Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

Agrofórum Online

Kinn maradt a fagyban a citromfám az elmúlt napokban. Mit tegyek vele? Levágjam az elhalt leveleket, visszametsszem a koronáját?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Ha ez a baleset idén március második felében történt, és nem volt kinn napokon keresztül a fa, csupán 1, legfeljebb két éjszaka, akkor valószínűleg nem okozott a hideg beláthatatlan kárt a citromfában. Az utóbbi 2-3 hétben változékony volt az időjárás, és néhány éjszaka ismétlődően fagypont alá süllyedt a hőmérséklet.

A citrom eredetileg nem szobai növény, szabadban termesztett gyümölcsfa, mely átmenetileg, rövid időszakra elviseli a fagyot, de nem a folyamatos fagyhatást. Termőhelyén ültetvényekben, ha alkalmilag fellép a levegő fagypont alá süllyedése, a talaj soha nem fagy át, ez megvédi őket a károsodástól.

Kinn maradt a fagyban a citromfa (fotó: a kérdező felvétele)

Teleltetés alatt nőtt fiatal, zsenge leveleket szokta a fagy megcsípni, ezek a magas víztartalmuk miatt érzékenyebbek a hidegre. A fácska fiatal, felső levelein láthatók az elhalás tünetei, ami elszáradás formájában jelent meg ezen a citromfán is. Nem hiszem, hogy a növényen keletkezett elhalások véglegesek volnának, a néhány órás éjszakai fagyhatás nem okoz olyan súlyos károsodást.

Új levelek hajtanak a citromfán

A fa állapotáról könnyen meggyőződhet a hajtásainak, vesszőinek meghajlításával: ha hajlik, és nem törik, annak a jele, hogy belül élő a szövete, ezért rugalmas. Akkor van probléma, ha a meghajlított vessző elpattan, ami a száraz, elhalt faszövetre jellemző. A kép alapján úgy ítélem meg, hogy a fagy nem okozott tartós, súlyos kárt. Az elhalt leveleket, mivel azoknak már nincs jelentőségük, nem funkcionálnak, nem vesznek részt a növény táplálásában, lecsípheti vagy levághatja a levélnyéllel együtt. A leveleit elvesztő fácska ugyan kicsit riasztó látvány, de hamarosan – 1-2 héten belül – ki fognak hajtani az új levelek, és új lombozata fejlődik, az új levelekkel együtt a virágai is megjelennek.

A fát hűvös, de világos helyen nevelje tovább, ahogy eddig, ne tegye szobahőmérsékletű helyiségbe. Visszametszését egyelőre nem javaslom. Az csak akkor lesz (lenne) indokolt, ha elhalt fás részeket is lát rajta, csak azokat távolítsa el a későbbiekben. A cserépben, konténerben nevelt citromfa talaja hamar kimerül, a benne lévő tápanyagokat a növény gyorsan felhasználja, illetve a gyakori öntözés miatt kimosódik. A tápanyag folyamatos pótlásáról márciustól szeptemberig gondoskodni ajánlott a többi szobai növényhez hasonlóan, elsősorban tápoldatokkal.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.