Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most
2023. július 11. 15:41
A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.
Egy tucat hasznos tipp a szúnyogok ellen
2023. július 7. 07:10
Habár jelenleg (még) nyugodtak lehetünk, hiszen a hazánkban élő szúnyogfajok csípése „csupán” viszketést okoz, nem tudunk ennek feltétlenül örülni. Nézzük tehát, mit tehetünk a csípés elkerülésének az érdekében.
Egy szakácskönyv, amelyből az erdész sem hiányzik
2023. július 5. 11:12
Amikor interjúidőpontot kértem Bózsó Gyula erdőmérnöktől, „Az ERDŐ finom” és az „I Love Bükk” című könyvek szerzőjétől, szilárd elhatározásom volt, hogy ezekről fogunk beszélgetni. Ehhez képest aztán szó esett a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő hármas funkciójáról, hibrid mozdonyról és még manókról is.
A klímaváltozás elleni küzdelem itt és az ehhez hasonló erdőkben zajlik
2023. június 25. 08:04
Sokkal nagyobb a fatermő képessége annak az erdőnek, amelynek nagy mennyiségű holt- és elegyfája van és a vízgazdálkodása is megoldott, mint azé, amelyben a hagyományos elvek szerint folytatják az erdőművelést.
Pincészet, Bisztró, Juharos Furmint..Látogatóban Szarka Dénes borásznál
2023. június 4. 11:47
A gyöngyöző bor iránt egyre nagyobb a kereslet, erre az igényre válaszul készítette el a Pincészet 2018-ban gyöngyöző borát, a Mádzoo Furmint-Hárslevelűt, 2020-ban pedig a palackos erjesztésű pezsgőt.
Biogazdaságból a vállalatcsoportig
2023. május 15. 13:26
Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.
„Nemcsak a palackban van a csoda, hanem ez az egész itt az”
2023. május 11. 10:21
Ahogy a megfelelő palack után kutat fütyörészik. Ismerős a dallam, bosszant, hogy nem jut eszembe, hogy mi is ez. „Galántai táncok-mondja-Kodály Zoli bácsi.” Erdőbényén jártam, Dávid Rémusz borásznál, a Budaházy-Fekete Kúriában.
Arany termett a Mátraalján
2023. április 10. 07:34
„Késői szüretelésű nagy fehérborok jegyeit magán hordozza, de mindemellett friss, fickándozó, gyümölcsös.” Így jellemezte Maróti Attila a Zenit borát, amely aranyat hozott számára fehérbor kategóriában, a Syngenta borversenyén.
Ökogazdálkodás 500 hektáron
2023. április 7. 06:34
Izsó Lajossal, a csárdaszállási Biocsárda Kft. ügyvezetőjével, termelési igazgatójával a termelési tapasztalatokon túl, a szűk esztendőkről, azok okairól, illetve a megküzdési lehetőségekről is beszélgettünk.
Zöld utakon jár a bioméhész, aki díjnyertes mézeket tudhat magáénak
2023. április 2. 08:41
Miközben a hazai méhészek jó része az ellehetetlenüléssel küzd, egy debreceni méhész, Gáll Attila üzemnövelésen, portfolióbővítésen töri a fejét.