Állattenyésztés

A sertésállomány 4,5 százalékkal növekedett Békés megyében

Agrofórum Online

A sertésállomány növekedésében a technológia-váltás mellett szerepet játszott az áfa csökkentése, ezzel fehéredett a piac.

Nőtt a sertésállomány Békés megyében tavaly, több éves csökkenés után. A KSH 2014. június 1-jei állatszámlálási adatai szerint sertésből 4,5 százalékkal tartottak többet, mint egy évvel korábban.

A KSH  legutóbbi, 2014. I-III. negyedéves jelentése szerint a növekedés mértéke elmarad az országosan mért 7,1 százalékos átlagértéktől. A megyében 2012-ben volt hasonló a sertések száma, akkor 267 ezer darabot számláltak, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben, amikor még 347 ezres volt az állomány. A sertések száma 2013-ban érte el a mélypontot, 254 ezerre csökkent akkor.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek arról számolt be, hogy tagüzemeikben nőtt a hízósertés-kibocsátás. A sertéstartók jelentős beruházásokat valósítottak meg, és mivel nőtt az állatjóléti támogatások összege, javult a termelés hatékonysága. A termelői kedvet pozitívan befolyásolta a kormány által meghirdetett sertésstratégia és a takarmányárak mérséklődése – mondta.

A megye legnagyobb sertéstartó vállalkozásai között van a Dombegyházi Agrár Zrt., amely éves szinten 30-35 ezer hízósertést nevel.

Isztin Ferenc, a vállalat vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette: a gazdaságban az elmúlt öt évben növelték a sertéstartás hatékonyságát, mintegy 1,5 milliárd forintot fordítottak a trágyakezelés korszerűsítésére, komplex tartástechnológia-fejlesztésre és fajtaváltásra. A beruházási programokkal sikeresen pályáztak az Európai és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) elnyerhető EU támogatásokra. Hozzátette: 15 év alatt az egy anyaállatra jutó sertéskibocsátást 15 darabról 30-ra növelték. Az ágazat éves árbevétele a cégnél 1,5 milliárd forint.

Pallai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének osztályvezetője az MTI megkeresésére elmondta: a sertésállomány növekedésében a technológia-váltás mellett szerepet játszott az áfa csökkentése, ezzel fehéredett a piac.

Álláspontja szerint Békés megyében a sertéstartás érdemi bővülését a megyére külön kidolgozott sertésstratégia megvalósításával lehetne elérni, a programban résztvevő termelők megyei szintű szövetkezésével, kormányzati segítség mellett.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tehénlepény ritka állatok és a fajgazdagság megmaradását segíti

2024. szeptember 10. 09:40

Nem minden fekete-fehér: a szarvasmarhák hozzájárulnak az üvegházhatású gázok keletkezéséhez; ám a legeltetés számos faj táplálékát biztosítja.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

2024. szeptember 8. 16:10

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Több milliárd forintnyi támogatás segíti az állattartókat

2018. november 26. 09:47

Közel kétszázmilliárd forintot ítélt oda eddig az állattartóknak a Vidékfejlesztési Program forrásaiból az Agrárminisztérium.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

A malacfarokkurtítás a múlté - Van jobb megoldás!

2023. október 17. 09:10

A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban. Megelőzése, megszüntetése érdekében sokszor alkalmazzák a gazdák a rutinszerű farokkurtítást, amely állatjóléti szempontból kifogásolható módszer. Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.

Tájékoztató fórumokat tart a kamara az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 12:46

A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.