Növénytermesztés

A műanyag hulladék problémájának kezelése a kertészeti ágazatban

Agrofórum Online

Nem kizárólag a termesztők feladata, hogy minél környezettudatosabbak legyenek. Ezúttal a beszállítók is összefogtak a termesztés zöldebbé tétele érdekében. A Netafim már 2010-ben is tett lépéseket ebbe az irányba, amikor megnyitotta az első hulladékhasznosító üzemét a kaliforniai Fresnóban. Most, 2022-ben ismét sikerrel jártak: a Netafim új hulladékhasznosító üzemet nyitott Mexikóban.

– A zárt körforgás modelljének megvalósítását tűztük ki célul – mondta John Farner, a Netafim munkatársa. – Ezt a koncepciót vittük át egy másik piacra, ahol a lehetőségeink most tovább nőnek.

A műanyag hulladék kezelése

A zártkörű modell részét képezi a termesztők műanyag hulladék megsemmisítése terén nyújtott támogatása is. A vállalat újrahasznosított anyagokat használ fel az általa forgalmazott csepegtetős öntözőrendszerek előállításához. – A műanyag hulladék mennyiségének növekedése globális probléma – mutatott rá John. – Mi a Netafim-nél kiemelt felelősséggel foglalkozunk a probléma kezelésével nem csak Kaliforniában, hanem most már Mexikóban is.

A kezdeményezés már jócskán túlmutat az amerikai kontinensen. Míg a Netafim tulajdonolja és működteti az ottani hulladékhasznosító üzemeket, kapcsolataik révén a világ más részein is ugyanezt a modellt követik. – Elkötelezetten igyekszünk növelni a hulladékgyűjtési tevékenységünket, méghozzá globálisan – folytatta Farmer, majd azt is elárulta, hogy bár egyes létesítményeket nem közvetlenül ők üzemeltetnek, vannak olyan partnereik, akik összegyűjtik a hulladékot, és újrahasznosító üzemekbe szállítják, hogy az ne a hulladéklerakókba kerüljön.

Nehéz környezetvédelmi szempontból felelősségteljesnek lenni

Az ilyen erőfeszítések különösen fontosak, mert John úgy véli, hogy a termesztők felelősséget akarnak vállalni a hulladékuk megsemmisítéséért.

– Nem akarnak ártani a környezetnek, helyesen akarnak cselekedni – magyarázta. – Gyakran kihívást jelent számukra, hogy erre megoldást találjanak. Itt jön a képbe a körforgásos programunk. Teljes körű környezetvédelmi oktatási programot biztosítunk meglévő és potenciális ügyfeleink számára. Ha a Netafimtől vásárolnak csepegtető vezetékeket, az garanciát jelent arra, hogy a gyártásukhoz újrahasznosított anyagokat használtak fel. A programunkhoz való csatlakozással pedig a termesztők nálunk helyezhetik el a műanyag hulladékukat, és biztosak lehetnek abban, hogy ez a hulladék nem szennyezi a környezetet, hanem olyan csepegtetővezetékek gyártására fogják felhasználni ezeket, amelyeket egy másik termesztő örömmel alkalmaz majd.

A fejlődés támogatása

A Netafim azért döntött úgy, hogy Mexikóban nyitja meg új hulladékhasznosító üzemét, mert az agráripari ágazat ott erőteljesen növekszik.

– A lehetőségek ezen a piacon folyamatosan nőnek, és mi vagyunk azok, akik az öntözőberendezések gyártójaként ilyen programot működtetnek egy saját tulajdonú hulladékfeldolgozó üzemmel – magyarázta John. Elmondása szerint a Netafim arra törekszik, hogy 2030-ra elérje azt a szintet, hogy öntözővezetékeik gyártásához 45%-ban újrahasznosított anyagot használjanak. – A Netafim a kiváló minőségű termékeiről ismert, és a csepegtető rendszereink továbbra is ilyenek maradnak, függetlenül attól, hogy milyen anyagot használunk. A saját hulladékhasznosító üzemeinkkel megvalósított körforgásos program a Netafim sajátos módszere arra, hogy a műanyag hulladék problémáját a termékei gyártásával oldja meg.

A műanyag hulladék kérdése azonban nem az egyetlen kihívás a gazdálkodók számára, ezzel John és a Netafim is tisztában van. – A víz például továbbra is globális kihívást jelent, ezért a Netafim arra törekszik, hogy megmutassa a termesztőknek, hogyan lehet kevesebből többet kihozni. Így jutottunk el a csepegtető öntözés feltalálásáig. Ezzel együtt más kihívások is vannak, például a talaj egészségének kérdése – folytatta. – Hiszen amikor a talaj állaga folyamatosan romlik, hogyan használjuk fel a vizet és a tápanyagokat? A regeneratív mezőgazdaság minden aspektusát vizsgáljuk, és keressük a módját annak, hogy ne csak a termékeinkkel, hanem a környezetvédelemmel is a mozgalom szolgálatába álljunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

MATE: biohulladék-kezelés a fenntarthatóbb jövőért

2022. június 7. 15:46

A MATE új biohulladék-kezelési technológiák fejlesztésével segíti hozzá térségünket egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Nem jó a méret? Nem tetszik? Hihetetlen, mi történik az általunk visszaküldött termékekkel

2024. február 21. 07:10

Az internetről gyakorlatilag bármit meg lehet már rendelni, amire az életünkhöz feltétlenül szükség van, és azt is, amiről csak gondoljuk, hogy szükségünk van rá. Ha aztán rájövünk, hogy a vásárlás elhamarkodott volt, az árut jogszabály szerint 14 napon belül visszaküldhetjük. De mi történik a felbontott, ám nem használt és visszaküldött tárgyakkal?

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15. 05:40

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.