Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Agrofórum Online

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A barackmoly (Anarsia lineatella) fő tápnövénye a kajszi és az őszibarack. Szórványosan előfordulhat még szilván, mandulán, cseresznyén és meggyen is. Az áttelelt hernyók kezdetben a rügyeket és a fiatal hajtásokat károsítják. A fiatal hajtásrészben rágcsálnak, bennük, hosszanti irányban járatuk megtalálható. A kirágott hajtások csúcsa elhervad, majd elszárad a hajtás tövénél mézgacsepp látható. Egy hernyó élete során nem csak egy hajtást károsíthat. Nyáron a hernyók a csonthéj megkeményedése után a gyümölcskocsány körüli részen rágnak a termésbe. A gyümölcsök felületén a berágás helye, a rovar ürüléke és mézgafolyás jelzi jelenlétüket. A termésen ejtett fizikai sérülés pedig további, másodlagos kórokozóknak nyithat utat.

A barackmoly a fás részekben lárva alakban telel át. Tavasszal az időjárási körülményektől függően hagyják el telelőhelyüket és elkezdik károsításukat. Az áttelelő nemzedék a károsítás helyén bábozódik. A lepkék (május közepe után) tojásaikat főleg a gyümölcsre és a levelek fonákára helyezik el. A kikelő lárvák a kajszi gyümölcsében, kis hányaduk pedig a hajtásban fejlődik ki. A következő nemzedék (július közepén) tojásait a gyümölcsre és az ágakra rakja. A lárvák egyre inkább a gyümölcsöt károsítják. Az őszi egyedek (augusztus–szeptember) már az ágakra rakják tojásaikat. A kikelő lárvák a kéreg alá hatolnak, ott rágnak, majd áttelelnek. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik.

Védekezés: Tömeges elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Legjobban kedveli a szórvány és a házikerti gyümölcsösökben uralkodó viszonyokat. A hajtásokban károsító hernyók a hajtásvégek levágásával és megsemmisítésével pusztíthatóak el legegyszerűbben. Amennyiben a hajtások már leszáradtak nincs értelme e védekezési mód alkalmazásának. Az imágók rajzásmenetét szexferomon csapdával is ellenőrizhetjük. A vegyszeres védekezést kora tavasszal az áttelelt hernyókhoz, később a tojásrakáshoz célszerű időzíteni. A vegetációs időszakban hatásos pl. a fenoxikarb hatóanyagú készítmény, amely szelektív hatása miatt a parazitoidokat kímélő technológia keretein belül is alkalmazható. A későbbi permetezéseket érdemes a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel összekapcsolni.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

2018. november 3. 07:33

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

2018. március 21. 14:33

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.