Növénytermesztés

Egymillió tonna cukorrépát dolgoztak föl a zentai gyárban

Agrofórum Online

A zentai cukorgyár az év első napjaiban, január 3-án este befejezte a 2014-es termésű cukorrépa feldolgozását.

A zentai cukorgyár az év első napjaiban, január 3-án este befejezte a 2014-es termésű cukorrépa feldolgozását, ami sok tekintetben rendhagyó és költséges vállalkozásnak bizonyult. A gyárba a négy hónappal ezelőtt kezdődött feldolgozási idény idején összesen 1 150 000 tonna cukorrépát szállítottak be a termelők, a beérkezett mennyiségből 950 000 tonna répát dolgoztak föl, a fennmaradó különbséget a gyökerekkel beszállított föld, levél és egyéb szennyezők teszik ki. Ebből a kis híján egymillió tonna cukorrépából 125 munkanap alatt 108 000 tonna cukrot állítottak elő.

A gyár vezérigazgatója, Deák Teodóra a szombaton véget ért kampánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az előző évekhez viszonyítva a most véget ért kampány volt az egyik legkevésbé hatékony és legköltségesebb. A csapadékos nyár miatt a cukorrépagyökerek az átlagosnál termetesebbre híztak, de emiatt a répa cukortartalma az átlagos alatt maradt. Voltak olyan szállítmányok, amelyekben mindössze 8-9 százalék cukortartalmat tudtak kimutatni. A cukor előállítását költségessé tette a drága földgáz is, a cukor ára viszont nem növelhető. A világpiacon csökkent a gáz ára, de a cukorgyár számára a Srbijagas által szállított energiahordozó csak szeptemberben több mint hat százalékkal drágult. Erre vezethető vissza a január 1-jével megdrágult távhőszolgáltatás is, a cukorgyár által előállított meleg vízért a távfűtött lakások tulajdonosai 3,2 százalékkal kénytelenek többet fizetni.

Mint arról a közelmúltban írtunk, megtalálták cukorgyári lopás tetteseit. Kiderült, hogy a gyárból helyhiány miatt a külső raktárba, a közeli Potisje kikötő raktáraiba szállított cukrot dézsmálták meg útközben a tettesek. Nagyban dolgoztak: ezerkétszáz tonna cukrot pakoltak át az éjszakai utolsó szállítmányokból. A másnap reggel érkezett váltás nem észlelte a hiányt, hiszen rendben el volt könyvelve a gyár területéről kivitt cukormennyiség. A hiányzó cukor értéke meghaladja az egymillió dinárt.

(magyarszo.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Megerősítette éves árbevételi kilátásait a KWS

2021. május 23. 09:38

A KWS csoport nettó árbevétele 5,8 százalékkal emelkedett a vállalat 2020/2021-es pénzügyi évének első kilenc hónapjában.

A hóból kellett kiszedni idén a cukorrépát

2023. december 9. 11:10

Németországban a rengeteg eső hátráltatta a cukorrépa betakarítását, így esett meg idén az a „csúfság”, hogy már a havas, fagyos talajon végezték a termés felszedését.

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

2019. november 7. 11:03

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit.

Már 3000 hektáron érte veszteség az osztrák cukorrépát

2023. május 18. 07:36

A kártevő rovarok idén már a cukorrépa-terület mintegy tíz százalékán okoztak teljes kárt. A helyzet ezért továbbra is feszült Ausztriában.