Mit tehetek, hogy tovább elálljon a tárolt fokhagyma?

Agrofórum Online

Nagyon sok fokhagymám termett az őszi ültetésűből idén. Felszedés után úgy tároltam mostanáig, ahogy a „nagykönyvben” meg van írva: hűvös, szellős helyen. Szomorúan tapasztalom, hogy elkezdtek hajtani, gyakorlatilag az összes. Tanácsukat kérem, jövőre miket kell betartanom, hogy tovább elálljon a tárolt fokhagyma?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A fokhagyma termesztése, nevelése a fejét alkotó gerezdekről történik. Magvetéssel történő szaporítása kiszorult a gyakorlatból, aminek oka az is, hogy az új nemesítésű fajták többségének nem életképesek a magjai. Sok fajtájuk ismert, eltérnek beltartalmi értékükben, ízükben, illatanyag-tartalmukban, csípősségükben, külsőleg a fokhagymafej színében, méretében, a gerezdek számában.

Termesztési szempontból két csoportját különböztethetjük meg, nevezetesen őszi vagy tavaszi ültetésű fokhagymákat. Amelyik csoportba tartoznak, csak abban az évszakban ültethetők: az őszi fajták szeptember, októberben, míg a tavaszi fajták márciusban. Az őszi ültetést még a talaj menti fagyok előtt, míg a tavaszi fajtákét a talaj fagyott állapotának megszűnése után szokták elvégezni.

Kihajtó fokhagymák

A csoportba tartozás szerint történik a biológiai életciklusuk is: az őszi fokhagymák tavasszal gyorsan növekedésnek indulnak, korán beérnek, hamar felszedhetők, betárolhatók, és ennek megfelelően a nyár végén mélynyugalmi állapotukból kikerülve új életükre készülnek. Ha ekkor nem biztosítjuk nekik az 5 °C körüli tárolási hőmérsékletet, amit egy kerti raktárban nem is lehet, a hagymák lassú fejlődése, a levelek növekedése megindul. Az őszi ültetésű fokhagyma tavaszig nem jól tárolható, általában tél eleje után már nem akadályozható meg a csírázásuk, még profi tárolás mellett sem. A kereskedelemben is az őszi fajtákkal kezdik az árusítást és télen jelennek meg a tavaszi fajták az üzletekben.

Az ősziekkel szemben a tavaszi ültetésű fokhagymák pár héttel később érnek be, annyival később szedhetők fel. Viszont tárolásuk tavaszig problémamentes, minőségüket addig megőrzik.

Kihajtott a fokhagyma

Mindkét fajtakörbe tartozó fokhagymákat azonos módon kell, lehet termeszteni, csak az időzítésük tér el egymástól. A fokhagyma gerezdjeit ültetés előtt ellenőrizni kell, csak egészséges, fejlett méretű, hibátlan gerezdeket szabad szaporításra felhasználni. Az előkészített, lazított, tápdús talajba, 25-30 cm-es sorokba, és egymástól 6-10 cm-es távolságra, 5-10 cm mélyre duggatott gerezdekből nőnek majd ki a növények. A téli fagyok miatt az őszi nevelésű fokhagyma növények kihajtott leveleit ajánlják lomblevéllel vagy más mulcsolásra alkalmas anyaggal takarni. A leveleik kihajtása és a fokhagymafejek kifejlődése – szüretig – között az ápolási munkák hasonlóak, talajlazítás és tartós szárazság esetén öntözés válhat szükségessé. A fokhagymafejek teljes méretének kifejlődését követően már kerülendő az öntözés, rontja azok tárolhatóságát a szárazanyag-tartalom csökkentésével.

Az őszi ültetésű fokhagyma ugyanolyan értékes, mint a tavaszi társa, érdemes kertben mindkettőt termeszteni. Ha fontos a fokhagyma koraisága, akkor az őszi ültetésűt, ha a hosszú téli eltarthatóság a lényeges, akkor a tavaszi ültetésű fajtát válasszuk!

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.