Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Agrofórum Online

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A barackmoly (Anarsia lineatella) fő tápnövénye a kajszi és az őszibarack. Szórványosan előfordulhat még szilván, mandulán, cseresznyén és meggyen is. Az áttelelt hernyók kezdetben a rügyeket és a fiatal hajtásokat károsítják. A fiatal hajtásrészben rágcsálnak, bennük, hosszanti irányban járatuk megtalálható. A kirágott hajtások csúcsa elhervad, majd elszárad a hajtás tövénél mézgacsepp látható. Egy hernyó élete során nem csak egy hajtást károsíthat. Nyáron a hernyók a csonthéj megkeményedése után a gyümölcskocsány körüli részen rágnak a termésbe. A gyümölcsök felületén a berágás helye, a rovar ürüléke és mézgafolyás jelzi jelenlétüket. A termésen ejtett fizikai sérülés pedig további, másodlagos kórokozóknak nyithat utat.

A barackmoly a fás részekben lárva alakban telel át. Tavasszal az időjárási körülményektől függően hagyják el telelőhelyüket és elkezdik károsításukat. Az áttelelő nemzedék a károsítás helyén bábozódik. A lepkék (május közepe után) tojásaikat főleg a gyümölcsre és a levelek fonákára helyezik el. A kikelő lárvák a kajszi gyümölcsében, kis hányaduk pedig a hajtásban fejlődik ki. A következő nemzedék (július közepén) tojásait a gyümölcsre és az ágakra rakja. A lárvák egyre inkább a gyümölcsöt károsítják. Az őszi egyedek (augusztus–szeptember) már az ágakra rakják tojásaikat. A kikelő lárvák a kéreg alá hatolnak, ott rágnak, majd áttelelnek. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik.

Védekezés: Tömeges elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Legjobban kedveli a szórvány és a házikerti gyümölcsösökben uralkodó viszonyokat. A hajtásokban károsító hernyók a hajtásvégek levágásával és megsemmisítésével pusztíthatóak el legegyszerűbben. Amennyiben a hajtások már leszáradtak nincs értelme e védekezési mód alkalmazásának. Az imágók rajzásmenetét szexferomon csapdával is ellenőrizhetjük. A vegyszeres védekezést kora tavasszal az áttelelt hernyókhoz, később a tojásrakáshoz célszerű időzíteni. A vegetációs időszakban hatásos pl. a fenoxikarb hatóanyagú készítmény, amely szelektív hatása miatt a parazitoidokat kímélő technológia keretein belül is alkalmazható. A későbbi permetezéseket érdemes a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel összekapcsolni.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.