11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

Agrofórum Online

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kajszi termésén repedés látható, mely gyakran fordul elő más gyümölcsfajok esetében is. Főként cseresznyénél, de a meggy, őszibarack és kajszi gyümölcsein egyaránt fellelhető ez a probléma. Ennek kialakulására általában a szüreti, illetve az azt megelőző időszakban szokott sor kerülni, a nagyobb mennyiségben lehulló csapadék miatt, valamint az éréssel párhuzamosan a gyümölcsök repedési hajlama is fokozatosan növekszik. A talajban megnövekedett hirtelen nagy mennyiségű víz hatására a gyümölcsök túlzott mértékben megduzzadnak, a héj pedig veszít rugalmasságából, térfogatát tovább növelni nem képes, ezért felreped.

Sajnos a sérülések szabad utat nyitnak a hangyáknak és más rovaroknak, valamint rajtuk a kórokozók is rövid időn belül megtelepedhetnek. A gyökéren keresztüli vízfelvétel mellett a gyümölcsrepedések kialakulásában a gyümölcsök felületére jutó víznek is lehet szerepe. A héjon keresztül is képes a víz a termésbe bejutni, azt a növekvő feszültség miatt felrepeszteni. Ennek kialakulása viszont a meggy és cseresznye esetében a leggyakoribb.

Felrepedt a kajszi termése (fotó: a kérdező felvétele)

A repedésekre jellemző, hogy azok a kocsány körül, vagy a csúcsi részen, a bibepontnál jelentkeznek. Kialakulásának kedvez a magas hőmérséklet is, valamint a gyümölcsök turgornyomása a reggeli órákban a legmagasabb, a nap folyamán pedig ez csökken, így a repedésre való hajlam is mérséklődik.

A gyümölcsök repedése akár fajtatulajdonság is lehet, kajszinál főként az ’Aurora’ és a ’Ceglédi arany’ mondhatók fogékonyabbnak. A gyümölcsrepedés elleni védekezés alapja minden gyümölcsfajnál a fák jó kondícióban való tartása. Ezt a fák megfelelő vízellátásával, tápanyagainak utánpótlásával, metszésével, növényvédelmi problémák kezelésével érhetjük el. Kiemelt szerepe azonban az egyenletes vízellátásnak, az aszályos időszakban elvégezett rendszeres öntözéseknek van.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.