Szőlő-Bor
Fizetett tartalom
Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

IKR Agrár Kft.

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

A Bujdosó családi szőlőbirtok több generáció tapasztalatából építkezik a szőlészet-borászat terén a Balaton déli partján. A kezdetek ma a birtok ügyeit irányító Bujdosó Ferenc édesapjához kötődnek, aki az 1960-as évek óta szőlészkedik Balatonboglár környékén. Az állami gazdaság idején ugyan még titkolniuk kellett, hogy saját ültetvényt gondoznak, de a rendszerváltás óta folyamatosan építkeznek. Napjainkban 90 hektáros területet művelnek, ahol 60%-ban a fehér szőlők dominálnak, de kiváló kékszőlőket is gondoznak. A borkínálatban hungarikum fajták borait – Olasz rizling, Irsai Olivér, Királyleányka és Kékfrankos – épp úgy megtaláljuk, mint a kedvelt nemzetközi fajtákét: Sauvignon Blanc, Muscat Lunel, Rajnai Rizling vagy épp Merlot.

Fél évszázad személyes tapasztalata segít megújítani a tőkéket Boglár környékén

A tőkék gondozása, a megfelelő növényvédelem a borok készítéséhez alapvető feladat, aminek Bujdosó Ferenc szerint két fontos forrása van: édesapja, „Feri papa” tapasztalata és a törekvés, hogy amennyire csak lehet vegyszermentesen, fenntarthatóan gazdálkodjanak.

„Édesapám 50 év tapasztalatával a szőlészetben meghatározó szerepet töltött be annak megállapításában, hogy melyik dűlőt milyen szőlővel telepítsük újra. Az elmúlt 20 évben a munkát ennek a teljes megújulásnak szenteltük, új struktúrát, technológiát vezettünk be az ültetvényeken, mint ami addig megszokott volt.” – meséli Bujdosó Ferenc.

Ügyeltünk a szőlő térállására, sortávolságra, lombfalvastagságára. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a minőségi alapanyag előállítására, mert ez az, ami a legfontosabb a borkészítésében. Jó minőségű szőlőből ugyanis már egyszerű kiváló bort készíteni, míg ha valami ott hibádzik, akkor hiába a csilli-villi technika, sosem lesz emlékezetes a végeredmény.”

A korszerű szőlészetben szakszerű fitotechnikával és permetezéssel a betegségek előtt járnak

A borász szerint a munkához kulcskérdés a permetezés, de ma már ez nem azt jelenti, hogy „agyba-főbe” vegyszerezik a tőkéket. Elérhetőek ugyanis olyan technológiai megoldások, amit ha jó permetszerekkel kombinálnak, akkor kisebb mennyiséggel is egészséges maradhat a vegetáció.

„Édesapám az állami gazdaságnál sokat figyelte a helikopteres permetezések hatékonyságát, így arra jutott, hogy az nem pusztán a mennyiséggel áll kapcsolatban. Amennyiben a megfelelő szakértelem jó fitotechnikával párosul, koncentrálhatunk a megelőzésre, kíméletesebb szereket alkalmazva is működik a növényvédelem. Az eredményeket persze ekkor sem a véletlen szüli. A lombfalat csonkázógépekkel tartjuk vékonyan, amit a napi szintű megfigyelés és a műszeres mérési eredmények egészítenek ki. Nyomon követjük a hőmérséklet alakulását, a levélnedvességet, páratartalmat, légmozgást, csapadékot, szemmel tartjuk az előrejelzéseket. Így nagy pontossággal előre kalkulálható, hogy mikor ütne be komolyabb probléma, ha nem előznénk meg a kártevők vagy kórokozók elszaporodását. A megelőző kezelésben hiszünk, így az adatok tükrében ezek elkerüléséért dolgozunk. A hatékony munkához rendszeresen nyomon követjük a gépbemutatókat és fejlesztjük az eszközöket. A korszerű permetezőgépeknek hála ma elég maximum 200-220 liter növényvédő szert kijuttatnunk a vegetációra egy-egy alkalommal. Ezek terén zömében kontaktszerekkel dolgozunk. Inkább egy kicsit sűrűbb oldattal permetezve, amennyire lehet, kerüljük a felszívódó szereket. Ezen a téren az IKR Agrár Kft. szakértelmére és permetszereire támaszkodunk, akikkel évtizedek óta jó a kapcsolatunk. Mindig akkorra, abban a mennyiségben szállítják le a termékeket, ahogy megbeszéltük. Ár-érték arányban is elégedettek vagyunk a kínálattal.”

Az IKR Agrár növényvédő szereire a szőlészetek is nyugodtan támaszkodhatnak

Az IKR Agrár részéről Nagy Viktor értékesítő tartja a kapcsolatot a Bujdosó családi birtokkal. A hazai integrátor cégek között meghatározó vállalat Marcali Területi Központja látja el a szőlészetet inputanyagokkal, akiket igényes és szakmailag jól felkészült partnerként tartanak számon.

„A Bujdosó családi birtokkal 2012 óta dolgozom, de az IKR Agrárral már ezelőtt is fennált a kapcsolata a pincészetnek. A kapcsolatot a növényorvosukon keresztül vettük fel, ennek megfelelő szakmaisággal keresik nálunk a céljaiknak megfelelő növényvédő szereket, ami szintén kell a gördülékeny együttműködéshez, hiszen nekünk is tudnunk kell, milyen célra, hatóanyaggal keresnek a partnerek termékeket. Számukra ezek között a tavaszi lemosó permetezéshez nélkülözhetetlen anyagokat, például a kéntartalma miatt kedvelt Pennthiolt, vagy épp olyan lombtrágyákat találunk, mint a Borosan Forte, ami a bórtartalmával a virágkötést is kedvezően befolyásolja.” – meséli Nagy Viktor az IKR Agrár Kft. Marcali Területi Központ értékesítője.

„A növényvédő szerek esetében itt az IKR Agrárnál hisszük, hogy a termés mennyiségi és minőségi mutatóinak maximalizálásához elengedhetetlen a precíz növényvédelem, így Magyarország minden lényeges szántóföldi növénykultúrájához, elterjedt gyümölcsfajtájához megtalálhatóak a megfelelő permetszerek, országos lefedettség mellett. Ezeknél épp úgy ügyelünk a biztonságos keverhetőségre, tárolhatóságra, mint a pénztárcabarát árakra. A nálunk elérhető készítmények hatékonyságát saját üzemi tesztjeinkkel folyamatosan ellenőrizzük. A partnereket pedig jól felkészült csapat segíti.”

Permetszerek gyakorlatban az IKR Agrártól: „Pont úgy működnek, ahogy a leírásban olvasható”

Bujdosó Ferenc hangsúlyozta az IKR Agrár Kft. permetszereivel kapcsolatban: ezeket választva nem kell azon gondolkoznia a gazdáknak, hogy megbízható vagy sem a tájékoztató. Azok ugyanis tapasztalataik szerint pont úgy működnek, ahogy a leírásban olvasható.

„Az ültetvényeken kimondottan fontos a tavaszi lemosó permetezés, mert ezzel kerülhetjük el a gombabetegségek elszaporodását. Egyes érzékenyebb ültetvényeinken ezen kívül használunk még további szereket is a lisztharmat megelőzésére, ilyen például szintén az IKR Agrártól a Tebucor, ami járványveszélyes időszakban a szürkerothadás megelőzésére is jó. Majd következhetnek a kondicionáló szerek vagy levéltrágyák. Ebből a bórtartalmú Borosan Forte mellett van, hogy az IKR Agrár cinkes lombtrágyáját, a Zinkosol Forte-t is bevetjük. Általános tapasztalatunk, hogy az IKR Agrár permetszerek megfelelően működnek, azt a hatásfokot nyújtják, amit várunk tőlük. Jól tárolhatóak, könnyen kijuttathatóak, keverhetőek. A Pennthiol a benne található magas kéntartalomnak köszönhetően jó alap a lisztharmat elleni védekezéshez, emellett még a levélatkákat, takácsatkákat is gyéríti. Megelőző szerként ideális, súlyosabb fertőzéseknél emelt dózisban érdemes kijuttatni. Mivel a bór nélkülözhetetlen a virágkötődéshez, így a Borosan Fortét is használni szoktuk a lombtrágyák közül. A vegetációban tapasztaltak itt is megfelelnek a leírásoknak. A fentieken túl a személyes kapcsolattal, kiszolgálással is elégedettek vagyunk, így a céget másoknak is nyugodt szívvel ajánljuk. A mi léptékünkben elég egy jó beszállító – és nekünk ez jelenleg adott.”

Egészségesebb növények, nagyobb termés, biztonságos növénytermesztés kiváló ár-érték arányú permetszerekkel! Válassza az IKR Agrár növényvédő szer kínálatát! Területileg illetékes értékesítőik országos lefedettség mellett várják megkeresését!

IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mediterrán ciklonok is hozzák a rezisztens spórákat az olasz szőlővidékekről

2024. május 30. 14:10

Hazánkba gyakran olyan fertőző spórák érkeznek a mediterrán ciklonokkal, melyek az észak-olaszországi szőlővidékekről hozzák a gyakran bizonyos hatóanyagokra már rezisztens spórákat.

A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

2024. május 15. 05:40

A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.

A szőlő lisztharmatának fertőzését kell megakadályozni

2024. április 23. 07:40

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást.

Nem minden bor vegán? Nem bizony!

2024. március 26. 09:10

Az emberekből gyakran meglepődést vált ki, amikor egy borra azt mondjuk, hogy vegán, hiszen alapvetően szőlőből készül.

Mit ültessünk sittes talajú kertbe?

2022. augusztus 27. 13:38

A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?

Új megoldásokkal erősíti kertészeti portfólióját a Bayer

2023. január 6. 14:46

A szerkivonások korában a Bayer különösen büszke arra, hogy 2023-ban két új termékkel is jelentkezik, új megoldásokat kínálva a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelőknek.

Idén 656 hektárnyi új borszőlő telepíthető

2019. április 5. 10:48

Megjelent az új borszőlőültetvény-telepítések számára engedélyezhető terület nagyságáról szóló tájékoztatás.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.