Mi okozhatta a sok helyen előtörő mézgafolyást az őszibarackfa törzsén?

Agrofórum Online

Őszibarackfám törzsén, sok helyen, elég sűrűn, mézgakifolyások jelentek meg. Nagyon furcsa látvány. Mi okozhatta ezt, tehetek valamit?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen valóban sűrűn elhelyezkedő, előtörő mézgakiválások láthatók, ami ilyen megjelenési formában szokatlan.

A mézgaképződés csonthéjas gyümölcsfajokra – sárga- és őszibarack, cseresznye, meggy, mandula, szilva stb. – jellemző, a mézga a fakéreg nyílásain kiszivárgó sárgás, átlátszó, nyúlós, a levegőn keményre száradó anyag. Macskaméz, mézgagyanta, famézga, facsipa néven is ismert képződmény. Népi gyógyászatban köhögés és láz csillapítására is felhasználták, sebfertőtlenítésre is alkalmazták.

Mézgás őszibaracktörzs

A mézga a fás növényi részeken (elsősorban a fatörzsön, de ágak felszínén is) jelenik meg, mindig valamilyen nyíláson, mely lehet metszési felület, mechanikai (fizikai) sérülés, repedés, kéreg alatt a faszövetben élő rovarkártétel, fás szövetben élő kórokozók (pl. pszeudomónászos fertőzés) következménye. A mézgásodás a fa védekezési reakciója az őt ért, számára kedvezőtlen hatás ellen. A mézga cukorban és szerves savakban gazdag növényi nedv és gyanta keveréke, cukortartalma vonzza a hangyákat és egyéb rovarokat. Egyik legismertebb és gyakori kiváltó oka a csonthéjas gyümölcsfák moníliás betegsége. Erős fellépéséhez hozzájárul a hirtelen lezúduló, tartós szárazság utáni nagy mennyiségű csapadék, és annak következtében fellépő talajlevegőtlenség. Számos esetben előfordul őszibarackfáknál az Ön által is észlelt betegség tünete, nyárvégi nagy esőzéseket követően.

Laposbarack törzse

A beküldött képen egyértelműen megállapítható, hogy a fakérgen apró, kerek lyukak is láthatók, és ezeken kitörő „kukac formájú” mézga csíkok. Őszibarackfájánál az elmúlt esős időszak fokozott nedvkeringést indított el, és a fatörzsön egymáshoz közel található szúbogár-lyukakon és alatta lévő járatokból tört elő a mézga.

A mézgásodás ellen, amikor megjelent, csak tüneti kezelés lehetséges. A mézgát az alatta lévő kéreggel együtt, éles eszközzel ki kell vágni és helyét lefertőtleníteni. A színelváltozást mutató szöveti részt vagy a benne élő rovart is el kell távolítani, a tisztítási munkát az ép szövetig kell végezni. A seb fertőtlenítése és megszáradása után légmentesen javasolt lezárni a seb védelme érdekében. Ez a gyakorlat az elszórt mézgahelyek esetén alkalmazható csupán. Amikor a mézgakifolyások száma a törzsön százhoz közelít, a mézgacsomók egymástól mért távolsága néhány cm, az előbb leírt kezelés nem alkalmazható, a fa menthetetlen. A szúbogarak ellen kellett volna a fát megvédeni a megelőző években, nem permetezéssel, hanem a fa jó kondícióban tartásával: trágyázásával és szükség esetén öntözésével.

Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

2019. szeptember 26. 06:37

L. Hedvig kérdése: Orgonabokrom tövi részén, és őszibarackfám fás részén is megfigyeltem, hogy rajtuk sok apró, fehér pajzstetűszerű kártevő található. Mik lehetnek ezek?

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

Permetezzünk: most veszélyeztet a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackban

2024. április 14. 16:10

Az őszibarack a hazai gyümölcsfajok közül meglehetősen beteg növény, bár kórokozója igazán nincs sok. Ugyanakkor a kórokozók közül néhány, így pl. a tafrinás levélfodrosodás önmagában képes meghatározni nemcsak a termesztés sikerességét, hanem még az állomány létét is gyakorta veszélyeztetheti.

Hogyan védekezzek az őszibarackon megjelenő levélfodrosodás ellen?

2019. március 30. 05:37

V. Csaba kérdése: Rendszeres probléma az őszibarack levélfodrosodása kertemben. Hogyan védekezhetnék ez ellen?