Házikert

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

Agrofórum Online

Kezdődik a fűtési szezon és sok tévhit kering a tűzifával kapcsolatban, melyre most összeszedtem pár fontos tudnivalót, mint gyakorlott fával fűtő vidéki háziasszony.

Akár nőként, akár férfiként állunk a tűzifa-kérdés előtt, az fontos, hogy az alapvető tudnivalókkal tisztában legyünk, hogy ne tudjanak se átvágni minket, se azzal ne szembesüljünk, hogy állunk a füstölgő kályha előtt, ami nem akar begyulladni.

A száraz tűzifa és az idén kivágott esete

Rezsiemelkedés ide vagy oda, számos hirdetést találni az internet mély bugyraiban, hogy van eladó tűzifa, melyre a sorban állás akkora, hogy november vége, december vagy akár január lesz a sorszámunk alapján a sikeres vásárlás várható ideje. Az egyik legfontosabb tényező ebben az lesz, hogy a frissen vágott fa tüzelőnek nem alkalmas. Egy, de akár két évet is szárítani kell a tüzelőnek szánt faanyagot ahhoz, hogy alkalmas legyen a fatüzelésre és ne csak füstölögjön, pattogjon begyújtáskor. Így ha valaki abban gondolkodik, hogy a gázárak emelkedése miatt idéntől fával fűt, akkor a rossz hírem az, hogy ha frissen kivágott fát tud csak venni, akkor idén az még nem lesz alkalmas a meleg otthon megteremtéséhez.

Száraz tüzelőanyagot viszont idénre alternatív helyekről is lehet szerezni, sokszor akár olcsón vagy ingyen! Ugyan a legtöbb ingyenes esetében kétszer fogunk melegedni is, mert össze kell gyűjteni a szállításhoz és átrakodáshoz, de szükség esetén megéri a munkát.

Egyik ilyen megoldás lehet a feleslegessé vált raklapok feldarabolásából készülő tüzelőanyag. Nagyobb ipari telepeken a törött raklapok csak ott hevernek szerte-szét, érdemes rákérdezni, hogy elhozható-e tüzelőanyagnak!

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni (fotó: Pexels)

Ugyanígy kihúzott gyümölcsösökben is sok, akár már pár éves faanyag hever a területen: meggyfától a szőlőtőkékig, és bár a meggy nem a legideálisabb fűtőanyag, de szükség esetén megoldást jelenthet, ha semmi más lehetőség nincs. Itt is természetesen el kell kérni a gazdától a feleslegesnek tűnő fát, attól, hogy nincs ráírva, hogy valakié, az attól még nem szabad préda!

Mi az az erdei köbméter? Mennyi az egy mázsa fa?

Egy erdei köbméter tűzifa az 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszú darabokra vágott feldolgozatlan rönkökből 1,7 méter magas farakást (sarangot) jelent. Az 1,7 méteres magasság úgy jön ki, hogy az összerakott rönkök között mindig lesz hézag, és így ez adja majd ki “tömören” az 1 köbmétert, mint 1 köbméter faanyag.

Mennyi akkor az egy mázsa fa?

Tudom, igen 100 kg, de hogy ez mennyire nem mindegy, hogy milyen faanyagból keletkezően lesz 1 mázsa, az már a fűtésben betölthető szerepét jelenti.

A frissen kivágott fa nedvességtartalma minimum 40%, a légszáraz, fűtésre alkalmas tűzifa mindössze 15-20% vizet tartalmaz. Ahogy szárad a fa, úgy veszít a köbméterenkénti tömegéből (sűrűségéből). Tehát nem jelent használható faanyagban ugyanannyit a frissen vágott fából 1 mázsányi és egy fűtésre alkalmas tűzifából 1 mázsás mennyiség.

A tűzifa térfogata tehát nem változik a száradás során, de a súlya igen (csökken).

Mikor vegyünk akkor tűzifának valót?

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.

Kiemelt kép: Pexels

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

2022. november 22. 05:36

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

157 millió forint büntetést szabtak ki a NÉBIH erdészeti szakemberei

2020. február 11. 15:32

Az Európai Unió (EU) az illegális fakitermelések ellen akciótervet indított, az EUTR-szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag értékesítését.

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.