Miért szaporodtak fel a muslicák a szőlősben?

Agrofórum Online

Érik a szőlőm, és sok muslicát látok repkedni a fürtök körül. A darazsak kártétele már lecsökkent, de a muslicák még nagy számban jelen vannak. Miért szaporodtak fel? Korábbi években nem láttam ilyeneket.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Gyümölcsökön általánosan előfordulnak a már régóta ismert és elterjedt közönséges muslica, vagyis az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) egyedei, lakásban a betárolt gyümölcsfélék „állandó” kártevői. Lárvával fertőzött áruval kerülnek a lakásba, és addig fenntartják magukat, amíg puhuló, romló érett gyümölcsfélét találnak.

Az utóbbi évtizedben terjedőben van hazánkban is a pettyesszárnyú, más néven foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii), invazív, idegenhonos, behurcolt új kártevő.

A pettyesszárnyú muslica nem a rothadó, túlérett gyümölcsöket, hanem elsősorban az érésben levő, ép, egészséges gyümölcsöket keresi fel. A nőstények hegyes, fűrészes tojócsövükkel szakítják át a gyümölcsök héját és abba helyezik petéiket.

Foltosszárnyú muslica imágó

A kifejlett muslica apró 2-3,5 mm nagyságú. Méretében és megjelenésében hasonlít az ecetmuslicára, szemei pirosak, és a hím egyedek szárnyainak végén egy-egy sötét pont látható. Ez utóbbi a biztonságos megkülönböztető bélyege. A nőstények szárnyai viszont egyszínűek, azokon folt nem látható. Évente több nemzedéke képes kifejlődni, azok számát a hőmérséklet határozza meg. Kedvező körülmények között (nyáron vagy melegben) 1 hét is elegendő az újabb nemzedék kialakulásához. Lárváik kis méretűek, 1-3 mm hosszúak, keskenyek, fehéres színűek, gyors mozgásúak. Bábjai sárgás színűek, a gyümölcs belsejében és talajban is kifejlődhetnek. Ismereteink szerint imágó, azaz légy alakban telelnek. Mind a lárvái, mind az imágói hasonló muslicafajokkal összetéveszthetők, a méretük miatt megbízható azonosításukhoz erős nagyítás, elsősorban sztereomikroszkóp szükséges.

Fiatal lárva a szőlőszem húsában (fotó: a szerző felvétele)

Szőlőbogyó héján apró tűhegynyi lyuk jelzi a tojásrakást, annak belsejében már a lárva, lárvák is megtalálhatók. 1 mm körüli lyuk pedig az imágó kirepüléséről informál.

Tápnövényei elsősorban a bogyós gyümölcsűek termései (málna, szeder, bodza, áfonya, szőlő), továbbá az érésben lévő cseresznye, meggy és a füge is. Tapasztalat szerint, ahová bekerül, ott fenntartja magát és felkeresi lehetséges tápnövényeit. Fertőzését, annak terjedését a gyümölcsök érésének befejeződése és az őszi hidegek állítják le. Júliustól októberig jelen vannak és károsítanak.

Bábok (fotó: a szerző felvétele)

Kémiai védekezésre a lambda-cihalotrin hatóanyagú Karate zeon, Full stb., a spinozad hatóanyagú Laser Duplo és az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal engedélyezettek különböző élelmezésügyi várakozási idővel. A folyamatosan érő bogyósoknál szinte lehetetlen a szakszerű kivitelezés, mivel szedési idő alatt folyamatos kezelések lennének szükségesek.

Léteznek csalogató csapdák a szárnyas imágók ellen, érdemes alkalmazni azokat minél többet. Ajánlott a fertőzött, lehullott károsított gyümölcsöt nem hagyni a talajon, azokat gyakran össze kell szedni, és megsemmisíteni. Fontos: komposztra ne kerüljenek a fertőzött, megromlott gyümölcsök, hanem PVC zsákban összegyűjtve helyezzék a szemétbe, vagy 10 cm-nél mélyebbre ássák el. A leszedett, rekeszekben tárolt szemekből kimásznak a lárvák, lárva vagy báb állapotban, a rekeszek alján meghúzódnak. Ezeket is gyűjtsük össze, ne szóródjanak szét. Fagymentes tárolókban életképesen tudnak áttelelni a kártevők, és a következő évi fertőzés elindítói lesznek ezek a korán aktív állapotba kerülő példányok.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.