Életmód, gasztronómia

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

Agrofórum Online

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

A nyelvben vannak olyan dolgok, amelyektől hamar kiderül, hogy nem stimmel vele minden, de egy idő után már annyira általánossá válnak, hogy sokan egy vállrándítással elfogadják. Ilyen a „néma sikoly” vagy az „agresszív hadüzenet” és persze a ” vegán kolbász” formula is. Az oximoronok olyan szavak, amelyek nyilvánvalóan nem illenek össze. Franciaországban most úgy döntöttek, hogy a fogyasztók többé nem férhetnek hozzá a húsmentes termékekhez félrevezető módon.

A kolbász kolbász marad, a vegán pedig saját nevet kap. A jövőben csak az kaphatja a kolbász nevet, amely termék tartalmaz húst. Ezt tartalmazza a húshelyettesítő termékek elnevezéséről szóló új szabályozás. Ez vonatkozik a „steak”-re vagy a „bacon”-re és minden olyan kifejezésre, amely állatfajokra vagy azok testrészeire utal. Szintén nem megengedettek olyan szavak, amelyek „a hentesüzlet, a kolbászipar vagy a halipar”, amelyek sajátos terminológiára utalhatnak.

Az egész szabályozás október 1-jétől lesz érvényes, igaz, kezdetben csak a francia termékekre. Így nem lehet majd többé vegán grillezett csirkét vásárolni Franciaországban. Még nem világos, hogy a jövőben pontosan mi lesz a neve a vegán helyettesítő termékeknek. A gazdálkodók képviselői azonban már most uniós szintű szabályozást szorgalmaznak – számolt a német agrarheute mezőgazdasági szakportál .

A vegán helyettesítő termékekről szóló vita nem új keletű. 2017-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy a tisztán növényi alapú termékek többé nem nevezhetők „tejnek”, „sajtnak” vagy „joghurtnak”.

Franciaország most teszi meg az első lépést a vegán húsok terén. A húsfeldolgozó ipar már régóta szorgalmazza ezt, és üdvözli a döntést. Szerintük alapvetően az információk átláthatóságáról van szó. A vegán termékek előállítói persze bírálták a döntést, az szerintük a húsipar gazdasági érdekeinek védelmét szolgálja. A francia gyártóknak minden esetre óvatosnak kell lenniük: aki megszegi az új szabályozást, 1500 és 7500 euró közötti bírságra számíthat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Havi 1000 eurót keres egy gazda, aki másodállásban gyógynövényeket árul

2023. november 11. 08:10

Ki hitte volna, hogy a gyógynövény-termesztés másodállásként jövedelmezőbb lehet, mint másoknak egy jól bevált munkahely?

Algéria elhullott állatok miatt nem fogad egy francia búza szállítmányt

2021. június 18. 05:47

Algéria fogyasztásra alkalmatlannak minősítette 27 000 tonna francia búzát, miután két elhullott állatot találtak a rakományban.

Tíz százalékkal is drágulhat a francia libamáj

2021. április 28. 04:47

A francia libamáj valószínűleg a következő évben drágább lesz, mivel a termelők megpróbálják áthárítani a költségek 10 százalékos növekedését a fogyasztókra.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.