Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

Agrofórum Online

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

Tisztelt Kérdező!

A leírása és a fotók alapján nem kórtani problémával áll szemben, hanem egy kalciumhiányos állapottal.

Mivel a kalcium egy nehezen mozgó tápelem, így a fiatal hajtásokon és a terméseken mutatkozik meg legelőször a hiánytünete. A paradicsomon, a paprikán, vagy éppen a padlizsánon is megfigyelhető tünete az úgynevezett „csúcsrothadás”, ami nem valódi rothadás, hiszen ez esetben a sötét, fekete foltok később beszáradnak, a magház, a termés többi része egészséges marad. (Kivágva akár fel is használható, sőt komposztba is tehető, az ilyen termés!)

A termésen jelentkező tünet előtt talán hamarabb figyelmeztet a kalcium hiányra a fiatal levelek kanalosodása, ekkor már érdemes a mészhiányra gyanakodni!

A védekezés ellene már a fajtaválasztásnál kezdődik, hiszen eltérő a különböző fajták mészigénye. Az intenzívebb növekedésű fajták általában fogékonyabbak a kalcium tápanyag hiányára.

Fontos a kiegyenlített öntözés, és a túlzott műtrágyázás kerülése! Utóbbi esetén a tápanyag arányokat toljuk el és emiatt a mész felvehetetlenné válik a növény számára.

Tápoldatos öntözéssel a relatív hiányt, a fejlődési zavarokat és élettani rendellenességeket könnyebben lehet megelőzni, esetleg gyógyítani. Erre elsősorban a vízben maradék nélkül oldódó kalcium-nitrát, illetve a zöldségnövények számára megfelelő aránnyal rendelkező kalciumos NPK komplexek alkalmasak. A kalcium-nitrátos, vagy kalcium-kloridos lombtrágyák is jók lehetnek, azonban ezek kevésbé hatásosak, mint az öntözéssel kijuttatott tápanyagok. Lombtrágyázás esetében fontos az ismétlés (2-6x az érésig) és az a szabály, hogy 25 fok fölött ne permetezzük a növényeket (még lombtrágyával sem), hiszen ezzel perzselést is okozhatunk!

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Egynyári és kétnyári növények: miben térnek el?

2022. június 5. 05:36

Az egynyári és a kétnyári növények fogalma nem mindenkinek egyértelmű, ezért pár gyakorlati magyarázat is érkezik hozzá ebben az írásomban, közérthetőbb formában.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.