Tényleg mérgező a zöld burgonya?

Agrofórum Online

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya egy széles körben fogyasztott és sokféle módon felhasználható zöldségnövényünk, melyből számunkra értékes részét gumói adják. A növény különböző részeire jellemző, hogy kisebb vagy nagyobb, változó mennyiségben, de mind tartalmaznak szolanint. A szolanin nagyobb mennyiségben történő fogyasztása által, mérgező hatása miatt, gyomorfájás, hányás, illetve egyéb, akár súlyosabb tünetek is kialakulhatnak, így jelentős mennyiségben való fogyasztása kerülendő.

A gumók az őket ért fényhatás következtében jellemzően nemcsak klorofillt, zöld színanyagot termelnek, hanem emellett szolanintartalmuk is megnövekedik. Ajánlatos ezekből a gumókból fogyasztás előtt a zöld részeket kivágni, vastagon meghámozni. Érdemes ugyancsak így tenni a kicsírázott burgonya esetében, annak csíráit és a kicsírázott rügyek környékét nagyobb mértékben meghámozni a mérgezés megelőzése érdekében. 

A gumók zöldülése már a termesztés alatt is bekövetkezhet, nem feltétlenül csak a tárolás során való megjelenése a jellemző. A termesztés során fontos technológiai elemnek tekinthető a bakhátak elkészítése, ezáltal a gumó életterének növelése. A gumó növekedése során bekövetkezhet ugyanis a talajból való kibújása, mely idővel annak zöldüléséhez fog vezetni. A bakhátak elkészítését ezért minden esetben, továbbá a gyomok irtásának fontossága miatt is ajánlatos elvégezni.

A tárolás során is szükséges ügyelni a fénytől való védelemre, melyet lehetőség szerint alacsony hőmérsékleten való tartással kell párosítani. A saját magunk megtermelt burgonya mellett a vásárolt termények eltarthatósága is csak ugyanilyen körülmények között biztosítható hosszútávon. A csírázás megindulása a fény mellett a magas hőmérsékleten (10 fok alatti hőmérsékleten tároljuk a burgonyát) való tartás által egyaránt bekövetkezik. A szolanintartalom a rügyezés hatására minden esetben növekedésnek indul a gumóban, így ennek megelőzése ebből a szempontból is kifejezetten ajánlatos. A gumókban található mérgező anyag főzéssel kisebb mértékben, míg magas hőfokon történő sütéssel nagyobb mértékben lecsökkenthető, így nyersen való fogyasztásuk kerülendő.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.