Növénytermesztés

Növénytermesztés sötétben?

Agrofórum Online

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült kidolgozniuk egy olyan módszert, amely segítségével megkerülhető a természetes, napfénytől függő fotoszintézis. Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?

A fotoszintézis olyan biokémiai folyamatok összessége, melyek során a növények a fényenergiát kis energiájú szervetlen vegyületekből (szén-dioxid és víz) nagyobb energiatartalmú szerves vegyületek szintézisére használják fel – napfény segítségével. A kutatás eredményei szerint azonban napfénytől függetlenül, egy kétlépcsős elektrokatalitikus reakció során lehetséges szén-dioxid, víz, valamint elektromosság segítségével előállítani az úgynevezett acetát nevű vegyületet, mely növényéllettani szempontból alapkőnek tekinthető.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az élelmiszer-előállításban felhasznált szervezetek széles köre termeszthető sötétben, közvetlenül az acetátban gazdag végterméken, beleértve egyes alga-, élesztő-, valamint gombafajokat. Az algák előállítása ezzel a technológiával körülbelül négyszer, az élesztőé körülbelül 18-szor hatékonyabb, mint a fényfüggő tenyésztési mód esetében.

A kutatók azt találták, hogy az így előállított acetátot számos növény képes felhasználni anyagcsere-folyamatai során. Feltételezésük szerint a növényemesítés tudománya segítségével képesek leszünk olyan növényeket is előállítani, amelyek nagyobb hozamra lesznek képesek.

Azzal, hogy ez a valójában ,,mesterséges fotoszintézis” felszabadítja a mezőgazdaságot a teljes napfüggőség alól, új lehetőségek nyílnak az élelmiszertermelésre, ami az éghajlatváltozás tükrében rendkívüli előrelépés. Az aszály, az árvizek és a zsugorodó földterületek következményei kevésbé fenyegetnék a globális élelmezésbiztonságot, ha az emberi és állati fogyasztásra szánt növényeket erőforrás-hatékony, ellenőrzött, és egyébként a klasszikus mezőgazdasági hasznosítás szempontjából értéktelen környezetben termelhetnénk.

Az élelmiszer-előállítás ilyen megközelítését a NASA Deep Space Food Challenge nevű pályázatára nyújtották be, ahol a koncepció az I. forduló döntőse lett. A Deep Space Food Challenge egy olyan nemzetközi tudományos verseny, ahol újszerű élelmiszer-technológiákat felvonultató csapatok mérhetik össze tudásukat. Olyan élelmiszer-termelési technológiákat, amelyek minimális ráfordítást igényelnek, és maximalizálják a biztonságos, tápláló és ízletes táplálék előállítását a hosszú távú űrmissziókban is.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen távlatokat nyithat például a sötétben növekvő paradicsom a jövendőbeli Marslakók számára…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

Szőlő- és spárgaültetvények diverzifikálásának lehetőségeit vizsgálták Pécsett

2022. szeptember 29. 12:26

Több tápanyag a talajban, kiegyenlítettebb nedvességviszonyok és csökkenő erózió – ezek a legfontosabb eredményei a Pécsi Tudományegyetem által végzett több éves kutatássorozatnak. Az összeurópai Diverfarming projekt részeként a pécsiek szőlő- és spárgaültetvények diverzifikálásának lehetőségeit vizsgálták.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.

Vietnam jól teljesít a kertészkedés területén

2022. május 3. 04:35

A fiatal társadalommal és a hagyományosan erős mezőgazdasági ágazattal rendelkező országban minden jel a további növekedésre utal.