Nem ártalmas a méhekre a virágzáskor történő permetezés?

Nem ártalmas a méhekre a virágzáskor történő permetezés?

Agrofórum Online

Kezdenek virágozni a gyümölcsfák. Szabad-e virágzásban permetezni a növényeket? Olvastam, hogy akkor is szükséges lehet, de a méhekre nem ártalmas?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdésére nehéz rövid választ adni, ez egy bonyolult problémakör. A gyümölcsfák beporzásához, hogy ne csak nőjenek, hanem teremjenek is, hiszen azért ültettük, sok rovar hasznos munkája szükséges. Ezek miközben lubickolnak a virágok illatában, a virágporban, közben testükre tapadt virágporral a beporzásukat is ellátják. Beporzó rovarok nélkül nem teremnének. Nem csupán a házi méhekről van szó, számtalan vadméh, poszméh, és sok egyéb alkalmi virágot látogató, nektárt fogyasztó rovarról beszélhetünk.

A virágzásban történő permetezés rovarokra gyakorolt káros hatását régóta ismerik, ezért a forgalmazott növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatását engedélyeztetésük előtt vizsgálják és felhasználásukat ennek megfelelően szabályozzák is.

A méhekre gyakorolt hatásuk alapján az alábbi kategóriákat állították fel:

  • Kifejezetten kockázatos, azaz Méhekre kifejezetten veszélyes;
  • Mérsékelten kockázatos, azaz Méhekre mérsékelten veszélyes;
  • Nem jelölésköteles, azaz Méhekre nem veszélyes.

Kifejezetten kockázatos szereket virágzás alatt – virágnyílástól sziromhullásig – felhasználni TILOS! Ez nemcsak a termesztett növényekre, hanem annak területén növő és virágzó aljnövényzetre, gyomokra is vonatkozik. A méhek a gyümölcsfákon kívül valamennyi virágzó egyéves lágyszárú növényt is látogatják, ilyenek lehetnek a gyomok, a sorközökbe vetett virágzó vadvirágok, de a szomszédos területeken növő virágzó növények is. Ezek virágzó állapotában is tilos a gyümölcsfák permetezése.

Erős meggymonília-fertőzés
Erős meggymonília-fertőzés

A Mérsékelten kockázatos és/vagy Nem jelölésköteles növényvédő szerek felhasználhatók termesztett növények virágzása alatt is károsítók (kártevők) ellen, az előírt feltételek betartásával. A jogszabály méhkímélő technológia néven ismerteti az alkalmazást: annak értelmében a permetezést a Mérsékelten kockázatos szereknél a szerek kijuttatását, a permetezést a méhek aktív repülési időszakát követően legkorábban egy órával szabad megkezdeni.

A rendelet az engedélyezett időpont kezdetét a csillagászati naplemente előtt egy órában határozta meg, a permetezést legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. Estétől reggelig, a méhek viráglátogatásának kezdetéig a kijuttatott permetek a növények felületén megszáradnak, ilyen állapotukban már nem mérgezők a méhekre a vizsgálatok szerint. Házikerti rovarölő szerek közül a deltametrin hatóanyagúak (Decis, Deltam), a lambda-cihalotrin hatóanyagúak (K1, Kaiso, Karis, Karate zeon), tartoznak ide. A lehetséges veszélyek miatt csak a valóban indokolt esetben szabad a permetezést vállalni.

Bundásbogár  kirágja a virágokat
Bundásbogár kirágja a virágokat

Nem jelölésköteles (méhekre nem veszélyes) növényvédő szerekre nem vonatkozik kötelező előírás, korlátozás, a kiválasztott szer korlátozás nélkül használható virágzásban is, de óvatosságból ezeknél is ajánlott megvárni a méhek aktív repülésének befejezését, az alkonyati órákat, és utána elvégezni a permetezést. Többek között a Dipel, Mospilan, Nissorun, Ortus, Pirimor, Pyranica, Runner, Teppeki stb. rovarölő és atkaölő szerek tartoznak ide.

Általában a rovarölő szereknél áll fenn a virágzáskori felhasználás korlátozása vagy tiltása. Ezért a rovarölő szereknél nagyon fontos, hogy a szerek felhasználása előtt tanulmányozzuk a csomagolásukon olvasható előírásokat, melyek az interneten is megtalálhatók.

Vannak betegségek, például a virágfertőző monília, melynek fertőzése csonthéjasok virágzásának idejére esik. Olyan években, amikor a fa és virágok nedvesek, magas a páratartalom (csapadékos az idő) csak megfelelően kiválasztott gombaölő szerrel, 2-3 alkalommal végzett permetezéssel lehet megelőzni a virágzat, később a hajtások fertőzését. Hasonlóan az őszibarack levélfodrosodás betegségénél – virágzáskor is – indokolt a kezelés.

Ellenük engedélyezett gombaölő szerek – Chorus, Fontelis, Kenja, Prolectus, Score, Signum, Switch, Teldor  –  virágzáskori felhasználása nem állnak korlátozás alatt, nappal is és virágzáskor is kijuttathatók. A felsorolt gombaölő szerek a méhekre nem veszélyes kategóriába tartoznak. Elővigyázatosságból észszerű ennek ellenére velük a permetezést az alkonyati órákra időzíteni.

Kiemelt kép: Pixabay

Vannak olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni?

2023. december 3. 10:10

Szeretnék tájékozódni arról, hogy vannak-e olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni? Ha vannak, akkor melyek ezek?

Kibírhatatlan a szomszéd permetezőjének zaja

2018. június 27. 06:43

S. Mária kérdése: a szomszédban állandóan zúg a permetező, a leglehetetlenebb időpontokban permetezi a gyümölcsfáit. Nem kellene velünk megbeszélnie, hogy mikor nem zavaró ez a munka?

Hogyan védekezzünk a ribiszke-levéltetű ellen?

2022. május 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy miként védekezhetek eredményesen a ribiszke-levéltetű ellen?

Tippek a szakszerű otthoni növényvédelmi permetezésekhez

2022. március 24. 04:36

Sajnos sok esetben nem lehet kivédeni a károsítók elleni védekezést a házikertünkben, hacsak nem szeretnénk, hogy egész évi munkánk kárba menjen. A következő cikk egyfajta mankót kíván adni a kezdő kertészek részére ahhoz, hogy vajon mire kell mindenképpen figyelnünk a kisebb területek permetezésekor.