Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

Agrofórum Online

V.J. István kérdése: A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palántanevelés körülményeinek (tápoldat, közeg, öntözés, hőmérséklet stb.) ismerete hiányában, összegyűjtöttem a tünetek kialakulásáért felelőssé tehető okokat.

A kis növények levélcsúcsi száradása visszavezethető a túlzott melegre, mely tünet mellett a növények megnyúlása is megfigyelhető. Szikleveles korban a paradicsomnak sokkal alacsonyabb a hőigénye, mint csírázáskor, ilyenkor a 20 °C körüli hőmérséklet elegendő a kis növények számára. Érdemes olyan helyet választani a lakásban, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítható. A magas páratartalom sem előnyös már ilyenkor, hiszen ez kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek, a palántadőlésnek.

Öntözni is csak mérsékelten szabad, a túlöntözés ugyanis gyakori probléma a palántanevelés során. Figyelni kell, nehogy túlöntözzünk palántáinkat, mert ennek hatására elsősorban a növények fiatal leveleinek sárgulása tapasztalható. Továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg, öntözéshez 20-22 °C-os vizet használjunk, mert a hideg víz stresszhatást okozhat az állománynak. Az öntözést a délelőtti órákra korlátozzuk, hogy a levelek fel tudjanak száradni a sötétedés idejére. Ha rossz a víz minősége, megemelkedhet a gyökérközegben a tápanyagtartalom is, ami gyökérbarnulást is eredményezhet.

A tápanyaghiány- és tápanyagmérgezési-tünetek megjelenésének mértékét és módját nagymértékben befolyásolja a növény kora. A palánták általában gyorsabban és fokozott mértékben reagálnak az egyes elemek hiányára vagy a toxikus anyagokra, mint a kifejlett növények. A palántáknak szükséges tápanyagokat komplex műtrágyák formájában, oldott állapotban szoktuk adagolni, melynek töménysége 0,2-03%-os legyen. Az énnél nagyobb töménységben kijutatott tápoldat, főként meleg és száraz időben perzselést okozhat.

Palántakorban ügyeljünk a növények fokozott foszforigényére is, a növénykék lilás elszíneződése foszforhiány kialakulására ad okot. A nitrogénnel megfelelő mennyiségben ellátott egészséges palánta sötétzöld színű, míg a túl világos szín nitrogénhiányra, a túl haragos zöld szín nitrogén túltápláltságra utalhat.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Fejes saláta hajtatásakor nincs idő a tévedések korrigálására

2023. november 24. 13:10

A fejes salátának, mint a többi hidegtűrőnek nevezett zöldségféle (pl.: karalábé, fejes káposzta, kínai kel, hónapos retek, spenót) hajtatása kiszorult a korszerűbb, jól fűthető üvegházakból, fóliás hajtatóházakból és blokkok alól, termesztésük döntő mértékben a hideg vagy enyhén, 6-10 Δt°C hőlépcsővel rendelkező fóliasátrakba történik.

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

A világ legnagyobb vertikális farmján egyszerre egy millió palánta fejlődik

2022. július 18. 15:42

A Bustanica - ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent - nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg.