Szeretném megtudni, hogy mit jelent pontosan a növények - különösen a gyümölcsfák - esetében a rezisztencia és a tolerancia. Mi a különbség a két tulajdonság között? Melyik gyümölcsökre jellemzőek?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Az ellenálló képesség, vagy más néven a rezisztencia a növények olyan tulajdonsága, amely által a különböző károsító tényezőket sikeresen képesek kivédeni. Növényvédelmi szempontból ez azt jelenti, hogy egyes kártevőkkel és kórokozókkal szemben van a növényeknek biotikus ellenálló képessége. A növények ellenállósága azonban nemcsak biotikus, hanem abiotikus környezeti tényezőkkel szemben is megnyilvánulhat, ilyen pl. a szárazság vagy a hideg időjárás okozta téli és tavaszi fagy.
A tolerancián, vagyis tűrőképességen pedig a rezisztenciával ellentétben nem a betegség teljes, hanem részleges elkerülését értjük. Ebben az esetben tehát a fertőzés enyhébb lefolyására kell számítani, amely tünetei ugyan megjelenhetnek, de nem okoznak nagymértékű minőségi vagy mennyiségi károsodást sem. Az ellenálló fajtáknak termesztésének nagy jelentősége van gazdasági és környezetkímélő szempontból egyaránt.
A gyümölcsfajok közül főként az alma, de a körte- és szilvafajták esetében is egyre gyakrabban találkozni ellenálló, vagy toleráns fajtákkal. Az almanemesítés egyik fő iránya lett az elmúlt évtizedek során az ellenálló fajták előállítása, melyeknek fő céljai a varasodással, tűzelhalással, valamint a lisztharmattal szembeni ellenállóság kialakítása. A Hesztia, az Artemisz, a Rosmerta, a Cordelia varasodásrezisztens almafajták, melyek emellett lisztharmatra és tűzelhalásra is kevésbé fogékonyak.
A körtenemesítés során kisebb mértékben ugyan, mint az alma esetében, de ellenálló fajták e gyümölcsnél is jelen vannak. Ennek oka egyrészt a hagyományos körtefajta-használat és a kereskedelem konzervativizmusa. Az elterjedt, jobban ismert, jelentősebb árufajták ugyanis könnyebben értékesíthetők, illetve azok, melyek megjelenésükben e fajtákra hasonlítanak. A körte rezisztencianemesítésének fő célkitűzései között szerepel a tűzelhalással (Harrow Delight, Harrow Sweet) és varasodással szembeni ellenálló képesség, valamint a körte levélbolhával szembeni ellenállóság. Egyes országokban a nem megfelelő környezeti tényezők miatt a hidegtűrés is egy kiemelt szempont.
A szilvafajták esetében nagy jelentősége van a szilvahimlő (Plum pox virus) elleni toleranciának. Vannak fajták, melyek kifejezetten érzékenyek, míg mások csak kevesebb, gyümölcsöket nem érintő tüneteket mutatnak, viszont a betegség terjesztésében ugyanúgy szerepet játszhatnak. Toleráns a vírussal szemben a szilvafajták közül a Stanley, Elena, Tophit és a Toptaste.