Házikert

Darázspók: megvan a poloska természetes ellensége

Agrofórum Online

Látványos csíkos ruhájával ijesztgeti az embereket a darázspók, pedig ha tudnák mennyire hasznos, akkor örülnének is neki, ha elterjedne a kertben. A poloskák ellenszere is lehetne a darászpók.

Mint nem pókkedvelő mondom, hogy talán a darázspók az egyedüli, amit még én is elviselek magam körül. Nem azért, mert csinosan néz ki, számomra kifejezetten ijesztő a megjelenése, de ismervén a poloskagyűjtő „szenvedélyét”, a darázspók a hasznos listán van a kertünkben.

Bár a darázspók sokak számára ijesztő, de rendkívül sokoldalú vadász a kertben. Hálójába beleragad a molylepkéktől kezdve egészen a poloskáig sokféle rovar. Művi könnyedséggel forgatja bele a háló szövedékébe a legméretesebb poloskákat is. A darázspók (Argiope bruennichi) a pókok (Araneae) rendjébe és a keresztespókfélék (Araneidae) családjába tartozó, Magyarországon őshonos faj. Elég sokfelé találkozhatunk vele.

Hol találkozhatunk többnyire a darázspók egyedeivel?

A jó hír az, hogy a rendszeresen öntözött területeken előfordul, tehát olyan gyümölcsöskertekben is találkozhatunk vele, ahol kicsit az ökológiai növényvédelem is jelen van, és nem totális rovarirtókkal dolgoznak. Ilyenkor a legtöbb repülő és mászó kártevőt is képes a hálójával megfogni.

Főleg a nedves élőhelyeket, gyepeket, magas sásosokat, lápréteket és a nádast kedveli, de napsütötte füves élőhelyeken mindenütt általánosan elterjedt. Gyakran jelenik meg kertekben, mezőgazdasági területeken is.

Hamar felismerhető, mert mintázata jellegzetes, a darazsakra emlékeztető, fekete-fehér-sárga csíkozottság van rajtuk és finom szőr fedi a potrohot. Mérete a magyarországi pókfajok között jelentős, akár a 2 cm-t is eléri a testméret, plusz ehhez jön még a lábak hossza.

Darázspók
Mintázata egyedi, akár még szépnek is mondható – bár erről megoszlanak azért a vélemények…

Érdekessége, hogy képes a színváltásra. Amikor egy rovart megfog a hálójával, akkor a sárga szín el is tűnik a pókról, szinte csak fekete-fehér lesz, ezzel is álcázva magát.

A darázspóknak a hálója sem mindennapi pókháló. Jellegzetes Y vagy X mintázat figyelhető meg benne és a közepétől indulva más is kicsit a szerkezete, anyaga a hálónak. Korábban azt gondolták a kutatók, hogy ez a speciális X vagy Y minta a pókháló erősítésére szolgál, de aztán közelebbről vizsgálva kiderült, hogy ez a rész a napfényt teljesen visszaveri, még annak az ultraibolya tartományát is, így teszi láthatatlanná a hálót a rovarok számára. 

Szexuális kannibalizmus?

A leginkább a sáskáknál ismert az a jelenség, hogy a nagyméretű nőstény megeszi a hímet, de a darázspóknál sincs ez másképp. Szaporodás után a nőstények felfalják a náluk jóval kisebb termetű hímet, ha a párzás 10 másodpercnél tovább tart. A hím pók az ivarszervét ráadásul a nőstényben hagyja, ezzel biztosítva, hogy más pókkal már ne tudjon párosodni a nőstény. Ősszel a peterakás után a nőstény is elpusztul. Az állatvilág csodálatos és megannyi izgalmas érdekességet rejt magában.

A darázspókok kedvelt csemegéi a legkülönfélébb rovarok, molylepkéktől kezdve a legyekig, de a poloskák gyűjtésében is kiválóak.

Életük végéig egyre nagyobbra nőnek és hálójukat is egyre jelentősebb méretűre szövik. Így lesznek képesek egyre nagyobb rovarokat megfogni hálójukban, aminek szövedékével gyorsan körbetekerik áldozatukat, hogy az ne tudjon megszökni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Darázspók a kertben: ha szükségét érzi, bánt, azonban hasznunkra is válhat

2024. szeptember 14. 14:10

Legfőbb táplálékai közé tartoznak a kertek legnagyobb ellenségei, így kifejezetten érdemes darázspókot tartanunk kertünkben.

Hidegtűrő, télálló növények a kertünkbe

2024. szeptember 14. 10:10

Az alábbiakban csokorba szedtük azokat a hidegtűrő, télálló növényeket, amelyek bármelyik hazai kertben jól mutatnak.

Több milliárd eurónyi kárt okoznak a poloskák világszerte

2018. október 18. 14:16

Magyarországon elsősorban a zöldségféléket károsítják, azok közül is a paprikát és a paradicsomot, de támadják a gyümölcsöket is, többek között az almát, a körtét és a szőlőt is.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

Poloska-csalogatás, foltszerű növényvédelem

2021. július 15. 05:32

A konvencionális és az integrált növényvédelem között van egy olyan átmeneti lehetőség, már ha szabad így fogalmazni, hogy átmeneti, ami a pontszerű növényvédelem hatékony irányvonala.

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.