Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés – Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés – Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Enviroinvest Zrt.

A növényvédő szerek piacán már több éve jelen vannak az almafélék tűzelhalása ellen ajánlott szerek.

Ezek hatásspektruma szélesebb, nem specifikusan a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora-ra optimalizált, ellentétben az Erwiphage-gal, amely a 2012 és 2013- ban is bizonyította, hogy 75%-os hatékonysággal előzi meg a betegség megjelenését. Készítményük 2018-ról ERWIPHAGE PLUS néven elérhető.

Ezért javasoljuk, hogy:

⦁ Érdemes megelőzni a bajt.
⦁ Érdemes a leghatékonyabb, magyar, mikrobiológiai készítményt kipróbálni!
⦁ Érdemes az Erwiphage Plus-t bevetni preventív jelleggel

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen, magyar világújdonsággal

Technológia, felhasználás:

Az Erwiphage PLUS* engedélyezését megelőző szabadföldi kísérletek azt bizonyították, hogy a virágzás időszakában megelőző jelleggel végzett kezelés gyakorlatilag meggátolja a kórokozó aktiválódását.

A permetezési technológiába történő beépítésnél fontos figyelembe venni:

A virágzás időszakában a technológiába épített háromszori permetezés nagyfokú védelmet biztosít az almatermésűeknél a tűzelhalás ellen. Meghatározott környezeti feltételek együttállása esetén (hőmérséklet, páratartalom, vagy mechanikai sérülés veszélye) érdemes újbóli 1-2 permetezést végezni.

A termék két komponensből áll:

⦁ Az „A” komponens tartalmazza a fágokat. 1 hektár egyszeri permetezésére elegendő 100 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba. Az „A” komponenst a felhasználásig 4°C fokon (min. 2°C, max. 8°C) hűtőben, fagyásmentesen kell tárolni.
⦁ A „B” komponens a fágok életidejének a megnövelését biztosító UV védelmet adja. 1000 ml-es kiszerelésben forgalmazzuk, mely szintén egy hektár egyszeri permetezésére elegendő, tárolásához hűvös fényvédett helyre van szükség.

Dózis: “A” komponens 0,1 l/ha, + “B” komponens 1,0 l/ha (1000 l vízben). Kijuttatás: permetezéssel napnyugta után. A kipermetezést réztartalmú szerekkel együtt nem szabad elvégezni! A szer használatához a termelőknek regisztrálni kell a NÉBIH megyei szervezeténél.

Az alma, körte és birstermesztőknek, a tűzelhalás szó hallatán biztosan a megbarnult levelek, a csonkolás és a terméskiesés jut az eszükbe. Kevésbé közismert, hogy a fertőzést okozó baktériumnak – az Erwinia amylovora-nak – létezik egy természetes ellensége.

Egy magyar újdonság megszületése

Erre a tényre,- hogy létezik egy természetes ellenszere az almafa tűzelhalás baktériumnak – alapozta kutatásait egy pécsi biotechnológiai cég, az Enviroinvest Zrt. A PTE-vel és a SzTE-vel közösen folytatott kutatásaik során megtaláltak és izoláltak 39 vírustörzset, úgynevezett bakteriofágokat, amelyek a fertőző baktériumot elpusztítják. Így született meg és került a magyar piacra Erwiphage Plus* néven a tűzelhalás elleni permetszer.

Amikor a vírusok a segítőtársaink

A szer hatóanyaga két bateriofág (röviden fág) nagy koncentrátumú keveréke. A fágok a vírusok egy speciális fajtája, amely csak baktériumokat támad meg és pusztít el.

www.erwiphage.com

Értékesítés:
Dr. Nagy Ildikó Katalin
+3630/9070-660
dr.nagy.ildiko.katalin@enviroinvest.hu

Kutatás-fejlesztés
Dr. Kovács Tamás
+3630/8704-527
kovacst@enviroinvest.hu

*Regisztrált védjegy. A készítmény szabadalommal védett.
Az Erwiphage PLUS * 2018.március 15-től engedéllyel újra forgalomba került.

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

Többrétű védelem a gabonában

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával

A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.

Összhangban a kukorica igényeivel

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.

2018. április 26. 08:33

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.

2018. március 10. 17:17

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

2018. március 3. 11:24