Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.

A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről, magas sikértartalmáról. Termésátlagaink azonban elmaradnak a kontinensünk nyugati részén elhelyezkedő országokétól, mert a hazai termesztési körülmények nem teszik lehetővé a mennyiségi csúcsok végletekig történő erőltetését. Az elmúlt pár évben mindkét végletet megtapasztalhattuk: volt túltermelési válság, ami miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény és ennek megfelelően az ára is, de a tavalyi évben a hiány jelei is megmutatkoztak. Mindkét esetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas minőségű (toxinmentes) gabonának van hosszútávon esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztés technológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőség szempontjából igen fontos a helyes fajtamegválasztás. A fajta genetikája meghatározza az elérhető beltartalmi és sütőipari mutatókat. Lényeges azonban a fajták különbözősége betegség-ellenállóságuk vonatkozásában is. A Fusarium fertőzés következtében fellépő DON toxin szennyeződés veszélye pl. egyes nálunk széles körben termesztett fajtáknál akár tízszerese is lehet, mint a toleránsabb fajták esetén.

A minőségi termesztésben a másik fontos terület a növényvédelem. A Bayer kalászos védelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják. A palettánk komplett, vagyis valamennyi, Magyarországon gyakorlati jelentőséggel bíró károsító és kórokozó ellen tudunk hatékony megoldást javasolni.

A Bayer CropScience 2019. évi palettáján négy kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro. Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagnak köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. A Zantara és az Ascra Xpro a bennük lévő legújabb fejlesztésű gombaölő hatóanyagainkkal (bixafén és fluopiram) a kalászosok legérzékenyebb fejlődési stádiumaban – a zászlóslevél védelmére alkalmazhatóak. Ezt a két készítményt a magas termést megcélzó gazdáknak javvasoljuk. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel.

A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis ellen eddig nem tapasztalt nagy hatékonyság. Ezt a készítményt az elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben érdekelteknek javasoljuk, ahol jól beilleszthető a két kezelésből álló védekezési programba – kikalászolás utáni kezelésre. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges fuzárium fertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is. A Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro is erőteljes élettani hatásokkal rendelkezik, zölden tartja a kezelt leveleket, fokozza az asszimilációt, így megfelelő technológiába ágyazva fokozza a termést és javítja annak minőségét.

A bevezetőben említett rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak lárvái esetében 15-20% levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágásukkal elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet károsítják, amelyek a kalász és a szemek táplálásáért – végső sorban a termés mennyiségéért – felelősek. Ha védekezünk, tartsuk szem előtt, hogy a repce virágzása elhúzódik! Ilyenkor válasszunk olyan rovarölő szert – mint pl. a Biscaya, amely méhveszélyességi besorolása alapján akkor is alkalmazható, amikor a méhek jelen vannak a kezelt területen vagy annak szomszédságában. Más engedélyezett készítményt (pl. Proteus) ilyenkor (méhek jelenléte esetében) csak ún. méhkímélő technológiával lehet kijuttatni.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?

2019. március 13. 09:00

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is!

Tömegesen telepednek be a vetésfehérítők

2019. április 2. 15:19

Rengeteg csapadékkal adós a „természetfelelős”. Az év első három hónapjában országos szinten is mindössze 50-60 milliméter eső esett. A téli hónapokban, hó formájában sem hullott elegendő mennyiség, így napjainkra már fél évnyi a talajok nedvességhiánya.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.