Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

Syngenta Kft.

Az egyszikű gyomok egyre jelentősebb gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük egyre nagyobb területeket érint, egyre többször van szükség a védekezésre.

Különösen a nagy széltippan és a rozsnok fajok terjedése látványos, gyakran egyik évről a másikra jelennek meg táblaszinten. Mellettük egyes régiókban a parlagi ecsetpázsit, a vadzab fajok, olaszperje, tarackbúza is terjednek. Ugyanakkor egyre több olyan faj jelenik meg a tábláinkban, amelyek egyelőre kisebb jelentőségűek, de a jövőben potenciális veszélyt jelenthetnek (egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). Ha egyszer megjelentek és magot hoztak, akkor évekre „munkát biztosítanak” a növényvédelmi szakemberek számára.

A kártételük korábban nem volt dokumentálva, az elmúlt időszakban azonban történtek mérések, hogy mekkora kárt képesek okozni. Sajnos kijelenthető, hogy a látszólagos törékenységük ellenére a termésveszteség mértéke egy fertőzött állományban nagyobb, mint amit a kétszikű gyomok képesek okozni. Természetesen fajtól és fertőzöttségtől függően, az általuk okozott kártétel elérheti az 500-2000 kg/ha-t is.

Rendkívül lényeges a védekezés ideje. A legjobb, ha minél korábban sikerül mentesíteni a területet. Erre az őszi kezelések a legalkalmasabbak. Azonban különösen a rozsnok fajok esetén (amelynél jelentős a tél végi, kora tavaszi kelés) illetve a vadzabnál (amely tavaszi csírázású), alapvetően tavasszal lehet elvégezni a kezelést. Akkor célszerű permetezni, amikor rá lehet menni a földekre, illetve a hőmérséklet eléri a kezelés idején a 10 oC-ot és az éjszakák fagymentesek. Ez általában március második felében van. A későbbi kezelések (április) hatékonysága csökken (túlfejlett gyomok miatt), a termésveszteség fokozódik.

Avoxa kísérlet meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen (Ozora, 2022. június 13.).

A Syngenta 2022-ben vezette be az AvoxaPeak csomagot, amely forradalmasítja az őszi búza tavaszi gyomirtását egyszikű gyomok ellen. Két, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga (pinoxaden és piroxszulám) biztosítja az egyszikűek elleni egyedülálló hatékonyságot. Ez adja a legjobb rezisztencia elleni védelmet is. Mindkét hatóanyagból teljes dózist tartalmaz, így olyan területeken is alkalmazható, ahol nem ismerjük a terület gyomösszetételét, de szükség van egy biztos gyomirtó készítményre. Nem ismerjük fel még az egyszikű gyomokat, mivel bokrosodás stádiumában vannak? Az AvoxaPeak-nek ez sem probléma, biztonsággal használható a legfontosabb gyomok ellen (1. táblázat)

 PinoxadenPiroxszulámAvoxa
Nagy széltippan+++++++++
Parlagi ecsetpázsit++++++++
Rozsnok fajok+++++++
Vadzab++++++++
Olaszperje++++++++
Vékony egércsenkesz++++++
Tarackbúza+++++++
1. táblázat: Avoxa hatása egyszikű gyomok ellen

Mindkét hatóanyagnak van hatása a kétszikűekre, de a csomagban lévő Peak hatóanyaga, a proszulfuron teszi kiválóvá a hatást ezen gyomok ellen.

A csomagban 15 l Avoxa és 200 g Peak van, amit 10 ha-ra lehet felhasználni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől az egyszikű gyomok szárbaindulása előtt. Dózisa 1,5 l/ha Avoxa és 20 g/ha Peak. Nedvesítő szerre nincs szükség.

Jobbra AvoxaPeak hatása a kezelést követő 49. napon meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen (Ozora, 2022. június 13.).

Ajánlatunkban szerepel az Avoxa önmagában is, ami a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére tökéletesen alkalmas 1,35-1,8 l/ha dózisban.

Az AvoxaPeak kiváló megoldás a repce elővetemény gyomirtására is, mivel semmiféle utónövény korlátozása sincs (napraforgó, cukorrépa, pillangós és burgonyaféle sem probléma).

Legyen részese a kalászos egyszikű mentesítés új generációjának!

Papp Zoltán
Gyomirtó szer kampány menedzser
Syngenta Kft.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Talajszennyezés: az arzén (As)

2021. november 4. 04:36

Az arzén az esetek túlnyomó többségében geológiai eredetű, a talaj mélyebb víztartó rétegeiben fordul elő és onnan kerül az ivóvízbe.

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

2023. május 12. 06:34

A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Agrárkamara: a növényvédő szerek racionális használatára szükség van

2020. november 21. 08:39

A növényi gyógyszerek okszerű és szakszerű használata nélkül jelentős termésveszteségek lennének, a megtermelt élelmiszer mennyisége drasztikusan csökkenne, az élelmiszerek drágulnának.