Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.

A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről, magas sikértartalmáról. Termésátlagaink azonban elmaradnak a kontinensünk nyugati részén elhelyezkedő országokétól, mert a hazai termesztési körülmények nem teszik lehetővé a mennyiségi csúcsok végletekig történő erőltetését. Az elmúlt pár évben mindkét végletet megtapasztalhattuk: volt túltermelési válság, ami miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény és ennek megfelelően az ára is, de a tavalyi évben a hiány jelei is megmutatkoztak. Mindkét esetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas minőségű (toxinmentes) gabonának van hosszútávon esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztés technológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőség szempontjából igen fontos a helyes fajtamegválasztás. A fajta genetikája meghatározza az elérhető beltartalmi és sütőipari mutatókat. Lényeges azonban a fajták különbözősége betegség-ellenállóságuk vonatkozásában is. A Fusarium fertőzés következtében fellépő DON toxin szennyeződés veszélye pl. egyes nálunk széles körben termesztett fajtáknál akár tízszerese is lehet, mint a toleránsabb fajták esetén.

A minőségi termesztésben a másik fontos terület a növényvédelem. A Bayer kalászos védelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják. A palettánk komplett, vagyis valamennyi, Magyarországon gyakorlati jelentőséggel bíró károsító és kórokozó ellen tudunk hatékony megoldást javasolni.

A Bayer CropScience 2019. évi palettáján négy kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro. Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagnak köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. A Zantara és az Ascra Xpro a bennük lévő legújabb fejlesztésű gombaölő hatóanyagainkkal (bixafén és fluopiram) a kalászosok legérzékenyebb fejlődési stádiumaban – a zászlóslevél védelmére alkalmazhatóak. Ezt a két készítményt a magas termést megcélzó gazdáknak javvasoljuk. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel.

A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis ellen eddig nem tapasztalt nagy hatékonyság. Ezt a készítményt az elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben érdekelteknek javasoljuk, ahol jól beilleszthető a két kezelésből álló védekezési programba – kikalászolás utáni kezelésre. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges fuzárium fertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is. A Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro is erőteljes élettani hatásokkal rendelkezik, zölden tartja a kezelt leveleket, fokozza az asszimilációt, így megfelelő technológiába ágyazva fokozza a termést és javítja annak minőségét.

A bevezetőben említett rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak lárvái esetében 15-20% levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágásukkal elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet károsítják, amelyek a kalász és a szemek táplálásáért – végső sorban a termés mennyiségéért – felelősek. Ha védekezünk, tartsuk szem előtt, hogy a repce virágzása elhúzódik! Ilyenkor válasszunk olyan rovarölő szert – mint pl. a Biscaya, amely méhveszélyességi besorolása alapján akkor is alkalmazható, amikor a méhek jelen vannak a kezelt területen vagy annak szomszédságában. Más engedélyezett készítményt (pl. Proteus) ilyenkor (méhek jelenléte esetében) csak ún. méhkímélő technológiával lehet kijuttatni.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

Duplán jó duó

2018. szeptember 11. 13:54

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

Kalászos herbicidnek tervezve

2018. március 14. 09:29

A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.