Agrárközélet

Felavatták Antal József professzor emléktábláját

Agrofórum Online

A diplomaátadó ünnepséget követően a Növénytermesztési Intézet folyósólyán Győrffy Béla emléktáblája mellé egy újabb emléktábla került.

A diplomaátadó ünnepséget követően a Növénytermesztési Intézet folyósólyán Győrffy Béla emléktáblája mellé egy újabb emléktábla került.

Gödöllőn, a Szent István Egyetemen emléktáblát avattak a közelmúltban elhunyt Antal professzor úr emlékére. Az emlékezés valójában mindig kettős: egyrészt egy közösség tiszteletét és köszönetét igyekszik kifejezni az eltávozottnak, másrészt a visszamaradottak önvizsgálatára is alkalmat ad. Szembesülve azzal, hogy mit jelentett számukra a vele való együttélés, és hiányát hogyan élik meg a visszamaradottak. Minden közösség, minden család életét meghatározza elődeinek munkája, cselekedetei, példái. Távozásakor mérleget vonunk – ha akarjuk, ha nem. Mit nyertünk általa, és mit veszítettünk azzal, hogy már nincs velünk. És persze felmerül a kérdés, hogyan tovább?

Macchiavelli megállapítása szerint „a köz boldogulásának záloga a földműves szorgalma és a vezető bölcsessége”. Kissé frivol megállapítás, hiszen a történelemkönyvek lapjain vitéz katonák, győztes és vesztes királyok, hódítások és küzdelmek, zseniális találmányok leírásával találkozunk. Maga az alkotó ember, és a józan ész, a konszenzusteremtő képesség mintha kimaradna belőle.

Antal József hosszú és kalandos életútja során sok mindent megélt, de bárhova is vetette a sors, bármilyen feladatot is kapott, azt mindig pragmatikusan oldotta meg. Szorgalommal, tehetséggel, eredményesen és minden esetben a közösség hasznára. Ő maga így vallott erről „…egyik oldalról a tudományos kutatás és a termesztési gyakorlat, a másik oldalról pedig az oktatás vezette végig, és határozta meg az életemet. Ez az életpálya is visszaigazolta azt a tapasztalatot, hogy ez az ország főleg a mezőgazdaságra kell, hogy támaszkodjon.” Valójában Antal professzor úr megtestesítette a macchiavelliánus közösségi embert: ő volt a szorgalmas földműves, a tudós tanár, aki kutatási eredményeivel, empatikus oktatási tevékenységével, valamint vezetői bölcsességével a magyar mezőgazdaság meghatározó egyénisége volt.


Antal professzor Kolozsváron

Három tudományterület művelt életében, amelyek mindegyikén jelentőset alkotott. Az első a homok. Évtizedeken keresztül gazdája volt Szegeden az intézet zsombói telepén a homoki kutatásoknak. Homokvédelmi, zöldtrágyázási, talajművelési és vetésforgó kísérleteivel már korán kivívta a hazai és a nemzetközi növénytermesztő szakma elismerését. A másik meghatározó terület a krumpli. Maradandó eredményeket ért el a burgonyatermesztés technológiai fejlesztésében. Nevéhez fűződik egyebek között homoktalajon a másodvetésű tarlóburgonya termesztés vetőgumó szaporításra való alkalmasságának bevezetése az alföldi gazdaságokban. A harmadik terület az ún. „kis növények” agrotechnikai kutatása volt. Továbbfejlesztette több abrakhüvelyes, az őszi árpa, a lucerna, az olajretek valamint számos egynyári és áttelelő takarmánynövény termesztéstechnológiáját. E mellett még nemesítési-honosítási tevékenységet is folytatott. „Leveles olajretek” nevű fajtája Magyarországon és külföldön is elismerést kapott zöldtakarmány, juhlegelő, illetve zöldtrágyázás céljára. Tudományos munkásságának csúcsát azonban minden bizonnyal a termőhely- és tápanyagkutatásai jelentették. Kidolgozta máig élő rendszerét a termesztett növények termőhely- és tápanyagigényének, amely egyrészt alapját képezi a tápanyag-ellátási szaktanácsadási rendszereknek, valamint hozzájárult csaknem az összes gazdasági szántóföldi növényünk termesztéstechnológiájához. Számos tankönyv, kézikönyv, szakkönyv szerzője, szerkesztője. Mindközött a legismertebb az „antal”, vagyis a Növénytermesztők zsebkönyve, a szakma vedemecuma, amely számos kiadást megért, és amely ott van minden agronómus kocsijának a kesztyűtartójában.

Az emléktáblát munkahelye, az egyetem Növénytermesztési Intézete állította, az intézet bejáratánál lévő folyosói apszisban. Az avatáson részt vett az egyetem és a kar vezetése, a tanári kar számos tagja, a társintézmények, kutatóintézetek vezetői, kutatói, a volt tanítványok, barátai, tisztelői.

Az emléktáblát Tőzsér János professzor, az egyetem rektora és Kassai Katalin docens asszony, a Növénytermesztési Intézet igazgatója leplezte le. Ezt követően Posta Katalin professzor asszony, az egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja és Jolánkai Márton professor emeritus tartott rövid megemlékezést.

(Jolánkai Márton – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

Mérföldkő a hazai agrár-felsőoktatásban

2020. augusztus 3. 09:32

Az átalakítás során hatékony intézményrendszert, modern és nemzetközi szinten is versenyképes, erős gyakorlati lábbal rendelkező képzési programot hoznak létre, amelyben az oktatók hivatásuknak tudnak élni és megbecsülésnek örvendhetnek.

Hazánk édesvizeiben is növekszik a mikroműanyagok jelenléte

2020. március 22. 09:37

A Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa első mérési adatai jól mutatják a globálisan elterjedt szennyezés megjelenését hazánkban is.

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

2019. szeptember 25. 17:16

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.