Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Agrofórum Online

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A barackmoly (Anarsia lineatella) fő tápnövénye a kajszi és az őszibarack. Szórványosan előfordulhat még szilván, mandulán, cseresznyén és meggyen is. Az áttelelt hernyók kezdetben a rügyeket és a fiatal hajtásokat károsítják. A fiatal hajtásrészben rágcsálnak, bennük, hosszanti irányban járatuk megtalálható. A kirágott hajtások csúcsa elhervad, majd elszárad a hajtás tövénél mézgacsepp látható. Egy hernyó élete során nem csak egy hajtást károsíthat. Nyáron a hernyók a csonthéj megkeményedése után a gyümölcskocsány körüli részen rágnak a termésbe. A gyümölcsök felületén a berágás helye, a rovar ürüléke és mézgafolyás jelzi jelenlétüket. A termésen ejtett fizikai sérülés pedig további, másodlagos kórokozóknak nyithat utat.

A barackmoly a fás részekben lárva alakban telel át. Tavasszal az időjárási körülményektől függően hagyják el telelőhelyüket és elkezdik károsításukat. Az áttelelő nemzedék a károsítás helyén bábozódik. A lepkék (május közepe után) tojásaikat főleg a gyümölcsre és a levelek fonákára helyezik el. A kikelő lárvák a kajszi gyümölcsében, kis hányaduk pedig a hajtásban fejlődik ki. A következő nemzedék (július közepén) tojásait a gyümölcsre és az ágakra rakja. A lárvák egyre inkább a gyümölcsöt károsítják. Az őszi egyedek (augusztus–szeptember) már az ágakra rakják tojásaikat. A kikelő lárvák a kéreg alá hatolnak, ott rágnak, majd áttelelnek. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik.

Védekezés: Tömeges elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Legjobban kedveli a szórvány és a házikerti gyümölcsösökben uralkodó viszonyokat. A hajtásokban károsító hernyók a hajtásvégek levágásával és megsemmisítésével pusztíthatóak el legegyszerűbben. Amennyiben a hajtások már leszáradtak nincs értelme e védekezési mód alkalmazásának. Az imágók rajzásmenetét szexferomon csapdával is ellenőrizhetjük. A vegyszeres védekezést kora tavasszal az áttelelt hernyókhoz, később a tojásrakáshoz célszerű időzíteni. A vegetációs időszakban hatásos pl. a fenoxikarb hatóanyagú készítmény, amely szelektív hatása miatt a parazitoidokat kímélő technológia keretein belül is alkalmazható. A későbbi permetezéseket érdemes a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel összekapcsolni.

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

2018. március 29. 16:47

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes.