Agrárközélet

Letölthető a Kölcsönös Megfeleltetés és a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv

Agrofórum Online

Megjelent a Kölcsönös Megfeleltetés és a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv. A kiadványok már letölthetők.

Mint arról már bizonyára értesültek, az agrártámogatások rendszere az idei évtől megváltozik. A támogatások jelentős részének igénybevételéhez azonban továbbra is be kell tartani a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerét. Ezek a szabályok többek között a környezet, a talaj és a vizek védelmére, a növény- és állategészségügyre, az élelmiszer-biztonságra és az állatjólétre vonatkoznak, beleértve a nitrát direktíva követelményeit is.

A zöldítésről szóló kézikönyv mellett a most megjelent Kölcsönös Megfeleltetés és Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv abban nyújtanak Önöknek segítséget, hogy bemutatják a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerét, és annak legfontosabb változásait. 2015-ben ugyanis módosulnak a jogszabályi keretek, és átalakulnak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai is.

A kölcsönös megfeleltetés egyik kulcsfontosságú eleme a mezőgazdasági eredetű nitrátterheléssel kapcsolatos követelmények betartása is, amelynek lényegi elemeit a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) fogalmazza meg. A nitrogén létfontosságú tápanyag, nagy koncentrációban azonban környezetünkre és egészségünkre egyaránt káros. Ezért a gazdálkodóknak meg kell óvniuk a talajt, valamint a felszíni és felszín alatti vizeket a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésektől. A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv ezeket a környezetvédelmi előírásokat ismerteti.

A kiadvány különösen hasznos azok számára, akik újonnan nitrátérzékennyé nyilvánított területen gazdálkodnak és a rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezettek. A nitrátérzékeny területek lehatárolása ugyanis 2013. szeptember 1-től módosult, és az újonnan kijelölt területeken a HMGY szabályait 2014. szeptember 1-től be kell tartani.

Bízunk benne, hogy a kézikönyvek segítségül szolgálnak a gazdálkodók számára, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, sikeresen meg tudjanak felelni a gazdaságukra vonatkozó követelményeknek. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, forduljon bizalommal a falugazdászokhoz és a szaktanácsadókhoz.

Eredményes gazdálkodást kívánunk!

A Kölcsönös Megfeleltetés Kézikönyv letöltése >>>
A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv letöltése >>>

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 1. rész: Mi fán terem a KM?

2019. december 5. 07:36

A kölcsönös megfeleltetés minden gazdálkodóra vonatkozik, akik tevékenységükhöz támogatást vesznek igénybe a közösségi forrásokból.

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 2. rész: A KM általános alapszabályai

2019. december 14. 04:36

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében érintett támogatások igénybevételéhez szükséges a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartása.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 3. rész: A vizek nitrátszennyezés elleni védelme

2020. január 3. 09:40

A harmadik részben a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelméről, annak szabályairól lesz szó. Ezt a KM-ben a jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények közül a JFGK 1 jelöli.