban is eltérők lehetnek. Paradicsom és paprika, de az uborka esetében is gyakori a hibridmagból való szaporítás, így erre mindenképp ügyeljünk a magok begyűjtése előtt! A zöldségnövények magjait akkor érdemes begyűjteni, ha terméseik már teljesen megértek, melyet a paradicsom esetében a fogyasztásra való érettség jelez, de pl. a paprikánál a piros színezettség. A borsó és a bab begyűjtésének idejét jelzi hüvelyeiknek sárga színezettsége, míg a salátamagokat a reggeli órákban, viaszérésben érdemes megszedni.

A magok kinyerése után fontos feladat azok tisztítása és szárítása. A szárítás végezhető a szabadban, vagy akár a szobában is, a lényeg, hogy a páratartalom alacsony legyen, és a magokat vékony rétegben kiterítve, pl. papírtörlőre, újságpapírra elhelyezve szárítsuk. A megszárított magokat tisztítsuk is meg, távolítsuk el a növényi maradványokat, szemetet, betegnek tűnő és sérült magokat! A beteg és nem kellő mértékben megszárított magok nem tárolhatók sokáig, ugyanis hamar megpenészednek, a tárolás során tönkremennek.

A magok tárolása tavaszig lehetőség szerint papírzacskóban történjen, ebben tudjuk ugyanis legjobb szellőzésüket biztosítani. A zacskók tárolására olyan hely alkalmas, melynek a páratartalma és a hőmérséklete is alacsony. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy a begyűjtött magokat megjelöljük, a gyűjtés dátumát, a növény faját és fajtáját is feltüntessük!  

Kiemelt kép: Pixabay

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Mitől rothad a paradicsom csúcsa?

2021. július 22. 05:37

Paradicsomoknál rendszeresen megjelenik egy betegség: a bogyó alján sötét nagy folt nő, tönkre teszi azt, nem fogyasztható. Minden évben visszatérő betegség. Mi okozza?