Agrárgazdaság

A Bayer mezőgazdasági részlege a várakozások felett teljesített

Agrofórum Online

A Bayer mezőgazdasági és gyógyszeripari vállalat hatályon kívül helyezte a 2022-es eredményre vonatkozó iránymutatást a gazdálkodók vetőmagjai és növényi vegyszerei iránti erős keresletéről, valamint a fogyasztói egészségügyi termékek magasabb eladásairól.

A Bayer most mintegy 13 milliárd euró speciális tételekkel korrigált kamatok, adók, értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) céloz meg a június 30-i devizaárfolyamok alapján, ahol korábban mintegy 12 milliárd eurót jósolt – áll a cég közleményben.

A Bayer, amelyet perköltségek sújtottak azon állítások miatt, miszerint a Monsanto felvásárlása során beszerzett gyomirtó rákot okoz, közölte, hogy a második negyedévben kiigazított EBITDA 30%-kal 3,35 milliárd euróra ugrott, ami meghaladja a 3,28 milliárd eurós elemzői becslést.

A mezőgazdasági alapanyagok, például a kukorica és a szójabab ára világszerte megugrott, miután Ukrajna orosz inváziója megzavarta a gazdálkodást és a gabonaszállítást, ami arra késztette a gazdálkodókat, hogy több vegyszert és vetőmagot használjanak a kibocsátás növelésére.

A növénytermesztési részleg, amely az év első felében a Bayer bevételeinek nagy részét termelte, korrigált EBITDA-ja több mint 70%-kal, 1,75 milliárd euróra emelkedett a második negyedévben, meghaladva az 1,56 milliárd eurós piaci konszenzust.

Ezzel szemben a peres egyezségek és a leírások csaknem 300 millió eurós nettó veszteséget eredményeztek a negyedévben, ahol az elemzők mintegy 1,5 milliárdos nettó nyereséget prognosztizáltak. Ebből 694 millió eurót tartalmazott az Oregon állammal kötött egyezség a Monsanto egy 1977-ig gyártott vegyszerével szennyezett szennyvíz miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az egyéb költségek között szerepeltek átstrukturálási intézkedések és bizonyos eszközökön a kamatok erőteljes emelkedése miatti leírások.

A Bayer a világ egyik vezető agrokémiai termékeket is gyártó vállalata. A cég bevételének mintegy 45 százaléka származik a növénytermesztési üzletágból. Gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szereket is gyárt a cég. A Bayer gyógyszeripari szegmenséből származik az árbevétel 41 százaléka, míg 13 százalék étrend-kiegészítőkből. A társaság csaknem 104 ezer embert foglalkoztat világszerte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Két évtizedes tapasztalattal a kukorica gyomirtásban

2022. június 7. 05:34

Megjelenésekor formulációja igazi újdonságnak számított. Az olajos diszperzió egyedi, gyors felszívódást biztosít a terméknek, a hazai piacon az első, 2 órás esőállósággal rendelkező gyomirtó szer lett.

Kukorica gyomirtás trendjei és a legelterjedtebb hatóanyagok Magyarországon (2010-2019)

2020. április 17. 11:05

Hazánkban az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Cikkünkben áttekintjük, hogy az elmúlt egy évtizedben hogyan változott meg a kukorica gyomirtási technológiája.

A Bayer benyújtotta a fellebbezést

2020. június 4. 09:47

A Bayer részvényeinek árfolyama 2,5 százalékkal 65,28 euróra emelkedtek a frankfurti értéktőzsdén a fellebbezés benyújtásának hírére.

Karácsonyi adományokat gyűjtöttek a Bayer Hungária Kft. munkatársai

2019. december 17. 05:37

74 darab ajándékkal teli cipősdobozt adott át Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója Gál Dávidnak, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának a Deák téri Cipősdoboz Várban. Az ajándékdobozokat a magyar Bayer munkatársai állították össze és csomagolták be.