A komlót már 2000 évvel ezelőtt ismerték és használták elődeink. Értékes söralapanyag és gyógynövény is egyben.
Rengeteg népi elnevezése is ismert: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár egy mesebeli bájitaltan-könyvben is előfordulhatnának. De különlegességében ne kételkedjünk, a házi sör alapja, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.
Hol él a komló?
A komlóval a legtöbben még városi körülmények között is találkozhattak. Nedvesebb, nyirkosabb árokpartokon is előfordul, ártereken bozótokra tekeredve, vagy fákra felkúszva és kerítésekbe kapaszkodva láthatjuk többnyire.
Intenzív termelése sem ritka, még hazánkban is sokfelé termelik ültetvényes keretek között.
Népi gyógyászatban is ismert
Illóolaja a sört konzerválja. Illóolajon kívül gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz. Idegnyugtató és altató hatása van, talán ezért is szeretik esti levezetőként a belőle készült korántsem bájitalt: a söröket.
Házi sörnek is alkalmas frissen vagy szárítva
Egyre nagyobb reneszánszát éli a házi sörfőzés, rendre nőnek ki a kis hazai sörfőzdék is a „semmiből”. A komló, mint a sörfőzés alapanyaga, így komoly piaci rés lehet a termelők számára.
A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört, de elrakhatjuk későbbi felhasználásra is. A fagyasztás egyszerűbb, ha nincs időnk frissen felhasználni a komlót.
Évente 1000 liter sörig elviekben bárki főzhet sört otthon is. (Bár mielőtt belekezdünk, nézzük meg az aktuális rendeleteket hozzá!)
Aki tisztán malátából szeretné főzni a sört, annak a legegyszerűbb változata a BIAB, vagyis a Brew In A Bag. Ehhez viszonylag kevés eszközre is lesz szükségünk.
Persze nem csak sörnek jó!
Mielőtt felhördülünk, ahogyan a szilvánál, hogy miért pocsékoljuk el az alapanyagot lekvárnak, ha pálinka is lehetne, most ismét „polgárpukkasztó” leszek a komló más felhasználása kapcsán is. Próbálták már a komlóhajtást frissen megszedve a spárgához hasonlóan köretként elkészíteni?
A komlóhajtásból nemcsak köret készülhet, hanem főzelék, sült komlócsíra is, de még komlóhajtás-saláta is! Bátran kísérletezzünk, egyáltalán nem ördögtől való ezirányú felhasználása sem, ráadásul a komlóban található értékes összetevőket így beépíthetjük a konyhai kultúránkba és ezáltal a szervezetünkbe is. Bár tudom, sörként fogadnánk el a legtöbben.
Kiemelt kép forrása: Pexels