23℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Gyümölcs

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

Agrofórum Online

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Többek között ezért döntött úgy négy éve Simon Attila csányi gyümölcstermesztő, hogy 3,7 hektáron somültetvényt telepít a hagyományos kertészeti kultúrái mellé.

„Kerestünk egy olyan alternatív növényt, ami a piacon jól értékesíthető, magas áron eladható, mindezek mellett pedig a mai kor kihívásainak, például a klímaváltozásnak is megfelel, összességében tehát biztosan termeszthető” – fogalmazott beszélgetésünk elején a Heves megyei szakember.

Nagy kárt okozott a fagy – de nem a somültetvényben

A döntést nem véletlenül hozták meg, a számos gyümölcsnek helyet adó ültetvényben ugyanis rengeteg költséget termel a kockázatok kivédése, legyen szó aszályról, jégesőről, fagyról vagy éppen a lopásról. Van fagyvédelmi rendszer, öntözőrendszer, és még így is akadnak nehéz esztendők, ahogy 2020-ban is, hiszen idén nagyon komoly károkat okozott a fagy.

A szakember szerint a hátunk mögött hagyott tél folyamán kis túlzással egyszer sem volt olyan hideg, mint április első napjaiban, amit a húsvéti időszak drasztikus lehűlései követtek. Ezt pedig nagyon megsínylették a magyarországi ültetvények, a kétszeres fagykár jelentős terméskiesést eredményez országszerte, és ez alól Csány se kivétel.

Simon Attila a szilvaültetvényben jelentkező fagykárt szemlézi – ilyet a somnál nem találni

„Még a fejlett, modern fagyvédelemmel rendelkező gazdáknak is sok problémája van idén, hiszen a mínusz 10 Celsius-fokos hideg ellen gyakorlatilag képtelenség tökéletesen megóvni a gyümölcsfákat. A termés kapcsán az egyetlen pozitívum, hogy ami megmaradt, azt várhatóan kiváló minőségű lesz” – tette hozzá Simon Attila. Mindez igaz például a szilvára, a kajszira, de a somra nem, az ugyanis fagytűrő, akár az említett mínusz 10 Celsius-fokot is elviseli, amit idén bizonyított. A húsos som ugyanis hetekkel ezelőtt még sárgán virágzott, májusra pedig már látszott, hogy milyen szépen bekötött.

A faj alapvetően kiváló képességű, bár lassan fordul termőre a hagyományos gyümölcsökhöz képest, ez akár 4-5 évet jelenthet. „Ez a negyedik évünk, és most kezd látszódni, hogy beérik a munkánk” – hangzott el a büszke mondat.

Nem mindegy, hogyan szedik

A som esetében az általános kockázatok, így azok költsége tehát minimalizálható, miközben a piaci igény hatalmas, ugyanis egyre népszerűbbek a vegyszermentes gyümölcsök. A somban rendkívül sok a C-vitamin, íze pedig különleges, lekvárhoz, pálinkához egyre többen alkalmazzák.

„Fontos szabály, hogy nem szabad kézzel szedni. Az érés előtt hálót húzunk ki a lomb alá, amibe majd belepotyoghat a termés. Ha ugyanis az a földre esik, akkor a megrohad, ha viszont idő előtt leszedjük, akkor nagyon keserű lesz az íze. Van egy pillanat, amikor a bogyó magától lehullik, és ezt kell kivárni. A leesett szemeket aztán a hálóból minimális munkaerőt felhasználva kétnaponta összeszedhetjük. Költsége persze van a háló miatt, de összességében így kell megoldanunk a szüretet” – magyarázta Simon Attila.

Míg a szedés a technológiát betartva viszonylag egyszerű, addig a som termesztése összességében nem könnyű. Van néhány olyan tulajdonsága, ami miatt másképpen kell gondozni, mint a meggyet, a szilvát vagy éppen a kajszit. A faj alapvetően egy erdei, erdőszéli növény, amit a telepítésekor nem szabad elfelejteni.

3,7 hektáros somültetvény Csányon

„A som nagyon nehezen viseli a nyári kánikulát, nem kedveli a 40 Celsius-fokos meleget, különösen, ha légköri aszály is van. A talajmelegedés kivédésére éppen ezért trágyaárnyékolást végeztünk” – tudtam meg Simon Attilától. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden törzs köré nagyjából negyed talicskányi trágya került, amit a növények láthatóan meg is háláltak, hiszen a védelem mellett a szerves trágya tápanyagot is nyújtott számukra. Mint megtudtam, erre a műveletre később már nem lesz feltétlenül szükség, hiszen a növekedése során saját magát is beárnyékolja a som, néhány év múlva a terület zárt ültetvénnyé alakul.

Több fajta, hosszabb szüret

Természetesen a húsos somból is számos fajta érhető már el, amelyek megválasztásakor az értékesítési lehetőségeket is érdemes figyelembe venni.

„Ezen a területen Kazanlak fajtát telepítettünk, ami augusztus végén hoz gyümölcsöt, illetve Joliko fajtát, ami mellett sárga színű, muskotályos ízvilágú Luteát is találunk. Ezzel széjjelebb húztuk a szedést, így az értékesítést is, aminek köszönhetően majdnem egy hónapon keresztül garantálhatjuk a friss termékeink piaci jelenlétét” – magyarázta a fajtaválasztás stratégiáját Simon Attila.

A frissáru mellett természetesen a feldolgozás sem maradhat el a Simon Gyümölcsnél, a tervek szerint lekvárok is készülnek majd a csányi határban érő somból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

2025. július 11. 05:40

A gyümölcsfák érés alatti permetezéséhez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata.

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

2025. július 10. 14:10

Apró, aranysárga gyümölcs nagy értékkel – a mirabelle szilva nemcsak finom, de piaci szempontból is figyelemre méltó fajta.

Málna metszése: a bő termésért és az egészséges bokorért

2025. július 7. 16:10

Termőre forduló málnabokrot szeretne, amely bőségesen hozza a gyümölcsöt és ellenállóbb? A megoldás kulcsa a rendszeres és szakszerű metszés.

Korai gyümölcshullás: mikor kell beavatkozni?

2025. július 1. 13:10

A júniusi gyümölcshullás természetes folyamat, de ha túlzott mértékűvé válik, komoly terméskiesést és anyagi veszteséget okozhat.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

2020. március 24. 11:16

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!