Agrárgazdaság

Egyre több élelmiszerbolt polcairól tűnnek el az orosz termékek

Agrofórum Online

Európában az egyik első olyan élelmiszerlánc, amely kivette a kínálatából az orosz termékeket a dán Salling Group volt, amely Németországban a Netto Nord diszkontláncot üzemelteti. "Az ukrajnai helyzet és a háború borzalmas képei mindannyiunkat érintenek" - mondta Henrik Vinther Olesen, a vállalat társadalmi felelősségvállalási osztályának vezetője.

„Nagy élelmiszerláncként nemcsak Dániában, hanem Lengyelországban és Németországban is közel vagyunk vásárlóink mindennapjaihoz, és ez a lépés így természetesen kötelességünk is” – hangsúlyozta. Az orosz áruk tilalmánál is fontosabb a cégnek, hogy adományokkal támogatja a menekülteket, az ukrán határ közelében lévő üzletekben pedig leszállította az alapvető cikkek árát, hogy a menekültek olcsón megvásárolhassák az alapvető szükségletekhez szükséges árucikkeket.

Németországban az Aldi, a Rewe és az Edeka szintén bojkottálja központilag az oroszországi árukat. Más német élelmiszerboltok gyorsan követték a példát. A Rewe közölte, hogy az orosz gyártók összes áruját központilag, legalább 40 tételt kilistáznak. A meglévő készleteket nem semmisítenék meg, hanem eladnák vagy élelmiszerbankoknak adományoznák. Hasonlóan nyilatkozott Edeka, Aldi Nord és Aldi Süd a dpa hírügynökség felmérésében.

Közelebbről megvizsgálva, a kampány a legtöbb német kiskereskedő számára inkább szimbolikus jellegű. A piacvezető Edeka például azt emelte ki, hogy minden szankciót támogat, és szeretné ellenőrizni a készletét. Ugyanakkor kifejtette, hogy az Edeka központjának hosszú ideje semmilyen üzleti kapcsolata nem volt oroszországi székhelyű gyártókkal.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Edeka üzleteiben a jövőben egyáltalán ne kínáljanak orosz árut. Mert a szupermarketek többségét független kereskedők üzemeltetik, akik egymástól függetlenül állítják össze a választékot. Az Edeka központnak erre nincs befolyása.

Az Aldi Süd hangsúlyozta: az orosz áruk kivezetésével példát akartak mutatni. Ennek a jelentősége itt sem sokkal több, mint az Edekánál. A diszkont kínálatában egyetlen Oroszországban gyártott termék szerepelt, egy 0,7 literes palackban árusított vodka. A vásárlóknak pedig most „határozatlan ideig” nélkülözniük kellene. Még az Aldi Nordnál is csak égetett szeszesital tűnik el a polcokról – számolt be a német gazdasági napilap a Handelsblatt.

A Netto Nordnál is ez a helyzet, amelyet nem szabad összetéveszteni az Edeka leányvállalatával, a Netto Marken-Discounttal, ahol szintén korlátozott volt a bojkott által az orosz gazdaságra gyakorolt hatás. A cég bejelentetése szerint körülbelül 15 termék forgalmazása szűnik meg, köztük édességek, készételek és vodka.

A magyarországi piacon az Aldi 2008 óta van jelen és az Aldi Südhöz tartozik. Jelenleg több mint 150 üzletet működtetnek. A Penny Market pedig a REWE-csoporthoz tartozik, Magyarországon országszerte 227 Penny-üzlet található. Az első üzletet 1996. június 6-án, Szentesen nyitották meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán-orosz feszültséggel együtt nőttek a terményárak is

2023. május 4. 07:36

Elemzők szerint a chicagói búza visszapattant szerdán, miután az elmúlt 25 hónap legalacsonyabb szintjét érte el.

A vetőmagok nem esnek kiviteli korlátozás alá

2022. március 9. 17:30

A Vetőmag Szövetség közbenjárásának eredményeként a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos bejelentési eljárásról és kapcsolódó intézkedésekről szóló 83/2022. (III. 5.) Korm. rendeletben foglalt termékek körébe nem tartoznak bele a vetőmagok.

Az EU engedélyezheti a parlagon fekvő földek használatát

2022. március 7. 06:04

Az Európai Unió fontolóra veszi, hogy engedélyezi a gazdálkodóknak az parlagon lévő területek megművelését, különösen az állati takarmányozásra szánt fehérjenövények termesztését. Ezzel azt akarják megakadályozzák az Ukrajnából származó ellátási zavarok túl nagyok legyenek az orosz inváziót követően – közölték tisztviselők.