Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)
2019. október 3. 13:05
A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.
A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek
2019. augusztus 26. 09:57
A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.
A páratartalom és szabályozása
2019. augusztus 5. 04:36
Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.
Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése
2019. július 2. 07:37
Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.
Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?
2019. június 9. 05:38
Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.
Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben
2019. május 22. 06:54
A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:
Klór: méreg vagy tápanyag?
2019. május 7. 08:41
A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.
Könyvajánló. Talajnélküli zöldséghajtatás
2019. május 1. 10:11
A Talaj nélküli zöldséghajtatás c. könyv, amely közel húsz szakember munkája elsősorban árutermelő gazdaságoknak íródott, de segítséget nyújt a felsőfokú mezőgazdasági képzésben tanuló egyetemi és főiskolai hallgatóknak is a tananyag elsajátításában, a korszerű ismeretek megszerzésében.. Az első fejezet a vízkultúrás termesztés általános szabályait ismerteti. Második rész a vízkultúrás palántanevelést, a zöldség- és szamócatermesztés legkorszerűbb technológiai változatait mutatja be. Kitér a talaj nélküli termesztésben előforduló betegségek és kártevők elleni védelemre, a kedvezőtlen klímaviszonyokból eredő fiziológiai fejlődési rendellenességekre, továbbá a tápanyag-hiánytünetekre és megszüntetésükre.
Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása
2019. április 24. 04:37
A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).
Miért lassú a palánta eredése?
2019. április 9. 09:20
Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.