Mitől hullanak le zölden a 30 éves fenyőfa tűlevelei?

Mitől hullanak le zölden a 30 éves fenyőfa tűlevelei?

Agrofórum Online

Harminc éves fenyőfám tűlevelei pár hete zölden elkezdtek hullani, valamint a friss hajtások is puhának, fonnyadtaknak tűnnek. Mi lehet az oka? Eddig hasonlót sem tapasztaltam, csak szeles időben szaporodtak meg a barnás tűlevelek a talajon.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos nem tudom, milyen fajú fenyőfája van, azt kérdésében nem írta le. A különböző fenyőfajok ugyanis igényeikben és a rajtuk megtelepedő kórokozókban és kártevőkben is eltérnek egymástól. A tűlevelek általában 2-4 évig maradnak a fákon, így azok hullása egyrészt egy természetes folyamat részének is tekinthető. Azok idő előtti hullása élettani, de növényvédelmi okból is megtörténhet. A fa, mivel már 30 éve adott helyen áll, nem a talajra, illetve annak tulajdonságaira reagálhat a levélhullással.

A lucfajok esetében pl. a tartós szárazság okozhat levélhullást, mely által már akár a kétéves tűlevelek is lepotyoghatnak, így okozva ezzel a lombozat ritkulását, idővel pedig akár a fa teljes felkopaszodását. Emellett vannak olyan fenyőfélék, melyek érzékenyek a levegő alacsony páratartalmára is, ami csakugyan okozhat levélhullást. Az örökzöld fenyőfélék nemcsak a nyár folyamán, forró és száraz napokon, hanem télen egyaránt igénylik az egyenletes vízellátást. A téli időszakban, hazánkban is egyre kevesebb csapadék tapasztalható, így ilyenkor is ajánlatos fagymentes napokon e fajokat öntözni. Sajnos a klímaváltozás hatását a fenyőfélék is rosszul viselik, mely által akár kondíciójuk is rohamosan gyengülhet.

A rossz erőnlétben lévő fákat hamarabb támadják meg betegségek és kártevők egyaránt, ami csak tovább ront a helyzeten. Érdemes ilyenkor a lehulló tűleveleket, valamint a fát is jobban, több szempont szerint is alaposan átvizsgálni. A leveleken foltosodást, esetleges kártevők vagy kórokozók általi fertőzésre utaló jelet kell keresni. A fás részeken látható apró lyukak is kártevőkre, szúbogarak megtelepedésére figyelmeztethetnek. Ajánlatos lenne a fákat tehát száraz időjárás esetében akár nagyobb mennyiségű vízzel is megöntözni, valamint műtrágyával is ellátni. A kereskedelemben kaphatók kifejezetten fenyőfélék számára kialakított műtrágyák is, melyek közül jelen esetben annak káliumtartalma nyújthat segítséget a növény számára.

Egy tanulmány előrejelzi a létfontosságú mezőgazdasági víztartó rétegek jövőbeli vízszintjét

2023. április 27. 10:00

Ha a jelenlegi öntözési trendek folytatódnak, a kansasi Magas-síksági víztartó rétegben tárolt talajvíz 69 százaléka 50 éven belül kimerül.

Kertápolási tippek: álomkert 7 lépésben

2021. március 11. 09:35

A STIHL kertápolási szakértői szerint az abszolút kezdő hobbikertészek számára sem okoz majd a kerttervezés hatalmas kihívást akkor, ha az általuk javasolt hét lépés alapján haladnak a tökéletes végeredmény felé.

Mire figyeljünk öntözőrendszer telepítésekor házikertben?

2020. szeptember 18. 08:12

Szeretném a kertemben az öntözést modernizálni, telepített rendszerrel. Milyen fontos alapelvek érvényesüljenek, hogy növényeim vízellátása megfelelő legyen?

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.