23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

Agrofórum Online

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya egy széles körben fogyasztott és sokféle módon felhasználható zöldségnövényünk, melyből számunkra értékes részét gumói adják. A növény különböző részeire jellemző, hogy kisebb vagy nagyobb, változó mennyiségben, de mind tartalmaznak szolanint. A szolanin nagyobb mennyiségben történő fogyasztása által, mérgező hatása miatt, gyomorfájás, hányás, illetve egyéb, akár súlyosabb tünetek is kialakulhatnak, így jelentős mennyiségben való fogyasztása kerülendő.

A gumók az őket ért fényhatás következtében jellemzően nemcsak klorofillt, zöld színanyagot termelnek, hanem emellett szolanintartalmuk is megnövekedik. Ajánlatos ezekből a gumókból fogyasztás előtt a zöld részeket kivágni, vastagon meghámozni. Érdemes ugyancsak így tenni a kicsírázott burgonya esetében, annak csíráit és a kicsírázott rügyek környékét nagyobb mértékben meghámozni a mérgezés megelőzése érdekében. 

A gumók zöldülése már a termesztés alatt is bekövetkezhet, nem feltétlenül csak a tárolás során való megjelenése a jellemző. A termesztés során fontos technológiai elemnek tekinthető a bakhátak elkészítése, ezáltal a gumó életterének növelése. A gumó növekedése során bekövetkezhet ugyanis a talajból való kibújása, mely idővel annak zöldüléséhez fog vezetni. A bakhátak elkészítését ezért minden esetben, továbbá a gyomok irtásának fontossága miatt is ajánlatos elvégezni.

A tárolás során is szükséges ügyelni a fénytől való védelemre, melyet lehetőség szerint alacsony hőmérsékleten való tartással kell párosítani. A saját magunk megtermelt burgonya mellett a vásárolt termények eltarthatósága is csak ugyanilyen körülmények között biztosítható hosszútávon. A csírázás megindulása a fény mellett a magas hőmérsékleten (10 fok alatti hőmérsékleten tároljuk a burgonyát) való tartás által egyaránt bekövetkezik. A szolanintartalom a rügyezés hatására minden esetben növekedésnek indul a gumóban, így ennek megelőzése ebből a szempontból is kifejezetten ajánlatos. A gumókban található mérgező anyag főzéssel kisebb mértékben, míg magas hőfokon történő sütéssel nagyobb mértékben lecsökkenthető, így nyersen való fogyasztásuk kerülendő.

Egy év alatt 21 százalékkal csökkent a burgonya ára

2021. május 15. 08:56

Éves viszonylatban továbbra is a napraforgó-étolaj drágult leginkább a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Egy év alatt 29 százalékkal drágult az étolaj, ezután 26 százalékkal az uborka, majd 17 százalékkal a gyümölcsjoghurt drágulása emelkedik ki. Legjobban, 20,5 százalékkal a kései burgonya ára csökkent, ezt 19 százalékkal a fejes káposzta és 16 százalékos mínusszal a vöröshagyma követi.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.