Agrárközélet

Elsőként indul precíziós mezőgazdasági mérnök szak a debreceni agrárkaron

Debreceni Egyetem

Az országban elsőként indít precíziós mezőgazdasági mérnök alapszakot 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az új képzés kettős diploma megszerzésére is lehetőséget ad a hallgatóknak. A MÉK ezzel együtt már nyolc alap- és nyolc mesterszakot, valamint osztatlan agrármérnöki és két felsőoktatási szakképzési szakot kínál a felvételiző fiataloknak.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) oktatási kínálata tovább bővül a következő tanévben. Az élelmiszer-, a kertész-, a lótenyésztő, lovassport szervező, a mezőgazdasági-, a természetvédelmi-, a mezőgazdasági vízgazdálkodási- és környezettechnológiai-, valamint a vadgazda mérnöki alapszakok mellett – az országban egyedülállóan – precíziós mezőgazdasági mérnöki képzést is indít az agrárkar.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képzési kínálatának összeállításakor az ágazati és piaci igények a meghatározóak. A technológiai korszakváltás elérte a mezőgazdaságot, ezért elengedhetetlen, hogy a XXI. századi agrárium kihívásainak megfelelő szakembereket képezzünk. Az új alapszakra jelentkező hallgatók a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban. A képzés sikeréhez minden feltétel adott a MÉK-en

– mondta a hirek.unideb.hu-nak Stündl László.

A kar dékánja kiemelte: az egyik legjobb kísérleti és technikai háttérrel rendelkező mezőgazdasági intézmény hazánkban a DE MÉK. A precíziós mezőgazdaság területén 2000 óta zajlanak kutatások, amelyek egyebek mellett az energetikailag, a tápanyagfelhasználás és növényvédelem szempontjából hatékonyabb agráriumot szolgálják. A tudományos eredmények és a szakmai tapasztalatok folyamatosan beépülnek a kar oktatási anyagaiba.

Az új alapszakunk a kettős diploma (double degree) megszerzésének lehetőségét is jelenti a fiatal agrárhallgatók számára, mivel a képzést a dél-dakotai egyetemmel közösen indítjuk. A két intézmény között fennálló megállapodás keretében a debreceni hallgatók hosszabb időszakot tölthetnek az USA-ban szakmai tapasztalatszerzés céljából

– tette hozzá Stündl László.

A precíziós mezőgazdasági mérnök szak mellett a klasszikus agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg idén is a MÉK, a mezőgazdasági mérnök BSc pedig kihelyezett képzések formájában Nagyváradon, Kisvárdán és Nyírbátorban is elérhető. A nyolc alapszak mellett nyolc mesterszak szerepel a debreceni agrárképzési kínálatban, melyek olyan sokrétű tudás és kompetenciák megszerzését biztosítják, amikre szükség van az egyre inkább specializálódó modern mezőgazdaságban. Ezek mellett idén is várják a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőfokú szakképzésre. Az oktatási struktúrában szerepelnek még szakmérnöki, valamint moduláris képzések is, melyek fokozatosan bővülnek.

A kari vezető kiemelte: a megváltozott felvételi követelmények a MÉK-re jelentkezőket is érintik.

Az új felvételi követelményrendszerben nem kötelező az emelt szintű érettségi a DE agrárkarára jelentkező fiatalok számára, azonban erősen ajánlott. Hiányában ugyanis valószínűsíthető, hogy nem érik el a felvételhez szükséges ponthatárt

– hangsúlyozta Stündl László.

A DE MÉK-re jelentkező fiatalok egy csaknem ezerháromszáz fős aktív, összetartó hallgatói közösség tagjai lehetnek, képzésük alatt megismerkedhetnek többek között a sárgulás és a korsóavatás egyedülálló hagyományával, életre szóló élményével. A karnak otthont adó Böszörményi úti campus pedig számtalan sportolási lehetőséget nyújt az itt tanulóknak, legyen az a tenisz, az atlétika vagy éppen a labdarúgás.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptemberben induló képzéseiről további részleteket az alábbi linken találhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.

Másfél évszázados agrárjubileum

2018. augusztus 28. 12:28

Egyhetes programsorozattal tiszteleg a 150 éves debreceni mezőgazdasági felsőoktatás előtt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az intézményt a QS-rangsor napjainkban a világ 250 legjobb agrárképzőhelye között tartja nyilván.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.