Növényvédelem
Növényvédelem

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

Agrofórum Online

A Koppert sikeresen tenyésztett Trissolcus basalis parazita darazsakat kereskedelmi mennyiségben. Ezek az állatok hatékony eredményeket mutattak a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elleni megelőző és enyhe gyógyító védekezésben. Ez a poloska Északnyugat-Európában és a világ más részein egyre nagyobb mértékben válik üvegházi kártevővé. A Koppert új biológiai megoldása, a Nezapar január végétől elérhető Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon.

A zöld vándorpoloska egy rendkívül polifág táplálékevő, amely számos fontos élelmiszernövényt megtámad. Feltehetően Etiópiából származik, de mára szinte az összes trópusi és szubtrópusi területen elterjedt, és tovább hódítja a teret a mérsékelt égövi területeken, ahol főként üvegházakban fordul elő. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően ezek a rendkívül pusztító bogarak egyre nagyobb problémát jelentenek majd a növénytermesztők számára, ráadásul a kártétel a növények egyre szélesebb körét érinti. A Nezapar természetes megoldást kínál a termelőknek egy olyan problémára, amelyet eddig csak kémiai kártevőirtással lehetett megoldani.

– A parazita darazsakról és parazita-képességükről, ami a Nezapar kifejlesztésének apropóját adta, már jó ideje írnak kutatási tanulmányokban. Amit most elértünk, az a Trissolcus basalis tenyésztésének életképes kereskedelmi mennyiségre való felemelése – magyarázta Tim Bossinga termékmenedzser. – Amikor a termesztők poloska petékkel teli fürtöt találnak, látni fogják, hogy a Trissolcus által parazitált peték 10-12 nap után krémszínűről feketére változnak. Az újonnan kikelt darazsak kikelnek a poloska petékből, és folytatják az újabb peték parazitálását, így a folyamat folyamatosan ismétlődik. Ez egy hatékony biológiai megoldás ez ellen az egyre inkább elterjedt üvegházi poloska ellen – folytatta Tim, majd rámutatott, hogy a Nezapar akkor a leghatékonyabb, ha megelőző védekezésként alkalmazzák; kulcsfontosságú, hogy a Trissolcus már a poloskák behatolása előtt őrizze a növényt.

Sikeres kísérleteket végeztek a termelők együttműködésével Spanyolországban, Franciaországban, Magyarországon, Hollandiában és Belgiumban, ahol a poloskák kártétele egyre gyakoribb az üvegházakban. 

– A Nezapar darazsak szabadon engedését követően a kísérletek kedvező eredményeket mutattak a kémiai védekezési módszerekkel összehasonlítva. Korábban ezeket a rovarokat csak erősen mérgező vegyi anyagokkal lehetett kordában tartani. Az, hogy a Nezapar most már rendelkezésre áll, jelentős lépés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tovább javítsuk a zöld vándorpoloska elleni teljes körű védekezést. A Nezaparral a termelők a vegyszeres kezelés helyett továbbra is támaszkodhatnak a termesztett növények természetes védekező képességére – folytatta Tim.

Sival d’Or aranyérem

Januárban a Nezapart jelölte ki a Sival d’Or aranyérmének nyertesévé a Sival 2023 innovációs verseny bizottsága. A Sival az egyetlen olyan szakkiállítás Franciaországban, amely a szolgáltatások és berendezések átfogó kínálatát mutatja be az olyan növénytermesztési ágazatokban, mint pl. a kertészet, a szőlőtermesztés és a faiskolai termesztés.  – A díj elnyerése megkoronázta az összes kolléga sikerét világszerte, akik lehetővé tették ennek az ígéretes parazita darázsnak a termelésben való felhasználását – hangsúlyozta Bossingar.

A termék leírása és alkalmazása

A Nezapar 5000 bábot tartalmazó 90 ml-es kartoncsőben lesz kapható. A bábokat Diboxokba (kis kartondobozok) szórva helyezzük ki a termesztett növények közé.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9496771/a-natural-solution-for-destructive-stink-bugs/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Online vásárláskor is keresni kell a növényútlevelet!

2023. március 20. 10:33

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.

Erősödőben a nyugati dióburok fúrólégy rajzása – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 3. 09:10

Az elmúlt héten folytatódott a nyárias időjárás. Az országon több hullámban átvonuló időjárási frontok többfelé hoztak csapadékot, de sok tájegység nem kapott az esőből. A hirtelen hőmérsékletváltozás néhány körzetben komoly jégveréssel társult, jelentős károkat okozva. A nappali és éjszakai hőmérséklet már lecsökkent, megszűnt a 30 fok feletti forróság.

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.