Tényleg mérgező a zöld burgonya?

Agrofórum Online

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya egy széles körben fogyasztott és sokféle módon felhasználható zöldségnövényünk, melyből számunkra értékes részét gumói adják. A növény különböző részeire jellemző, hogy kisebb vagy nagyobb, változó mennyiségben, de mind tartalmaznak szolanint. A szolanin nagyobb mennyiségben történő fogyasztása által, mérgező hatása miatt, gyomorfájás, hányás, illetve egyéb, akár súlyosabb tünetek is kialakulhatnak, így jelentős mennyiségben való fogyasztása kerülendő.

A gumók az őket ért fényhatás következtében jellemzően nemcsak klorofillt, zöld színanyagot termelnek, hanem emellett szolanintartalmuk is megnövekedik. Ajánlatos ezekből a gumókból fogyasztás előtt a zöld részeket kivágni, vastagon meghámozni. Érdemes ugyancsak így tenni a kicsírázott burgonya esetében, annak csíráit és a kicsírázott rügyek környékét nagyobb mértékben meghámozni a mérgezés megelőzése érdekében. 

A gumók zöldülése már a termesztés alatt is bekövetkezhet, nem feltétlenül csak a tárolás során való megjelenése a jellemző. A termesztés során fontos technológiai elemnek tekinthető a bakhátak elkészítése, ezáltal a gumó életterének növelése. A gumó növekedése során bekövetkezhet ugyanis a talajból való kibújása, mely idővel annak zöldüléséhez fog vezetni. A bakhátak elkészítését ezért minden esetben, továbbá a gyomok irtásának fontossága miatt is ajánlatos elvégezni.

A tárolás során is szükséges ügyelni a fénytől való védelemre, melyet lehetőség szerint alacsony hőmérsékleten való tartással kell párosítani. A saját magunk megtermelt burgonya mellett a vásárolt termények eltarthatósága is csak ugyanilyen körülmények között biztosítható hosszútávon. A csírázás megindulása a fény mellett a magas hőmérsékleten (10 fok alatti hőmérsékleten tároljuk a burgonyát) való tartás által egyaránt bekövetkezik. A szolanintartalom a rügyezés hatására minden esetben növekedésnek indul a gumóban, így ennek megelőzése ebből a szempontból is kifejezetten ajánlatos. A gumókban található mérgező anyag főzéssel kisebb mértékben, míg magas hőfokon történő sütéssel nagyobb mértékben lecsökkenthető, így nyersen való fogyasztásuk kerülendő.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Lengyelország a világ tizedik legnagyobb burgonyatermelője

2021. február 12. 04:36

Éves 91,82 millió tonnás terméssel világelső Kína a burgonyatermesztésben.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Mi rágja meg a burgonya gumóit?

2024. augusztus 7. 04:37

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kártevők rághatják meg a burgonya gumóit a talajban? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!