Agrárgazdaság

Tíz éves csúcson a cukor ára – újabb válság jön?

Agrofórum Online

Az európai cukor ára 10 éves csúcsra emelkedett múlt héten. Az októberi határidőre a londoni határidős piacon 622 dollárba is került egy tonna.

A cukor világpiaci ára is emelkedett, de közel sem olyan mértékben, mint Európában. Például a globális referenciacukor ára New Yorkban októberre fontonként 18,18 cent volt. Ez egy centtel több, mint augusztusban, de lényegesen kevesebb, mint májusban, amikor az árak 20,50 centesen jártak, és ekkor érték el az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét.

A fizikai piacon sem követik egyből az árak a tőzsdei spekulációkat. Bár a cukor ára az európai piacon a közelmúltban is emelkedett, és mintegy 15 százalékkal magasabb, mint az előző évben, még mindig messze vannak a korábbi 450 eurós tonnánkénti tőzsdei áraktól. A következő hónapok határidős piaci árai ennek ellenére jelentős áremelkedést jeleznek, 500–550 dollár/tonnával.

Elemzők az októberi árak meredek, tonnánkénti 622 dollárra emelkedését azzal indokolják, hogy a londoni európai cukorpiacon az alapkezelők és a főbb befektetők erős short fedezetekkel rendelkeztek az októberi határidő csütörtöki lejárta előtt. Ugyanezen a napon a cukor ára New Yorkban valóban csökkent a kőolaj gyengülése és a gyenge brazil real árfolyamváltozása miatt. A kőolaj több mint 3%-ot esett csütörtökön, ami valójában negatív a (cukornádból készült) etanol és a cukor áraira nézve. Kedden azonban négyhetes csúcsot ért el a cukor ára New Yorkban.

Európában azonban a 2022/23-ra várt termelési volumen lényegesen alacsonyabb a tavalyinál, ami már tartósan éreztette hatásait az árakban. Azt feltételezik, hogy a meleg és száraz időjárás az Európai Unióban, a világ harmadik legnagyobb cukortermelőjében, alacsonyabb cukorrépa-hozamhoz és alacsonyabb cukortermeléshez vezet. A becslések szerint a cukortermelés jelenleg 15,8 millió tonna lehet, szemben a tavalyi 16,65 millióval. Ez majdnem egymillió tonnás, vagyis bő 5%-os csökkenést jelent.

A Czarnikow Csoport elemzői előrejelzése szerint az Európai Unió 27 tagállama és az Egyesült Királyság cukortermelése összesen 16,4 millió tonnát tesz ki, ami szintén 1 millió tonnával marad el a tavalyitól.

Ez azt is jelenti, hogy az EU-nak a vártnál több cukrot kell importálnia. Az EU 27 tagállama esetében a Bizottság a közelmúltban viszonylag stabil, 2,15 millió tonnás importtal és legalább 3,6 millió tonnás exporttal számolt. Ez valószínűleg változni fog.

Kevesebb cukor Brazíliában – következmények a világpiacon

A cukor szempontjából egy másik az árutőzsdei ralit támogató tényező augusztus 19-én jelent meg, amikor a brazil mezőgazdasági szabályozó hatóság, a Conab bejelentette, hogy Brazília 2022/23-as cukortermésére vonatkozó becslését 33,9 millió tonnára csökkenti az áprilisi 40,3 millió tonnás előrejelzésről. Ennek oka a kisebb termőterület és a cukornád gyengébb termése.

Bolsonaro brazil elnöknek az üzemanyagokra, különösen a benzinre kivetett adók csökkentésére irányuló lépése csökkentette az etanol haszonkulcsát, és várhatóan arra készteti a gyárakat, hogy kerüljék a bioüzemanyagot, és a cukorra összpontosítsanak. A brazil etanolárak jelenlegi gyengesége szintén negatív hatással van a cukorárakra – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági szakportál.

A brazil cukoripari szövetség, az Unica arról számolt be, hogy a cukornövény-termelés Brazília fő közép-déli régiójában a 2022/23-as gazdasági évben éves szinten 10,5%-kal 21,77 millióra esett augusztusig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Vádat emeltek a kétmilliárdos áfacsalás miatt

2019. április 1. 13:47

A vádlott egy társával kizárólag az általános forgalmi adó megfizetésének elkerülése érdekében hozott létre és működtetett fiktív cégláncolatot.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Emberkísérlet: mi történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk cukrot?

2023. november 9. 07:10

Egy fogyással és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértő saját magán próbálta ki, mit tapasztal, ha elhagyja a cukrot az étkezéséből. Így számolt be az eredményről.

Négy gyárat is bezárt a német cukoripari nagyvállalat

2021. június 18. 06:14

Európa legnagyobb cukoripari csoportja az elmúlt pénzügyi évet 121 millió euró működési veszteséggel zárta, az előző évi 236 millió eurós hiány után.