32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

Agrofórum Online

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kajszi termésén repedés látható, mely gyakran fordul elő más gyümölcsfajok esetében is. Főként cseresznyénél, de a meggy, őszibarack és kajszi gyümölcsein egyaránt fellelhető ez a probléma. Ennek kialakulására általában a szüreti, illetve az azt megelőző időszakban szokott sor kerülni, a nagyobb mennyiségben lehulló csapadék miatt, valamint az éréssel párhuzamosan a gyümölcsök repedési hajlama is fokozatosan növekszik. A talajban megnövekedett hirtelen nagy mennyiségű víz hatására a gyümölcsök túlzott mértékben megduzzadnak, a héj pedig veszít rugalmasságából, térfogatát tovább növelni nem képes, ezért felreped.

Sajnos a sérülések szabad utat nyitnak a hangyáknak és más rovaroknak, valamint rajtuk a kórokozók is rövid időn belül megtelepedhetnek. A gyökéren keresztüli vízfelvétel mellett a gyümölcsrepedések kialakulásában a gyümölcsök felületére jutó víznek is lehet szerepe. A héjon keresztül is képes a víz a termésbe bejutni, azt a növekvő feszültség miatt felrepeszteni. Ennek kialakulása viszont a meggy és cseresznye esetében a leggyakoribb.

Felrepedt a kajszi termése (fotó: a kérdező felvétele)

A repedésekre jellemző, hogy azok a kocsány körül, vagy a csúcsi részen, a bibepontnál jelentkeznek. Kialakulásának kedvez a magas hőmérséklet is, valamint a gyümölcsök turgornyomása a reggeli órákban a legmagasabb, a nap folyamán pedig ez csökken, így a repedésre való hajlam is mérséklődik.

A gyümölcsök repedése akár fajtatulajdonság is lehet, kajszinál főként az ’Aurora’ és a ’Ceglédi arany’ mondhatók fogékonyabbnak. A gyümölcsrepedés elleni védekezés alapja minden gyümölcsfajnál a fák jó kondícióban való tartása. Ezt a fák megfelelő vízellátásával, tápanyagainak utánpótlásával, metszésével, növényvédelmi problémák kezelésével érhetjük el. Kiemelt szerepe azonban az egyenletes vízellátásnak, az aszályos időszakban elvégezett rendszeres öntözéseknek van.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

2018. október 17. 07:25

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

2021. március 4. 09:27

Sajnos a következő időszakban országosan is fagyos, fagyveszélyes éjszakákat mutatnak az előrejelzések, viszont vannak már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták az országban. Korai kajszik, korai cseresznye fajták már károsodhatnak a huzamosabb ideig fennálló mínuszok miatt. Ellenben vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.