Terményárak

Magyarország baromfihús exportja 6 százalékkal bővült – Baromfi piaci jelentés

Agrofórum Online

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyven hetében az egy évvel korábbinál - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb baromfi piaci jelentéséből.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyven hetében az egy évvel korábbinál – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb baromfi piaci jelentéséből.

Összefoglaló

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az EU baromfihús-termelése 1,8 százalékkal 13 millió tonnára emelkedik az idén az előző évi mennyiséghez képest. A Közösség baromfihús-termelésének 76 százalékát az EU-15 tagországai adják.

Az EU önellátása baromfihúsból 104 százalék, ezen belül magasabb az EU-13 tagországaiban. Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyven hetében 193,22 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 1,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 6 százalékkal, baromfihúsimportja 5 százalékkal bővült 2014 első hat hónapjában 2013 hasonló időszakához viszonyítva.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyven hetében az egy évvel korábbinál.

Baromfi piaci jelentés

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az EU baromfihús-termelése 1,8 százalékkal 13 millió tonnára emelkedik az idén az előző évi mennyiséghez képest. Ez a növekedés az alacsony takarmányárakkal és a sertéshús iránti csökkenő kereslettel magyarázható.

A baromfihús termelése várhatóan tovább növekszik Németországban, Spanyolországban, Hollandiában és Lengyelországban, ugyanakkor Olaszországban és Franciaországban csökkenésre számítanak. A baromfihús-kibocsátás további bővülését (+0,7 százalék) a marha- és sertéshústermelés növekedése korlátozhatja 2015-ben. A Közösség baromfihús-termelésének 76 százalékát az EU-15 tagországai adják.Az EU baromfihús-behozatala kismértékben (0,5
százalék) mérséklődött 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest. Thaiföldről a politikai feszültség és a környező országok (Laosz, Japán) piacainak
nyitása miatt érkezett kevesebb szállítmány.

Brazília az EU-s export rovására az oroszországi, a szaúd-arábiai és a kínai piacokon erősödött. Az EU baromfihúsimportjának további mérséklődését prognosztizálják 2015-ben.

Az EU baromfihúsexportja várhatóan tovább csökken 2014 második felében. A Közösség baromfihús-készítményei iránti kereslet a Dél-afrikai Köztársaságban, a Fülöp-szigeteken és Hongkongban élénkül, azonban ez nem ellensúlyozza a szaúd-arábiai, az ukrajnai és a jemeni kereslet csökkenését, illetve a zárt oroszországi piac miatti kiesést.

A Közösség átlagát tekintve a baromfihús 30 százalékkal részesedik az összes húsfogyasztásból. Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás növekvő tendenciát mutat, amely 2011 és 2014 között összesen 4,3 százalékkal emelkedett, a prognózis szerint 2015-ben elérheti a 21,8 kilogrammot. Az EU-13 fogyasztása több mint 6 százalékkal bővülhet, míg az EU-15 országainak felhasználása várhatóan 1 százalékkal fog csökkenni 2015-ben az idei évihez képest.

Az EU önellátása baromfihúsból 104 százalék, ezen belül magasabb az EU-13 tagországaiban. Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyven hetében 193,22 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 1,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 6 százalékkal 113 ezer tonnára bővült 2014 első hat hónapjában 2013 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 2,4 százalékkal, pulykahúsból 1,6 százalékkal többet szállítottunk ki. A legtöbb baromfihúst Romániában (19,6 ezer tonna), Ausztriában (15 ezer tonna) és Szlovákiában (11 ezer tonna) értékesítettük a vizsgált időszakban. Franciaországba (6,7 ezer tonna) 52 százalékkal, Szlovákiába 24 százalékkal emelkedett, Németországba 26 százalékkal csökkent a kivitel.

A baromfihúsimport 5 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban. Csirkehúsból 16,3 százalékkal kevesebbet importáltunk. A legtöbb baromfihúst Ausztriából (6,2 ezer tonna), az Egyesült Királyságból (6,1 ezer tonna), Hollandiából (4,5 ezer tonna), Lengyelországból (4,3 ezer tonna) és Németországból (4,3 ezer tonna) szállították Magyarországra 2014 első félévében.

Lengyelország megduplázta a Magyarországra exportált baromfihús mennyiségét a vizsgált időszakban. A baromfihús külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyven hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 496-ról 502 forint/kg-ra, a csirkecombé 502-ről 503 forint/kgra, a csirkemellé 2 százalékkal 1004 forint/kg-ra emelkedett ugyanekkor.

Az AKI teljes jelentésének letöltése >>>

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Még nem árazta a piac a romló orosz búzatermést

2024. december 18. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a kukorica ára az export miatt

2024. december 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb lett a búza a globálisan javuló termés miatt

2024. december 14. 07:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a kukorica olcsóbb lett.

Olcsóbb lett a kukorica az elmaradó export miatt

2024. december 13. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások

2023. május 23. 10:54

Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?

AKI: tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben

2023. március 10. 13:07

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől.